‘La Comissió [Europea] manca de competència general en el que respecta als drets fonamentals’. És la resposta de l’organisme a la demanda dels eurodiputats Jordi Solé, Josep-Maria Terricabras, Ramon Tremosa i Ernest Urtasun sobre la vulneració de la llibertat d’expressió dels afeccionats del Barça en la final de futbol de la copa de l’abril entre el Barça i el Sevilla. Als accessos al Wanda Metropolitano de Madrid la policia espanyola i la seguretat privada van prendre peces de roba de color groc i xiulets als seguidors del Barça. Malgrat la claredat de les preguntes, l’organisme ha al·legat que les qüestions plantejades no es refereixen a l’aplicació del dret de la Unió Europea.

Els eurodiputats preguntaven, en primer lloc, si la Comissió considerava que la prohibició de vestir d’un color determinat és una violació del dret a la llibertat d’expressió, consagrat com a dret fonamental a l’article 11 de la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea i l’article 6 del Tractat de Lisboa. I afegien: ‘Considera, la Comissió, que portar robar i símbols de color groc entra en l’àmbit de la llibertat d’expressió, o creu que podria ser considerat delicte?’. Per últim, demanaven si l’expressió pacífica d’opinions públiques ha de ser reprimida mitjançant la legislació antiviolència, com el govern espanyol va fer per castigar els que van participar en la protesta.

Vídeos i fotografies a la xarxa demostraven com la policia requisava els elements de color gros que portessin els seguidors.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.