Un estudi del doctor Manel Esteller, director del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell), ha desenvolupat i validat el primer test de diagnòstic epigenètic per a pacients amb càncer d’origen desconegut. L’estudi s’ha publicat aquest dissabte a la revista científica ‘Lancet oncology’. A partir de l’estudi de marcadors de metilació de l’ADN 1, el test permet detectar fins a 38 tipus de tumor i les metàstasis corresponents amb un banc de 10.500 mostres. Es tracta, segons afirmen els responsables del treball, de l’estudi amb major nombre de casos que s’ha desenvolupat en la literatura mèdica en aquest camp.

Pel que fa a les característiques de la mostra poblacional amb càncer d’origen desconegut inclosa a la validació clínica, la mitjana d’edat dels individus ha estat de 63 anys, el 56% homes i el 44% dones, i les prediccions tumorals més freqüents pel test, anomenat Epicup, tenien com a càncer d’origen el de pulmó, cap i coll, mama, colon, fetge i pàncrees.

Els càncers d’origen desconegut són un grup heterogeni de tumors en estadi avançat de la malaltia, amb metàstasi i mal pronòstic. L’estudi demostra que el test Epicup és una eina “potent” que identifica el tumor primari i permet accelerar el procés de diagnòstic, segons els seus responsables.

Segons Manel Esteller, disposar del perfil epigenètic permet a l’oncòleg “triar un fàrmac al qual el tumor sigui sensible” i, per tant, “es millora el pronòstic i la supervivència d’aquests pacients”. Per això, el director de l’Idibell ha afegit que “accelerar el diagnòstic i identificar el tumor primari és la millor estratègia per determinar una opció terapèutica específica i eficient”.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb