El Palau Robert rememora Aurora Bertrana en el 50è aniversari de la seva mort

  • Club Editor ha reeditat un dels seus llibres més reeixits, 'Entre dos silencis'

VilaWeb
Redacció
02.09.2024 - 21:40

El Palau Robert rememorarà d’una manera especial l’escriptora Aurora Bertrana (1892-1974), en el dia que es compleixen cinquanta anys de la seva mort. Serà avui, amb una visita guiada, que forma part de l’exposició “Aurora Bertrana polièdrica”, a càrrec d’Adriana Bàrcia, comissària de la mostra i especialista en l’escriptora. La visita es farà avui a les 18.00. És d’accés lliure, no cal reserva prèvia i serà complementada amb una conversa a fons sobre l’escriptora.

L’exposició sobre Aurora Bertrana, que vol descobrir les múltiples facetes d’aquesta escriptora, encara massa desconeguda, al gran públic, estarà oberta fins el 29 de setembre.

50 anys de la seva mort

Club Editor també homenatjarà l’escriptora, en aquest aniversari, amb la reedició d’un dels seus llibres més reeixits, Entre dos silencis. L’autora hi narra a partir de la seva visió un vessant concret de la Segona Guerra Mundial: la vida de les dones de la ruralia, a Étobon, a la França de l’any 1944. “La mirada d’una intel·lectual exiliada recull molt més que els fets: la complexitat de sentiments que s’infiltra en la relació amb l’enemic, i la subtilesa de les fronteres que separen els caràcters més rotundament que les nacions”, diu el Club Editor.

Escriptora, periodista, viatgera, música…, Bertrana va ser tot això en un temps convuls, marcat pel cosmopolitisme del món d’entreguerres en què es va moure –va formar part d’un trio de jazz a Suïssa i va viatjar als paradisos oceànics de la Polinèsia acompanyada del seu marit, l’enginyer Denys Choffat–, i també per les tragèdies del segle XX, com la guerra de 1936-1939, l’exili i la Segona Guerra Mundial.

Filla de l’escriptor Prudenci Bertrana i de Neus Salazar, va passar la infància al barri del Mercadal de Girona. Es va començar a guanyar la vida tocant al Trio de Senyoretes que va debutar el primer de desembre de 1924 en un hotel de Chamonix. Finalment, però, va optar per abandonar la idea de dedicar-se al món de la música i va decidir d’escriure Paradisos Oceànics.

Quan va esclatar la guerra del 36-39, Bertrana va haver-se d’exiliar a Ginebra. En aquest període va escriure El Marroc sensual i fanàtic. Francesc Rovira-Beleta va portar la seva obra Vent de grop al cinema amb el títol La llarga agonia dels peixos fora de l’aigua, protagonitzada per Joan Manuel Serrat.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor