Jovi Lozano-Seser renuncia a recollir el premi Enric Valor pel menyspreu de la Diputació d’Alacant: “No m’havia sentit mai tan humiliat”

  • "Sent vergonya aliena com a escriptor i com a alacantí", diu l'escriptor en un comunicat contundent

VilaWeb
Redacció
18.12.2022 - 17:32
Actualització: 18.12.2022 - 18:59

Jovi Lozano-Seser, el guanyador del premi Enric Valor de novel·la en valencià 2021, ha anunciat en un comunicat que renunciarà a recollir el guardó pel menyspreu de la Diputació d’Alacant envers el premi: “Per la dignitat de la nostra llengua, per la dignitat d’Enric Valor, per la dignitat de la literatura en valencià.”

Al text, Lozano explica que li van comunicar el premi al juny, molt més tard que no se suposava que s’hauria d’haver anunciat i més de vuit mesos després d’haver publicat la novel·la, l’octubre de l’any passat.

“En tot aquest període, cap persona del departament de cultura alacantí em va respondre cap comunicació respecte de la data de lliurament. El súmmum va ser que, en una de les telefonades aleatòries, em donen la data del 5 de novembre, confonent el meu guardó amb l’Evarist Garcia de teatre en valencià. Surrealista. Patètic. Intolerable des d’un departament amb desenes de tècniques i tècnics, càrrecs de confiança i un pressupost tan onerós com el que ostenta”, denuncia l’escriptor.

I afegeix: “Divendres passat, dia 16 de desembre, em van telefonar del departament de comunicació per informar-me que dimecres vinent, dia 21 de desembre, es faria una espècie de fals lliurament del guardó només amb foto al despatx de la senyora vice-presidenta de la Diputació d’Alacant i diputada de Cultura, Julia Parra.”

“Vist el menyspreu de la diputació, l’orgull d’haver-lo rebut no és un xec en blanc per acceptar amb resignació la pantomima amb què la diputació vol despatxar el premi literari més important de la província i un dels més dotats de tot l’àmbit lingüístic.” És per això que Lozano trasllada la seua indignació, “com a autor i com a valencianoparlant”.

Al text, l’escriptor explica que la tècnica de la diputació li va demanar de fer el lliurament d’emergència al matí, perquè per a la diputació no es treballa a la vesprada. “Vaig pensar que el simulacre de presentació se m’havia comunicat tard i malament, atès que avisar tres dies hàbils abans és una falta de respecte al guardó i al guanyador, almenys des del punt de vista organitzatiu.”

“El llegat del gran Enric Valor no mereix la clandestinitat i poc ressò d’un acte burocràtic i tancat dins el palau de la diputació. Si més no, el més greu de tot aquest procés és que el departament de cultura ha tingut tot el 2022 per coordinar i organitzar aquest acte i no ho ha fet, mostrant així una falta de voluntat absoluta per dignificar la figura de Valor”, afegeix Lozano.

Així, l’autor compara la “discriminació i desvergonya” del premi Enric Valor amb el “glamur i transcendència” que s’atorga al premi Azorín de novel·la en castellà que la diputació organitza juntament amb l’editorial Planeta. “Així mateix, la dotació del premi de literatura en castellà és de 45.000 € mentre que la de l’Enric Valor és de 20.000 €. Superigualitari! Partint de la mateixa administració i tenint en compte la cooficialitat del castellà i del valencià, el greuge comparatiu és evident i metafòric”, diu. I afegeix: “Supose que al guanyador o guanyadora de l’Azorín no l’avisen a final d’any perquè vaja al despatx de vice-presidència per fer-se una foto i una nota de premsa. Des d’aquest desequilibrat desgreuge, la Diputació d’Alacant demostra la falta de respecte per la meua llengua i la de tots els valencians i valencianes.”

“Organitzar un premi literari no hauria de ser un acte administratiu, ni tan sols anònim, però per a l’organisme provincial el valencià és una llengua de segona, així com els escriptors en valencià som escriptors de segona. El president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, de fet, només assisteix a l’acte de l’Azorín perquè és l’únic que considera digne i normatiu dins la seua agenda mentre que el premi Enric Valor no mereix ni tan sols un lliurament digne.”

Per tot plegat, Lozano reitera la seua negativa a assistir a una trobada “que degrada el prestigi del premi aconseguit i que arrodoneix la decepció d’haver-lo rebut per part d’una institució que només prioritza l’agenda dels seus diputats per damunt de la contribució dels autors i autores que se suposa que han de difondre i recolzar”. I afegeix: “Sent vergonya aliena com a escriptor i com a alacantí. I és que en tota la meua trajectòria artística, amb més de quaranta premis i distincions literàries, no m’havia sentit mai tan humiliat i, evidentment, no contribuiré a la pantomima, a la mediocritat i a la vacuïtat amb què vostès pretenen liquidar l’edició del premi Enric Valor de novel·la en valencià 2021: sense ressò, sense interès i, el que és pitjor, sense ganes.”

I acaba dient: “Senyors i senyores de la Diputació d’Alacant: amb vostès, la literatura en valencià i la cultura essencial de la meua llengua i del meu poble tenen molt a perdre. Per contra, els recorde que jo ja he guanyat.”

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any