L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha decidit avui d’incloure la carn processada (com el bacó, el pernil dolç, les salsitxes…) en la llista de possibles agents que causen càncer, especialment colorectal o de pròstata. L’Agència Internacional per la Investigació del Càncer, depenent de l’OMS, ha passat a classificar aquesta mena de carns en el grup 1 de substàncies cancerígenes, en el qual ja hi ha el tabac i l’amiant. També ha decidit d’incloure algunes carns vermelles en el grup 2A d’agents que poden causar risc de càncer.

La carn vermella, segons l’agència, fa referència a tota mena de carn sorgida de ‘teixits musculars de mamífers com el bou, la vedella, el porc, el xai i l’ovella, el cavall i la cabra’. Els productes carnis processats, per la seva banda, fan referència a ‘la carn transformada per salaó, maduració, fermentació, fumatge o més processos utilitzats per a augmentar-ne el gust o millorar-ne la conservació’. La majoria de carns processades contenen porc o bou, com les salsitxes de Frankfurt, el pernil, les salsitxes i la carn en conserva.

L’OMS diu que consumir 50 grams de carn processada cada dia, com bacó, embotit i salsitxes, augmenta en un 18% el risc de tenir càncer colorectal.

Ja fa anys que hi ha estudis que relacionen el consum excessiu d’aquesta mena de carns amb el càncer colorectal i el de pròstata, com els informes del grup internacional d’estudis del càncer (WCRF), però fins ara l’OMS no n’havia fet cas.

A la seva web, el WCRF considera que el consum excessiu de carn processada i vermella es relaciona directament amb el càncer colorectal. Per això recomana de menjar un màxim de cinc-cents grams la setmana de carn vermella, ‘com vedella, porc i xai’, i poca o gens carn processada, ‘com el pernil dolç i el bacó’.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.