La Capella de la Misericòrdia va ser ocupada a principis d'any per activistes a favor del CAP. Fotografia: Albert Salamé

La direcció del Macba ha anunciat que finalment cedirà la Capella de la Misericòrdia per a destinar-la a un nou CAP al Raval després d’anys de disputa entre la institució cultural, veïns i treballadors de l’actual CAP. El Macba farà l’ampliació en un nou edifici a la plaça dels Àngels. La batllessa de Barcelona, Ada Colau, ha dit que el fet que el CAP s’ubiqui a la Capella de la Misericòrdia i que el MACBA s’ampliï a la plaça és ‘satisfactori’ i ‘un bon exemple de diàleg i interlocució entre administracions’.

Treballadors i veïns del CAP fa deu anys que lluiten perquè es pugui construir aquest nou centre i a principis d’any van ocupar la Capella de la Misericòrdia (l’únic espai que fins ara s’ha declarat com a hàbil per al nou CAP, segons els estudis de la Generalitat) per denunciar la inacció de les administracions i dels partits polítics.

Fa sis anys, l’ajuntament va cedir al museu els edificis del Convent dels Àngels i la Capella de la Misericòrdia per a una futura ampliació, però la reivindicació per al nou CAP va aturar-la. Segons el pla de museus, la capella situada al carrer Montalegre havia de destinar-se a exhibicions permanents de la col·lecció del Macba, formada per més de 6.000 obres.

La plataforma en defensa del nou CAP Raval Nord ha celebrat el que ha definit com una ‘victòria des de baix contra els de dalt, de la justícia enfront de l’abús i l’arrogància’. Ara bé, també ha aprofitat per criticar l’ampliació del museu per la plaça dels Àngels. A parer seu, és una ‘ampliació qüestionada per la infrautilització de molts dels espais dels quals ja disposa, que elimina una mica més d’espai públic, tan necessitat al Raval’. ‘Una ampliació que no compartim ni veiem necessària, ja que al nostre barri en tenim d’altres de prioritats’, ha conclòs la plataforma.

Segons la plataforma, aquesta victòria és un ‘triomf per a la gent davant de les retallades en llibertats i drets’. ‘Les veïnes hem guanyat una important batalla tant simbòlica com tangible. Per primera vegada des de la construcció del Macba, la salut, la vida de les veïnes, pesa més que la col·lecció privada d’una fundació’, ha etzibat.

Ara bé, han admès que l’acord també té la seva part negativa, perquè el Macba s’ampliarà per la plaça dels Àngels. En aquest sentit, els veïns avisen que seguiren vigilant que es compleixin els terminis per a la construcció del nou CAP, així com per replantejar la plaça en funció de les necessitats veïnals.

També han aprofitat per avisar que en aquest tipus de situacions ‘molts s’apunten a rendibilitzar els avenços, a col·locar-se medalles, a fer-se pròpia la lluita de tots i totes’. ‘Però la gent sap i no oblida’, han conclòs.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.