Una operació de la policia italiana ha permès trobar a Andorra prop de dos milions d’euros propietat de la família d’Ezio Brancato. Brancato va estar al capdavant de l’arribada i la distribució del gas a Sicília als anys vuitanta i noranta a través de l’anomenat Gruppo Gas. La família de Brancato havia amagat els diners a Andorra després una sentència judicial hagués ordenat el segrest dels seus bens. Aleshores ja els van ser confiscats prop de cinquanta milions d’euros, provinents de negocis il·legals, relacionats amb la màfia.

En aquest cas Brancato tenia com a soci ocult de la seva empresa Vito Ciancimino, síndic de Palerm i conegut cap mafiós. Fent servir les influències de la màfia van aconseguir contractes per a portar el gas a 72 circumscripcions de Sicília i l’Abruzzo. Al 2004 l’empresa va ser adquirida per la catalana Gas Natural per 115 milions d’euros. Investigacions posteriors de la fiscalia italiana van demostrar que Brancato i Ciancimino havien subornat diversos polítics sicilians per tal de poder dur a terme la venda de l’empresa a Gas Natural, gràcies a l’adaptació de dues lleis, produint-los un enorme benefici personal. Gas Natural va pagar 47 milions d’euros a la dona i dues filles de Brancato.

També ha estat provat que les activitats de Brancato i Ciancimino estaven sota les ordres del cap mafiós Bernardo Provenzano.

Els diners que han aparegut ara a Andorra han estat confiscat pel govern italià en considerar que la seva transferència fora d’Itàlia va ser il·legal.

 

 

 

 

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.