La mesa del parlament atura dues preguntes del PSC perquè les considera trànsfobes

El PSC defensa que al parlament s'hi ha de poder parlar de tot

VilaWeb
Redacció
20.04.2021 - 19:43
Actualització: 20.04.2021 - 21:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La mesa del Parlament de Catalunya ha aturat dues preguntes parlamentàries del PSC perquè les considerava trànsfobes, i ha argumentat que xocava amb el reglament del parlament. En concret, els representants d’ERC, Junts i la CUP han apel·lat a l’article 163 del reglament, que estableix que “no es poden admetre a tràmit les preguntes que contenen expressions ofensives per a la dignitat de les persones o que en menystenen els drets”.

Una de les preguntes, signada per les diputades socialistes Gemma LienasRosa Maria Ibarra, feia referència al protocol que permet a les persones transgènere que compleixen condemna en presons catalanes d’estar-se en mòduls amb altres interns del seu mateix gènere, en comptes d’haver de compartir mòdul amb interns del mateix gènere que se’ls va assignar en néixer, però amb el qual no se senten còmodes. És una mesura implantada el 2019 pel Departament de Justícia i el de Treball, Famílies i Afers Socials per a evitar discriminacions trànsfobes dins les presons, que ara el PSC qüestiona. Concretament, la pregunta parlamentària demana: “S’ha avaluat les conseqüències que per a les dones han tingut el trasllat de persones transgènere a les presons de dones?”, un redactat que omet que les persones transgènere també siguin dones.

A banda, la diputada Gemma Lienas també ha presentat una segona pregunta que ha estat aturada per la mesa del parlament, que també l’ha considerada trànsfoba. En aquest cas, fa referència a X, la sèrie, del Canal 33, un programa multiformat en què, entre altres gèneres, reinterpreten continguts audiovisuals externs per donar-los un contingut feminista. A final de març, TV3 va retirar un sketch del programa en què s’agafava un fragment de la sèrie infantil Les tres bessones i se’n feia un doblatge en el qual les protagonistes parlaven de la masturbació femenina i els genitals, tot explicant que hi havia nenes amb penis, nens amb vulva i nens i nenes intersexuals. La televisió pública va eliminar aquest fragment del tercer capítol a petició de l’autora original de Les tres bessones, Roser Capdevila, que criticava que no li haguessin demanat permís per utilitzar les imatges. Malgrat la polèmica, la pregunta del PSC no fa referència a cap qüestió de drets d’autor, sinó que demana “quina és la base científica de presentar la sexualitat humana dissociant els òrgans sexuals del sexe de les persones”.

Fonts parlamentàries exposen que la posició del PSC a la reunió de la mesa és que no tramitar-les significa censurar-les, argumentant que la mesa no ha d’entrar en el contingut dels texts que es tramiten. Finalment, la majoria de la mesa ha decidit de deixar-les sense tramitar i ha demanat al PSC que les reformuli.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes