L’exili és la trinxera de la nació

  • La decisió d’ahir del Tribunal Suprem reafirma que per als espanyols és una prioritat que l’exili no isca victoriós perquè saben que aleshores és la nació catalana que ix victoriosa

Vicent Partal
15.06.2023 - 21:40
Actualització: 16.06.2023 - 07:29
VilaWeb
El president Puigdemont i els consellers Puig i Comín, en una imatge d'arxiu

La sala d’apel·lació del Tribunal Suprem espanyol va desestimar ahir els recursos de les defenses de Carles Puigdemont, Toni Comín, Lluís Puig i Clara Ponsatí contra sengles processaments. Ara el jutge Pablo Llarena podrà decidir si reactiva o no les euroordres contra Puigdemont, Comín i Puig i si dicta una ordre de detenció espanyola contra Clara Ponsatí per forçar-la a declarar al Suprem.

Aquests darrers dies havien circulat tot de rumors sobre la possibilitat que el Suprem adoptàs una altra decisió. Amb la vista imminent del 5 de juliol al Tribunal General de la Unió Europea i les eleccions espanyoles convocades el 23 de juliol, hom especulava amb la possibilitat que el Suprem decidís d’anul·lar les ordres de detenció dins l’estat espanyol, cosa que equivaldria a concedir-los la llibertat. D’aquesta decisió, n’haurien donat la culpa a Pedro Sánchez i la reforma del codi penal i d’aquesta manera la campanya electoral s’hauria convertit en un autèntic infern per al Partit Socialista.

Quan la setmana passada parlava d’aquests rumors amb gent que n’estava molt al cas, em van dir una cosa que vaig trobar més que raonable: “Ara veurem si els jutges són més espanyols que anti-PSOE o no.” Que el poder judicial va contra el PSOE és evident. El dubte era si hi anaven tan en contra que podien prendre una decisió tan greu, contrària als interessos objectius d’Espanya, solament per acorralar-lo electoralment. I ja hem vist que no. Espanya continua essent més important que no pas fer fora Sánchez.

I aquest és un detall que hauríem de tenir en compte els catalans i sobre el qual fóra bo de reflexionar. Perquè posa en relleu que la decisió adoptada per una part del govern d’anar-se’n a l’exili i des d’allí sostenir la lluita per la independència –i la lluita per la democràcia– ha obert un front de batalla que, malgrat tot i tots els entrebancs, ha esdevingut la trinxera més decisiva que manté dempeus ara mateix la nostra nació. Sempre, òbviament, al costat del carrer, sense el qual la seua lluita, ni cap altra, no tindria sentit.

L’estat espanyol va eixir en tromba el 2017 a frenar la independència de Catalunya. Després dels tres dies posteriors a l’atemptat del 17 d’agost, Espanya va entendre perfectament que tot era preparat per a funcionar com un país independent –perquè durant aquells tres dies Catalunya va funcionar tota sola i ho va fer molt bé. I va ser molt probablement en aquell moment i en vista d’aquelles circumstàncies que l’estat va decidir que no tenia cap més remei que recórrer a la violència, pagant el preu del desprestigi internacional que calgués. Altrament, aquell any mateix ja ens n’hauríem anat.

És evident que Espanya té molt perfeccionada la tecnologia de la repressió. Aquesta és la tècnica que els ha funcionat i que més han fet servir d’ençà de les Corts de Cadis, d’ençà del naixement de la nació espanyola. En saben. Saben perfectament com collar, com dissuadir, per on han de tallar i aïllar, a qui han d’empènyer contra les cordes per desfer un moviment.

L’única cosa amb què no comptaven, però, perquè és l’única gran novetat d’ençà de les Corts de Cadis, era amb l’espai judicial europeu. I amb la possibilitat, per tant, que s’obrís una trinxera a fora de les seues fronteres estatals, allà on ells no tenen el poder de decisió il·limitat que han demostrat estar disposats a exercir en el territori que dominen. I on, per tant, poden ser derrotats.

I és això que han bastit a l’exili de Brussel·les el president Puigdemont i els consellers Comín, Ponsatí i Puig. I gent com Valtònyc. I per això, fins i tot morint-se de ganes de fer la traveta a Pedro Sánchez, finalment els jutges, el poder judicial espanyol, no trenca la guia ni s’empesca invencions estranyes.

Per als espanyols és una prioritat màxima que l’exili no isca victoriós perquè saben que aleshores és la nació catalana que ix victoriosa. La pregunta és si nosaltres ho veiem tan clar o no. Si no anem perdent de vista on hi ha les coses importants i on hi ha les anècdotes passatgeres.

 

PS1. Ahir era dijous i, per tant, hi hagué La tertúlia proscrita. La podeu mirar ací.

PS2. Ahir vam començar a publicar reportatges de The Washington Post. Avui, a la ciutat palestina d’Hebron, Steve Hendrix ens explica la història de Josh Drill, un ex-oficial de l’exèrcit israelià que va combatre a Hebron, on va perdre el respecte per l’uniforme que vestia i per ell mateix i que ara es va recuperant gràcies al seu activisme contra el govern de Benjamin Netanyahu.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Mati Sancho
Mati Sancho
15.06.2023  ·  22:13

Encara no entenc com molta gent no dóna suport explícit al CdR. Veurem què passa a partir del 5 de juliol.

jaume vall
jaume vall
15.06.2023  ·  22:51

Com en Mati Sancho, a mi també em costa d’entendre-ho.
I no m’agrada gens la possible explicació de que els independentistes, o bé no el troben útil, o bé són de la facció envejosa-mesquina i prefereixen -com Espanya- que el MHP Puigdemont no se’n surti.

Josep Usó
Josep Usó
15.06.2023  ·  22:52

Ja fa anys, des de la sentència a Slesswig Holstein, que Espanya només recull derrotes a Europa. A més a més, amb un deute de més de 1,5 vegades el PIB, és un estat econòmicament zombi. És des d’allà, des de la justícia europea, des d’on guanyarem. Les institucions del règim del 78 , totes, són inútils, per a nosaltres. Fins i tot els jutges ho saben.

Xavier Clèries
Xavier Clèries
15.06.2023  ·  23:02

Europa servirà de poc si no tenim clar que cal unir esforços per enfonsar l’Espanya de 1978.

Jaume Riu
Jaume Riu
15.06.2023  ·  23:32

NO HAN DE TORNAR ENCARA
El matí d’aquell dilluns 23 de febrer de 1981, quan Antonio Tejero i la Guàrdia Civil van segrestar el Congrés de Madrid, jo estava volant cap a Paris on anava per resolde aquella setmana uns afers de feina.
Al migdia a la televisió de l’hotel ja vaig veure les imatges i se sentien els trets. Quan vaig telefonar a casa, ells encara no les havien vist.
Al vespre, a l’hotel em van portat a l’habitació un aparell de radio d’ona curta -eren temps molt primitius-, i vaig poder sentir el punt de vista i les declaracions i anàlisis que en feien des d’altres països del món. Per telèfon des de Barcelona la família i els amics em deien que no tornés encara, que em mantingués a França fins al moment oportú. Tots ho veiem com una decisió necessària i dolorosa.
L’endemà, els col·legues francesos de la feina em deien el mateix.
Tothom veia l’avantatge d’estar a fora, l’avantatge de l’exili, i en aquella ocasió no va ser necessari perquè tot era tan estrany que es van rendir de seguida.
No he pogut oblidar que l’exili és dolorós, però és també una estratègia potent, d’efectes determinants i fa molta por, per això no han de tornar encara.

Ramon Batlle
Ramon Batlle
15.06.2023  ·  23:47

Estic una mica fart de la catarella que algú equipari la situació personal i processal del President Puigdemont, d’en Comin i companyia amb la situació particular de Catalunya.

Si surten victoriosos, a Catalunya continuarà tot igual, no passarà absolutament res, i això ho veu qualsevol persona normal. La batalla s’ha de fer aquí i avui no hi ha les ganes ni els líders per a encapçalar-la i els de Waterloo ja van perdre la seva oportunitat quan tocava.

Això és com aquell editorial infame tan criticat arreu de fa uns mesos publicat a Vilaweb que equiparava la situació de Catalunya amb la situació d’Israel comparant els catalans amb els palestins i els espanyols amb els israelians.
Hi ha comparacions que són fora de lloc.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
16.06.2023  ·  01:06

“la trinxera més decisiva que manté dempeus ara mateix la nostra nació” Això és una opinió , un pensament, des del meu punt de vista exagerat i que pot induir a error. No sé que en pensaria Enric Prat de la Riba i tots els que van donar suport a la seva idea de nació.
Tothom té dret a dir el que pensa. Altra cosa és que el que pensa s’avingui a la realitat.
Trobo més ajustada la part de l’obvietat.
Les guerres s’acaben quan la infanteria domina la situació.

Joan Benet
Joan Benet
16.06.2023  ·  01:37

Si tot el govern hagués marxat a l’exili i no s’hagués prestat al vodevil judicial la posició d’Espanya seria sostenible.
I ara a sobre, ni suport explícit s l’exili dónen

Lluís Paloma
Lluís Paloma
16.06.2023  ·  01:47

Sí que em pregunto si el President Puigdemont ha de seguir a Junts o si més aviat li convé muntar un projecte independent que el deslligui de l’antiga Convergència, perquè Junts té dues ànimes i no es deixen fer l’una a l’altra. No tinc la resposta a la meva pregunta, però tinc la sensació que el que molts volem és votar Puigdemont i no Junts entès com a bloc. Precisament, part del problema és que Waterloo és genial, però a dins del Principat Junts és un… engrut.

Josep Marrasé
Josep Marrasé
16.06.2023  ·  02:41

Penso que deixar anar afirmacions del què seria si haguessin tingut una forma determinada d’actuació tant els exiliats com els que restaren in situ, després de les sentències que dictaren el Tribunal Suprem espanyol ,forma un cúmul d’imaginacions que n’hi ha per tots els gustos i, el cas és que hi ha coses del qual no se’n sap res o molt poc. Jo, amb molta prudència, suggeriria el criteri de veure-les venir, perquè ni el TS ni el TC saben què han de fer.

Josep M. Mir
Josep M. Mir
16.06.2023  ·  07:41

Sr. Partal, seguint la idea d’aconseguir un llenguatge no subordinat o colonitzat, crec que no hauríem de dir que “ens n’hauríem anat” o “marxarem” o similar. Nosaltres no hem d’anar enlloc. Sinó que són els colonitzadors els qui se n’han d’anar i marxar. Podem dir “traure’ns-els de sobre”, “fer-los fora” o etc.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
16.06.2023  ·  07:59

El baluard és al poble, no busquem fora nostre. Però resulta que tenim feina amb el futbol, eufòria i l´”extrema dreta”. Dels 2.3 milions d´independentistes i amb un 10% al carrer faríem el que voldríem, però…

Jordi Sanahuja
Jordi Sanahuja
16.06.2023  ·  08:16

Dins de JxC està guanyant Puigdemont i la part del independentisme irrenunciable.
Està guanyant el combatiu i els hi hem de fer costat: Jordi Sánchez (el infiltrat de ERC a Junt ha marxat amb la cua entre cames), Giró, el millor adversari de ERC per assumir un paper negociador amb Espanya, s’ha retirat a instàncies de Puigdemont, la representant de JxC en els darrers anys a Madrid (Nogueres) repeteix i el seu esperit de combat ja l’ha demostrat no fent cap concessió a Pedro Sánchez. JxC han sortir d’aquest govern nefast perden més de 20 milions en sous que han passat a les butxaques de ERC.

Mentre tant tenim el darrer lluitador insubornable a l’exili que va posant contra les cordes a Espanya devant Europa i que necessita que el seu partit, sí el seu partit, faci la feina dins de l’estat espanyol. Fins ara, en els darrers 5 anys ha sigut combatut amb la pinça PSOE-ERC.

Dit això, l’objectiu ara és doble: desfer-nos l’abans possible de Junqueras i la seva guàrdia pretoriana i bloquejar Espanya per fer-los la vida impossible. S’ha d’atacar arreu a ERC amb intel·ligència i desmuntar les seves defenses. I per bloquejar Espanya necessiten un partit potent que faci aquesta feina i només pot ser JxC.


Quines garanties volem més per part de JxC que faran la feina de bloqueig tant necessària per desestabilitzar Espanya?. La mateixa Nogueres i també Castellà de JxC ja han dit que volen els vots per bloquejar Espanya si no ens donen admistia i referendum. Tots sabem que no ho tindrem i per tant: bloqueig i que facin un Gobierno PP / PSOE. Serà la mostra venjança abans de la independència.

Què s’hi pot perdre si els votem?. Que negociïn el president després del què han dit?. Ho veig molt difícil però si sortís un altre partit potent independentista amb capacitat de veto, tindria sentir votar-los. Però això no es veu per enlloc. 

Que si pot perdre si no els votem?. Que no siguin suficients per poder bloquejar i el seu paper sigui testimonial, com ha sigut en la darrera legislatura.

Donem-los el poder que necessiten i confiem. Finalment, a la vida sempre s’ha se confiar en algú i JxC encara s’ho mereixen.

Tenir davant el psicòpata de Junqueras i no perdre els nervis és mès difícil del que pot semblar. Quedar-te amb la meitad de l’exèrcit a meitad de la batalla i comprovar que s’ha passat al enemics i que el seu propòsit és eliminar-te a tu per aconseguir una hegemonia, ha de ser dur i et deixa sense possibilitats. Això fa que per supervivència, i a l’espera de millors temps facin el que puguin, com els acords amb el PSC a les menjadores sense poder polític.

Si ens posem sincerament en el lloc de Mas o de Puigdemont i entenem que tractar amb un psicòpata com Junqueras és impossible, entendrem que nosaltres tampoc podríem haver-ho fet gaire millor.

No tenim res mès que l’exili i Puigdemont és JxC. No el podem deixar sol.

Amb ERC no es pot ni es podia fer res. Mireu el post que ho explica amb total claredad: 
https://esboirarelcami.blogspot.com/2023/05/la-renuncia-te-nom-propi-principis-del.html

Pep Agulló
Pep Agulló
16.06.2023  ·  08:25

ESPANYA I EL GOVERNET D’ERC, NO VOLEN COPS D’EFECTE

Boye deia que el TGUE mai havia dictaminat a favor de la causa catalana, en canvi, el TJUE sempre li havia esmenat la plana… Veurem què passa.

Estic d’acord amb la valoració de l’exili com la frontera de la nació. Però, sempre associo l’exili amb el Consell de la República, perquè el sentit polític de la resistència catalana és de l’òrgan polític, el Consell (encara que no en som massa conscients), el combat judicial dels exiliats és més a títol individual encara que com europarlamentaris representin milers de votants. Bé, en definitiva són dos en un.

Guillermo Florit
Guillermo Florit
16.06.2023  ·  09:48

Totalment d’acord amb el comentari del Sr. Jordi Sanahuja. I el Post…és com un raig de llum enmig de la foscor. Si tothom se n’adonés, no estariem així de malament.

Joan Parera
Joan Parera
16.06.2023  ·  10:05

PSOE i PP són el polí bo i el polí dolent, són exactament el mateix. Els jutjes no són anti-PSOE, tot és comedia, però mentre, nosaltres pactem amb el PSC i regalem vots al PSOE.
Mentre no tractem al PSOE i PSC com a autèntica dreta espanyola no anirem enlloc.

Albert Miret
Albert Miret
16.06.2023  ·  10:37

El Tribunal Suprem espanyol és un pres del Tribunal Suprem espanyol. Estic segur que hi ha molts jutges i juristes en general que s’avergonyeixen de les decisions d’aquest tribunal, perquè crec que molts d’ells ja han viatjat per Europa i deuen conèixer companys jutges europeus i deuen haver parlat amb una certa tranquil·litat de la deriva fora de qualsevol llei o concepte de justícia universal d’aquest Tribunal tan espanyol, que recorda molt més els de la Santa Inquisició que un tribunal de justícia modern. Aquests jutges han de saber, que fan riure a mitja Europa. Però és que això de la unidad de los españoles en vers als europeus i a tota la resta del món (que ells consideren -per molts somriures que es facin- “el enemigo”) és intocable, i quan un español importante manda una cosa, tots fan melé, encara que no sàpiguen de què va “la cosa”. “La unitat és el més important de tot espanyol”, perquè només saben actuar com els remats de braus, amb estampides, i les estampides només es poden produir amb una unitat absoluta d’éssers que no són res sols, sense cap crítica, acceptant les mentides que calguin i sentint-se nòvios de la muerte, contra tot el món. Cada un d’ells per separat necessita el remat per a fer i per sentir-se qualsevol cosa, fins i tot per a sentir-se espanyol.

Maria Teresa Vilalta
Maria Teresa Vilalta
16.06.2023  ·  11:12

Molt, molt d’acord amb el que exposa
Jordi Sanahuja
16.06.2023 · 08:16

Aleix Gaus
Aleix Gaus
16.06.2023  ·  11:18

Espanya judicialment no para de fer el ridicul, per tant la ràbia s´els menge i aquesta és la trinxera que ells no ho tenian present

Josep Farré
Josep Farré
16.06.2023  ·  11:27

Cal recordar que el president Puigdemont va tirar enrere la declaració d’independència, i que va proclamar un cop i un altre “diàleg, diàleg i diàleg” amb el govern del PP. L’única veritat és que la independència ni la podrem fer amb els partits actuals ni asseguts al sofà enviant missatges per les xarxes. Ara, volem de veritat enfrontar-nos?. Els partits ho han vist clar que l’enfrontament els portava a perdre estatus i diners.

Josep Soler
Josep Soler
16.06.2023  ·  11:49

També estic d’acord amb Jordi Sanahuja, com penso que l’exili amb el MHP Puigdemont al davant, a d’impulsar el Consell de la República i de la gent fidel al seus postulats, com pugui ser la Miriam Nogueras.
L’exili forçat no l’he conegut però si que viure a l’estranger, me’l fa comprendre.
Crec per aquest motiu, que el suport al nostre President es d’una importància cabdal per mantenir-lo amb la moral alta i nosaltres poble, junt amb ell, treure’n benefici.
Almenys jo de moment, nomes em fiu d’ell, i de la gent que el segueix.
Poca cosa mes.

Vicenç Cusi
Vicenç Cusi
16.06.2023  ·  11:59

Estic d’acord en la línia argumental que segueix aquesta editorial, però potser caldria al dia aprofundir en les conseqüències de la desobediència de l’estat enfront de les decisions contràries dels organismes europeus. Tinc la sensació (potser és desinformació) que, permeteu-me l’expressió, “si s’ho acaben passant pel folre” no passarà res, Europa no reaccionarà i si no, quin paper està fent Europa amb les decisions que prenen països com Polònia o Hongria en la retallada de drets dels ciutadans, prenen decisions i aprovant lleis contra la “constitució europea”? … em sembla que no passa res significatiu i si es tracta només de desprestigi, com que fa segles que els espanyols estan desprestigiats a ulls europeus, doncs ja no ve d’aquí.

Núria Castells
Núria Castells
16.06.2023  ·  12:21

A nivell legal, l’Exili està fent molt bona feina.
Però a d’altres nivells, no. El Consell de la República ha estat una eina inútil. I no és, només, responabilitat de “la gent”, que no s’hi apunta!
Van fer eleccions a l’Assemblea de Representants i hi va haver una molt bona resposta de “la gent”… però no ha anat endavant gran cosa.
Això és absolutament decebedor.
Caldrien explicacions.
I no sembla pas que hagin d’arribar.

enric llopis
enric llopis
16.06.2023  ·  12:33

“Si tot el govern hagués marxat a l’exili i no s’hagués prestat al vodevil judicial la posició d’Espanya seria sostenible.
I ara a sobre, ni suport explícit a l’exili dónen”
Totalment d’acord amb el senyor Joan Benet. Sense UNITAT tota lluita està abocada al fracàs.

RAMON PROS
RAMON PROS
16.06.2023  ·  12:45

Primer, em volia solidaritzar amb el poble valencià en la defensa de la llengua: Tots ens hem de fer valdre l’article 3.3 de La Constitució, que diu textualment: “La riqueza de las distintyas modalidades lingüísticas de España es un patrimonio cultural que será objeto de especial respeto i protección”… La cosa és tan clara, que s’ha de poder guanyar sense cap tipus d’impediment al Suprem Espanyol o al Constitucional, si no saben llegir els primers. Aquest article s’ha de defensar amb la mateixa vehemència que ha fet l’Estat amb el 155.
Segona, jo només contemplo votat a Junts (Puigdemont) o la CUP, encara que ideològicament estigui bastant allunyat dels segons.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
16.06.2023  ·  13:25

Comento una frase del Sr. Sanahuja:
“La mateixa Nogueres i també Castellà de JxC ja han dit que volen els vots per bloquejar Espanya si no ens donen admistia i referendum.”

Només dir que si es votés ara un referendum, sortiria un no com una catedral.
El referendum s’ha de fer DESPRES de declarar la independència. Només aixì podrem tenir la certesa que no hi haurà tupinades ni joc brut.

Jo també crec que el CxR podria ser una bona eina. Però, entre la campanya de desprestigi que ERC i CUP han fet des de la seva fundacó, i el silenci de la premsa (tota) durant molt de temps, no podem demanar més.

Jo els demanaria només una mica més de transparència.

Rosa Massagué
Rosa Massagué
16.06.2023  ·  14:43

Suposant que Europa ens doni la raó en tot qui no diu que Espanya s’ho saltarà tot per tal de mantenir Cayalunya dins les seves fronteres?.

Ja ho va dir Pérez Rubalcaba, Espanya farà el que sigui pagant-ne les conseqüències que calgui per no deixar marxar als catalans. Per altra banda Europa fins on estarà disposada a parar-li els peus?

Hem de tenir en compte això i demanar-nos si estem disposats a pagar nosaltres també el que vingui d’Espanya. Ser-ne conscients i preparar-nos molt.

Roser Caminals
Roser Caminals
16.06.2023  ·  16:01

Coincideixo amb Lluís Paloma (16.06.2023 · 01:47). Molta gent està disposada a votar pel President Puigdemont però no per Junts. Hi ha un sector de Junts entorn del President que va per feina, en contrast amb el sector convergent que frena. Després de la derrota d’ERC, veurem si intenta salvar el seu partit fent-lo més independentista i buscant complicitats en el sector crític d’ERC.
La gent que no s’apunta al CxR és perquè considera Carles Puigdemont un convergent i el seu partit una reencarnació de Convergència. Són “la dreta.” Molts votants encara prioritzen el partit i ho veuen tot en blanc i negre, quan la realitat és grisa. Els més manipulables són els que no saben matisar.

Ferran Moreno
Ferran Moreno
16.06.2023  ·  16:09

Si quan teníem Espanya contra les cordes no la varem blocar, què voleu que bloqui ara la Míriam Nogueras? Si no em dones l’amnistia i el referèndum, no et votaré. No siguem innocents, tots sabem a què van els partits (inclosos els autoanomenats independentistes) a Madrid.

Tant de bo els exiliats aconsegueixin que els donin la raó judicialment parlant, però tinc més que dubtes que això s’aprofiti aquí per a res més que no sigui per guanyar-li a l’altre la batalla de l’hegemonia autonòmica els propers anys. Podem imaginar que tornaran i el que vulguem, però em costa de veure que això provoqui cap moviment seriós cap a la independència.

Sobretot, si mirem el que està passant, els fets. I un fet prou clar de per on van els trets és que tan JUNTS com ERC estan pactant arreu amb el PSOE per aconseguir cadires pels propers 4 anys.
Si amb això no acabem d’obrir els ulls és que som uns pagafantes i mereixem que ens segueixin enganyant amb proclames i discursets anys i anys.

Uns partits que pacten amb el PSC, ras i curt i per molta comèdia que facin després, NO són partits independentistes. Són uns aprofitats que especulen amb el desig de la gent pel seu propi benefici.

Hi ha qui diu que no hem de posar JUNTS en el mateix sac que ERC. Em sap greu dir que són ells mateixos que s’hi posen quan, per exemple, promouen el bilingüisme signant un 25% d’espanyol a l’ensenyament, acabant així amb la immersió, o quan fan tota mena de pactes amb els espanyols a ajuntaments, diputacions i consells comarcals, demostrant-nos ben clarament la guerra oberta que mantenen amb ERC per veure quin dels dos partits “culmina” la independència abans.

Tot el desencís que hi ha al moviment independentista en algun moment farà que emergeixi una força que l’aglutini per anar de cara a barraca (DUI).
He votat totes les opcions “independentistes” i estic fart de que em prenguin el pèl. Mentre no em senti representat per cap força o partit nou jo seguiré abstenint-me.

El 23J, a les Espanyoles m’hi abstindré. Els catalans som i serem sempre una minoria al Congreso i no estic per shows.

A les d’aquí, que de moment també són eleccions espanyoles, votaré si hi ha una llista o partit que es comprometi a fer la independència, no pas un que vulgui viure de dir que treballarà per fer-la o que anirà avançant. Aquest discurs a 2006 encara, ara ja no.

JORDI SEDÓ
JORDI SEDÓ
16.06.2023  ·  16:16

Crec que de vegades, veure on els teus enemics adrecen maniobres i trets et pot donar idea dels valors que tens i que has de preservar i millorar per alçar-te amb la victòria. I perdoneu si faig servir terminologia militar, però o ens fiquem les piles o aquí no hi haura res a fer. Si encara volem fer la independència, la gesta és d’una gran dimensió, i no la farem sense unitat, organització, preparació i contundència. Ens farien falta més empresaris i esportistes, algún militar i menys polítics.

Carles Serra
Carles Serra
16.06.2023  ·  17:16

I tant Sr. Ferran Moreno i tant 16:,01.
Això de pactar amb un partit franquista com el PSO€ ja diu molt dels valors d’ER, JxC i CUP.
I així voleu aconseguir la nostra llibertat; aneu a cagar a la via

Marià Armengol
Marià Armengol
16.06.2023  ·  19:46

Jo sóc dels que pensa que el 3-Oct. ho teníem fet. Nyordia NO podía arribar a complir les amenaces: ja havía anat massa lluny atacant de manera immoral ciutadans indefensos (Merkel els và parar els peus). No podíen, per molt que amenacessin, fer ús de l’exèrcit contra ciutadanía europea pacífica. Els haguessin fotut fòra d’Europa i el resultat hagués estat el nostre reconeixement immediat per part de molts paísos.
Les oportunes ‘cagarrines’ del gran conspirador i la traïdoria d’ER en deixar amb el cul a l’aire el MHP Puigdemont van propiciar l’incomprensible ‘surplace’.
Que. amés de rendir-se cobardament a l’enemic, confiant en la paraula de SSS, enlloc de marxar tots a l’exili, ara no solament no es doni suport a qui van tenir la valentía de marxar i mantenir la lluita, és , malauradament marca de la casa ER, vergonyós.
Bon vespre i putaER!
//*//

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
16.06.2023  ·  19:50

El text de Càdis, la Pepa, és el segon intent de crear un estat unificat rere el bonapartista de Baiona, tots dos avortats per Ferran VII. Cal esperar al segon terç del XIX per poder bastir-lo, del costat liberal, ben conservador i jacobí, en guerra oberta amb la tradició carlina.

Clara Salueña
Clara Salueña
16.06.2023  ·  22:42

Quina és la nació espanyola? No la conec

Josep Gualló
Josep Gualló
17.06.2023  ·  00:21

ESTÀ MOLT BEN ACONSEGUIT EL TITOL DEL EDITORIAL: “L”EXILI ÉS LA FRONTERA DE LA NACIÓ”

Per això em molesta molt el panorama de llistes i llistetes que es preparen per quan les tinguin fetes, presentar-se a les eleccions que puguin i on serviran per, al contrari dels escocesos, dispersar el vot independentista i impedir la Independència de Catalunya.

Per ells és molt més important ensorrar al MHP Puigdemont, que creuen que fa un cer tuf de convergent. Mentre aquesta genteta es mogui lliurement no farem mai res de profit.

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
17.06.2023  ·  00:33

Els independentistes podem estar enfadats amb els partits del 52% (i de la rendició!); amb la munió de grups independentistes extraparlamentaris, més o menys d’esquerres, que es reclamen purs; i amb els supremacistes “nostrats”, à la Ripoll, que són criticats per raons ètiques i estètiques. Però no ens podem permetre regalar el nostre vot a l’adversari mitjançant la papereta en blanc, el vot nul o l’abstenció. Comptem-nos! Que no puguin presumir d’haver-nos “pacificat”!

P.S. Llàstima que no es pugui votar directament l’exili…

Pere Planella
Pere Planella
17.06.2023  ·  00:45

No puc deixar de batallar pel meu país, casi sempre llegeixo tots els comentaris i en tots i de diferent es formes volem el mateix i que totes poden ser valides dons no hem cansaré de repetir el meu entendre votar massivament vot nul equival a donar el suport als exiliats per que els polítics que s’han quedat aquí ja hem vist el resultat, l’únic entrebanc per l’estat espanyol a estat l’exili hi en particular Puigdemont, els milers de milions que es gasten per poder lo empresonar, encara que junts anés a Madrid amb 50 diputats no ens hem sortiríem, puc anar totalment equivocar però tinc tanta fermesa amb la meva idea que la tinc que expressa contínuament, empoderem nos 3.000.000 vots nuls (1-O vàrem guanyar) es el millor regal que podem fer a l’exili, el 24J dimissió del govern i convocatòria d’eleccions i aquí si que ens hi juguen el nostre futur es el moment de Junts aquí hi vull veure la Sra Míriam Nogreras, a Madrid no hi tenim res a fer sempre tant els uns com els altres ens han donat pel davant i pel darrera, la batalla nomes la pot guanyar la gent del 1 -O, mes clar que l’aigua.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any