La llibreria Espai Mariola Nos de Vinaròs tancarà la porta portes a final de mes

  • S’havia convertit en un espai de referència de promoció de la literatura en català a les terres de l’Ebre

VilaWeb
Sebastià Bennasar
24.01.2019 - 21:50
Actualització: 25.01.2019 - 17:47

La llibreria Espai Mariola Nos, de Vinaròs tancarà les portes a final de mes. Així ho ha anunciat la seva impulsora, la periodista i poeta Mariola Nos, que ha volgut donar les gràcies a tots els que han fet possible aquesta aventura fins ara. El tancament de la llibreria física no implica que Nos deixi de fer coses en favor de la literatura a la contrada de les terres de l’Ebre, perquè continuarà mantenint la seva pàgina web i organitzant presentacions i actes culturals amb diferents ajuntaments, com havia fet fins ara. Però el tancament de la llibreria sí que significa posar punt final a un dels pocs punts de venda de llibres en català a les terres de l’Ebre i a un espai de trobada que s’havia consolidat i convertit en referencial per a molts autors que volien incloure el Nord del País Valencià en les seves gires promocionals.

I és que l’Espai Mariola Nos va arrencar amb molta força i amb el suport incondicional d’autors i editorials locals. Així les coses, Joan Elies Adell, actual director de la Institució de les Lletres Catalanes i vinarossenc, va ser un dels primers a presentar-hi un llibre. També alguns autors de Saldonar, l’editorial de Francesc Gil, que també és de Vinaròs, varen voler donar suport al projecte.

La llibreria es va anar convertint així en un punt de trobada cultural de primer ordre en català i en castellà. Hi han passat des d’Alícia Giménez Bartlett, Víctor del Árbol, Blue Jeans o Xavi Ayén –per fer un mostrari de tots els estils haguts i per haver- fins a Núria Cadenes, Juli Alandes, Francesc Mompó o Ferran Torrent, per posar alguns exemples dels autors del país que també han posat la llibreria de Nos en el centre del mapa cultural del país.

L’Espai Mariola Nos va obrir les portes fa quatre anys i mig i ha aguantat fins ara gràcies a l’empenta de la seva propietària i de les feines externes a la llibreria que feia. ‘Los motius pels quals tanquem  són perquè no hi ha una línia de negoci que em permeti continuar, així de clar’, ha assegurat Nos. El més curiós és que el tancament arriba després que el passat mes de novembre la llibreria obtingués el premi a la llibreria més innovadora que atorga la Generalitat de València, un premi que, cal recordar, no té cap mena de dotació econòmica.

‘La llibreria era un projecte vital, un treball perquè em donés alegria. No confiava guanyar molts diners però no podíem perdre’n sempre i ara estava treballant just per poder pagar els autònoms i les despeses. Tots sabem que el llibre té el marge que té i la gent llegeix en altres formats que no són els llibres, i és clar els números canten’.

Un altre factor que ha empès Nos a tancar la seva llibreria és el canvi de model en la compra institucional de llibres. ‘Aquests canvis de model compra fan que aquesta petita ajuda externa també caigui i jo no puc estar posant diners de la meva butxaca. He treballat al límit, he fet molts lectors, però el nivell de venda particular ja el tinc fet i no pot pujar més i arriba el dia que veus que no pots continuar’.

El tancament de la llibreria deixa orfes molts de lectors en català que havien trobat a la llibreria un punt de venda i de recomanació de primer ordre. ‘Nosaltres havíem treballat molt el llibre en català i les presentacions i ara els clients no sé on els trobaran perquè aquí molts d’aquests llibres no els té ningú. Jo els continuaré recomanant, però ells hauran de buscar-los’.

En aquest sentit, la llibreria ha fet moltes activitats culturals per intentar compensar les baixes vendes de llibres. ‘Però és clar, fas un taller i el tallerista ha de cobrar i tu has de posar la calefacció i les despeses se’t mengen i quan veus que tota la tasca de la web i les feines externes de promoció de la lectura que faig se les beu la llibreria has de dir prou’.

En aquest sentit, Nos assegura que continuarà la tasca de dinamització del llibre a les terres de l’Ebre. ‘Tot sempre és molt incert, però mantindré la revista cultural i la tasca que faig als ajuntaments per a difusió cultural. Treballo sobretot per a Vinaròs, Benicarló i Alcanar i sobretot amb l’ajuntament ja hem tancat un programa de presentacions literàries que continuarà. Estic molt contenta perquè es valora la feina feta i estem oberts a altres projectes a la zona, com pugui ser també Peníscola, per exemple’.

A la llibreria feia anys que es feia un club de lectura juvenil que ara es fa a la biblioteca de Vinaròs i amb el suport del casal de la gent jove i se’n farà un de nou obert a tot el públic a la biblioteca.

Nos assegura que ‘no vull quedar-me amb cap moment dolent, sinó amb els bonics, que han estat totes les presentacions, la trobada amb els escriptors i els moments màgics que hem viscut tenint-los de primera mà, sopant amb ells i fent lectors’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any