La mesa del Parlament de Catalunya ha aturat dues preguntes parlamentàries del PSC perquè les considerava trànsfobes, i ha argumentat que xocava amb el reglament del parlament. En concret, els representants d’ERC, Junts i la CUP han apel·lat a l’article 163 del reglament, que estableix que “no es poden admetre a tràmit les preguntes que contenen expressions ofensives per a la dignitat de les persones o que en menystenen els drets”.

Una de les preguntes, signada per les diputades socialistes Gemma LienasRosa Maria Ibarra, feia referència al protocol que permet a les persones transgènere que compleixen condemna en presons catalanes d’estar-se en mòduls amb altres interns del seu mateix gènere, en comptes d’haver de compartir mòdul amb interns del mateix gènere que se’ls va assignar en néixer, però amb el qual no se senten còmodes. És una mesura implantada el 2019 pel Departament de Justícia i el de Treball, Famílies i Afers Socials per a evitar discriminacions trànsfobes dins les presons, que ara el PSC qüestiona. Concretament, la pregunta parlamentària demana: “S’ha avaluat les conseqüències que per a les dones han tingut el trasllat de persones transgènere a les presons de dones?”, un redactat que omet que les persones transgènere també siguin dones.

Feminisme i drets trans: algunes claus per a entendre la polèmica

A banda, la diputada Gemma Lienas també ha presentat una segona pregunta que ha estat aturada per la mesa del parlament, que també l’ha considerada trànsfoba. En aquest cas, fa referència a X, la sèrie, del Canal 33, un programa multiformat en què, entre altres gèneres, reinterpreten continguts audiovisuals externs per donar-los un contingut feminista. A final de març, TV3 va retirar un sketch del programa en què s’agafava un fragment de la sèrie infantil Les tres bessones i se’n feia un doblatge en el qual les protagonistes parlaven de la masturbació femenina i els genitals, tot explicant que hi havia nenes amb penis, nens amb vulva i nens i nenes intersexuals. La televisió pública va eliminar aquest fragment del tercer capítol a petició de l’autora original de Les tres bessones, Roser Capdevila, que criticava que no li haguessin demanat permís per utilitzar les imatges. Malgrat la polèmica, la pregunta del PSC no fa referència a cap qüestió de drets d’autor, sinó que demana “quina és la base científica de presentar la sexualitat humana dissociant els òrgans sexuals del sexe de les persones”.

Elizabeth Duval: “El discurs contra la llei trans entronca molt amb el de les teories de la conspiració”

Fonts parlamentàries exposen que la posició del PSC a la reunió de la mesa és que no tramitar-les significa censurar-les, argumentant que la mesa no ha d’entrar en el contingut dels texts que es tramiten. Finalment, la majoria de la mesa ha decidit de deixar-les sense tramitar i ha demanat al PSC que les reformuli.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.