Després del tancament definitiu del centre penitenciari de la Model, l’Ajuntament de Barcelona va definint quins usos hi donarà ara. De moment, aquest cap de setmana ha tancat la quarta i última sessió de participació ciutadana per a acordar quins criteris han de marcar el futur de les instal·lacions, en què en destaquen tres eixos bàsics. En primer lloc, s’ha acordat construir un parc urbà de catorze mil metres quadrats. També se n’han garantit quinze mil per a cent cinquanta pisos nous, públics. A més, també es protegirà l’edifici del carrer Entença pel valor patrimonial i esdevindrà un espai memorial. El govern preveu elaborar ara un document de conclusions i presentar una modificació del Pla Director amb vista al juliol.

Al llarg del procés participatiu també s’ha debatut què en deia el Pla Director de 2009 i s’ha arribat a la conclusió que els equipaments públics no poden ser a canvi de tenir menys espai verd, i per això es preveu aquest nou parc que envoltarà l’actual edifici de la presó. Sobre les galeries, s’ha arribat a la conclusió que algunes es poden arribar a modificar prou com perquè puguin acollir usos docents, i per això s’hi projecta la creació d’una escola bressol, un col·legi i un institut. Està pendent la construcció d’un pavelló, car en l’última sessió de treball s’ha considerat que no era una infrastructura urgent ni indiscutible. També la residència per a la gent gran prevista inicialment s’ha transformat en un centre de dia que es complementarà amb habitatges dotacionals per al col·lectiu.

Per tal de fer-hi encabir tots els usos, podria ser que s’enderroqués part d’alguna galeria o els edificis de Tallers, però aquest element s’acabarà d’analitzar al projecte definitiu d’aquest estiu. Mentrestant, sí que s’ha acordat d’enderrocar el mur perimetral que obrirà definitivament l’edifici al barri. El procés participatiu també s’ha acabat amb tres projectes possibles. D’una banda, si es prioritza la màxima preservació de l’edifici es construirà l’habitatge al carrer Nicaragua, se situarà l’escola bressol, l’escola i l’institut en les tres galeries del carrer Provença, mentre que l’espai memorial anirà a l’ala més propera a Josep Tarradellas. Les dues galeries restants hauran de ser parcialment enderrocades.

En el cas que es posi el verd com a element central, l’espai memorial es construirà en la galeria del mig del carrer Rosselló, mentre que els equipaments escolars s’instal·laran en les dues ales més properes al carrer Nicaragua i just al davant es mantindrà la construcció dels cent cinquanta pisos nous. La galeria del mig del carrer Provença haurà de ser per a equipaments municipals i les altres dues també hauran de ser parcialment enderrocades. Una tercera proposta ubica un edifici nou per a l’institut, l’escola i l’escola bressol al carrer Nicaragua i els pisos s’hauran de bastir en el carrer Provença, cosa que deixarà únicament una galeria i el centre octogonal de l’edifici original, que es dedicarà a un espai memorial.

Una vegada el govern hagi aprovat el nou Pla Director, que ha de marcar quin dels tres projectes fa servir com a base, treballarà per tal que durant el 2019 ja es puguin començar a redactar els projectes urbanístics de tots els que inclourà el futur de la Model, i al 2020 ja hi podria haver les primeres obres. De moment, el compromís del govern municipal és de continuar-hi invertint 4,9 milions d’euros.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.