La plataforma Stop Jocs Olímpics prepara una mobilització per a l’octubre

  • L'entitat exigeix que es posi data al referèndum que ha de mesurar el suport de la ciutadania a la candidatura olímpica

VilaWeb
ACN
30.08.2021 - 19:59
Actualització: 30.08.2021 - 22:14

La Plataforma Stop Jocs Olímpics prepara per a final d’octubre una mobilització contra el projecte de Jocs d’Hivern Pirineu-Barcelona 2030. L’entitat vol fer, prèviament, unes quantes reunions per a organitzar les veus opositores a la candidatura olímpica. També insisteixen a demanar transparència i que es faci pública la relació d’infrastructures que es construiran per a l’esdeveniment i quin pressupost tenen. A més, exigeixen que es posi data al referèndum que ha de servir per a mesurar el suport que dóna la ciutadania a la candidatura olímpica i que sigui vinculant. Sobre això, volen que, a més de les comarques de l’Alt Pirineu i l’Aran, també es consultin els veïns del Berguedà i el Ripollès.

Han fet una crida a la població a afegir-se a l’entitat per a aglutinar el màxim de veïns del territori que són contraris al projecte de jocs d’hivern. També volen aconseguir que s’hi afegeixin diversos col·lectius, com ara esportistes, membres de la comunitat científica i càrrecs electes a través de l’aval d’uns quants manifests en què treballen. Al mateix temps, es vol convocar una mobilització a la Cerdanya, probablement en format de marxa, a final d’octubre.

“Per molt maquillatge que hi posin, per molt de verd que pintin les seves mentides, els jocs d’hivern no són ni seran sostenibles i encara menys serviran per a respondre a les necessitats del Pirineu”, argumenten membres de la plataforma. Un dels portaveus, Bernat Lavaquiol, ha afirmat que amb la candidatura olímpica s’acabaria de convertir el Pirineu en un “parc temàtic d’esbarjo” per a l’àrea metropolitana i ha denunciat que el projecte s’havia gestat en despatxos de Barcelona i “pressionats” pels lobbys de la construcció i el turisme.

La presentació de l’entitat s’ha fet a Bellver de Cerdanya, en una zona en què es construeixen uns quants blocs de pisos. Han explicat que han triat aquest lloc per fer visibles les conseqüències que té l’aposta pel “monocultiu” turístic al territori, atès que, segons que han afegit, els lloguers de temporada i les segones residències fan pujar els preus i, per tant, dificulten l’accés dels joves a l’habitatge. Sobre això, una altra de les portaveus, Helena Guillén, ha explicat que tot plegat no ajudava a revertir el despoblament i la falta d’oportunitats de les zones de muntanya.

Ha afegit que la plataforma no estava en contra del sector turístic i reconeixia que el territori té diversos actius que són un atractiu per als visitants. Tot i això, ha defensat que calia diversificar l’economia i deixar de supeditar la millora de serveis i infrastructures a les necessitats del turisme i de grans esdeveniments per a fer-ho centrant-se en la població local. En el cas específic de l’esquí, ha dit que la pujada de temperatures i la reducció de precipitacions pel canvi climàtic faria pujar la cota de neu i que, per tant, no tenia sentit optar per aquest sector que, ha conclòs: “Ja és rescatat amb diners públics.”

També defensen que cal paralitzar les obres a Coll de Pal i el desdoblament de la carretera C-16 entre Berga i Bagà (Berguedà) fins que la ciutadania no avali el projecte per a acollir els jocs d’hivern. Tot i que la plataforma Stop Jocs Olímpics s’ha presentat públicament avui, fa un parell d’anys que uns quants dels seus membres ja treballen en aquest objectiu. Així, part de les accions en contra dels jocs d’hivern s’havien canalitzat fins ara a través de la CUP i de la seva organització juvenil Arran, entre més entitats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor