Amb la voluntat de posar de relleu l’ofici de pastor, defensar la preservació ambiental que fan els ramats i promoure el consum del producte de proximitat davant la grans indústria agroalimentària, neix el portal Pasturem.cat. La web, que té el suport del Departament d’Agricultura, s’ha presentat a Girona i ja compta amb una cinquantena d’associats arreu de Catalunya, a l’espera d’assolir-ne un centenar més en els propers mesos.

El nou portal, impulsat pel col·lectiu Enramats, té l’objectiu de defensar els pastors catalans. ‘La nostra és una opció de vida plenament vàlida i necessària’, destaquen Marc Barrera i Judit Nadal, dos dels seus impulsors. D’entrada, la pàgina és sobretot una reivindicació de tot allò que suposa ser pastor. ‘Estem arrelats al territori, fem producte de proximitat i contribuïm a mantenir l’equilibri ambiental’, explica Barrera. Alhora, afegeix Nadal, “lluitem contra l’abandonament del món rural i dels boscos”.

La web compta amb un mapa interactiu que situa sobre el terreny cada explotació i, si és necessari, dóna informació sobre els productes que s’hi venen. Així mateix, els pastors expliquen que el pasturatge permet reduir el risc d’incendis, perquè els animals mantenen net el sotabosc. A tall d’exemple, ‘a les comarques gironines hi ha ajuntaments com Torroella de Montgrí o Colomers que impulsen la silvicultura, contractant ramats per mantenir netes les franges de protecció’, recorda Nadal.

La web també es complementa amb vídeos on s’expliquen totes les facetes de l’ofici de pastor. ‘Volem que sigui un portal viu, que vagi creixent’, explica Barrera. Els promotors del portal també aspiren a ‘reduir els intermediaris i potenciar els productes de proximitat i, de retruc, aconseguir una retribució justa’. Durant la presentació s’ha posat sobre la taula el problema de la ‘falta de relleu’ en el sector i s’ha instat la Generalitat a reduir la burocràcia i que, a l’hora de fer tramts administratius, no s’equipari els pastors amb les grans empreses del sector.

 

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb