Revés a Interior: la justícia atura el nomenament d’Eduard Sallent com a nou major dels Mossos

  • Els sindicats SAP-FEPOL i SME-FEPOL van demanar mesures cautelars denunciant que era una convocatòria feta a mida

VilaWeb
Eduard Sallent, en una imatge d'arxiu.
Pol Baraza Curtichs
03.06.2024 - 12:50
Actualització: 03.06.2024 - 13:37

El Jutjat Contenciós Administratiu número 8 de Barcelona ha ordenat al Departament d’Interior que suspengui la convocatòria per a nomenar el comissari en cap de la policia catalana, Eduard Sallent, com a nou major dels Mossos d’Esquadra.

El jutjat ha estimat íntegrament les mesures cautelars sol·licitades pel Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL) i pel Sindicat de Mossos d’Esquadra (SME-FEPOL). Tots dos sindicats van impugnar judicialment la convocatòria perquè consideraven que era una convocatòria feta a mida. Ara, la justícia ha suspès el nomenament a l’espera que es resolgui la impugnació dels sindicats. Fonts del Departament d’Interior expliquen a VilaWeb que els serveis jurídics presentaran un recurs d’apel·lació.

Sallent començà el curs de major el 21 de maig a l‘Institut de Seguretat Pública de Catalunya. Malgrat la nova posició, Josep Lluís Trapero mantindrà el rang.

La magistrada assumeix les irregularitats

En la interlocutòria, a la qual ha tingut accés VilaWeb, la magistrada apunta que s’han denunciat una sèrie d’irregularitats en la convocatòria de la segona plaça de major, el màxim grau d’oficial de l’escala superior de la policia catalana, i que tot plegat pot donar “lloc a la seva nul·litat“.

“De manera que, si es dicta una sentència estimatòria, el procés no es podrà retrotraure per fer efectiu el dret després de la sentència, i si es fes, els perjudicis serien enormes, tant per a l’administració com per a tercers, ja que s’hauria anomenat a un intendent de forma nul·la i se li hauria abonat un salari que no li correspondria”, apunta la magistrada.

Interior diu que no resol el fons de la qüestió

La magistrada també refusa els arguments del Departament d’Interior, que considerava que els sindicats no tenien legitimitat per a presentar cap mena de demanda pel fet que són sindicats que representen l’escala bàsica del cos policíac. “És clar el vincle especial i concret entre el sindicat recurrent, en els seus fins i activitat, i l’objecte de debat en el plet, que són les bases de la convocatòria d’un concurs per cobrir una plaça de la categoria de Major de l’escala superior del cos de mossos d’esquadra”, recull la interlocutòria.

Segons el Departament d’Interior, el recurs estimat no resol sobre el fons de la qüestió, sinó que estableix únicament mesures cautelars mentre no es fa la resolució final. “El principal argument jurídic per estimar les mesures cautelars és la ‘pèrdua d’efectivitat de la sentència si no s’adoptessin mesures cautelars’, sense entrar en cap posicionament concret”, expliquen.

Els sindicats SAP-FEPOL i SME-FEPOL valoren positivament la mesura acordada per la magistrada i consideren que no s’hauria d’haver arribat en aquesta situació. “Lamentem i reprovem de manera ferma i contundent la postura del Departament d’Interior i dels seus actuals responsables els quals han pretès tirar pel carrer del mig sense tenir en compte les conseqüències lesives que una situació com aquesta podria provocar”, expliquen.

Nomenament dos dies abans de les eleccions catalanes

El director general de la policia, Pere Ferrer, va nomenar Sallent com a major dels Mossos dos dies abans de les eleccions catalanes del 12 de maig. Sallent es va imposar a la candidatura de la comissària Alícia Moriana. Moriana també va impugnar les bases de la convocatòria al jutjat contenciós administratiu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor