La defensora del poble europeu critica Juncker amb duresa per l’escàndol a la cúpula de la comissió

  • Critica el procediment irregular pel qual va nomenar Martin Selmayr secretari general de la Comissió Europea

VilaWeb
Redacció
04.09.2018 - 22:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La defensora del poble europeu, Emily O’Reilly, ha publicat un informe molt dur contra el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i la manera com va col·locar l’alemany Martin Selmayr de secretari general i home de confiança. El nomenament va ser opac, polèmic i precipitat, hi van fer passar el criteri polític per davant dels mèrits, i implica un grup de dirigents pròxims a Juncker, entre els quals Clara Martínez Alberola, del PP espanyol.

L’informe indica uns quants aspectes clars de mala administració per part de Juncker en l’escàndol ja conegut com a ‘Selmayrgate’. O’Reilly en critica que confongués la independència administrativa amb la seva proximitat amb Selmayr, o que generés una sensació d’urgència falsa per tal d’accelerar els tràmits per a designar-lo. També desaprova els comissaris en ple: ‘És extraordinari que cap d’ells no hagués qüestionat el procediment d’elecció del secretari general.’ La comissió també és acusada d’haver actuat primer amb opacitat i després amb agressivitat quan va haver de respondre sobre les acusacions de mala praxi.

La designació de Selmayr ha estat ben ombrívola. Va ser el cap de gabinet de Juncker fins el 21 de febrer proppassat, quan va ser ascendit a secretari general. Aquest càrrec va passar a Martínez Alberola i Selmayr va substituir el veterà Alexander Italianer. Però ningú no estava al cas que es retirava, tret de Juncker i de Selmayr. No en van dir res a la resta de comissaris i Selmayr fou nomenat secretari general adjunt, que és un requisit previ per a ser designat secretari general.

Però a Selmayr encara li calia un altre requisit per a ser secretari general adjunt: disposar, si més no, d’un candidat alternatiu que fos una dona. I hi va haver efectivament una altra candidata, que hi va renunciar al cap de vuit minuts. Selmayr tenia via lliure per a esdevenir el principal funcionari de la comissió, bo i sabent que Italianer ja plegava. Qui era aquesta falsa candidata, utilitzada fraudulentament per a permetre l’ascens de Selmayr? Doncs Clara Martínez Alberola, tal com va revelar el periodista de Libération Jean Quatremer.

El ple del parlament europeu ha arribat a demanar de ‘reavaluar’ el nomenament de Selmayr. I el eurodiputats fins i tot van equiparar el procediment a un cop d’estat intern.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes