El govern engega l’Estratègia Barnahus per abordar integralment l’atenció als menors abusats sexualment

  • Aquestes unitats tenen l'aspecte d'una llar i es procura que les víctimes hagin d'explicar els fets viscuts el mínim de vegades possible · Hi ha una unitat en marxa, dues projectades i deu més en previsió

VilaWeb
Redacció / ACN
26.07.2022 - 17:27
Actualització: 26.07.2022 - 17:30

El Consell Executiu, a proposta del Departament de Drets Socials, ha donat llum verda a l’anomenada Estratègia Barnahus per a l’abordatge integral dels abusos sexuals contra la infància i l’adolescència a Catalunya. L’estratègia té l’origen en la unitat del mateix nom que es va posar en marxa, de manera pionera, a Tarragona. La Barnahus –Casa dels Infants, en islandès– té l’aspecte d’una llar perquè les víctimes i les seves famílies hi reconeguin un espai amigable. Hi són ateses per un equip pluridisciplinari i especialitzat, que treballa en el tractament i recuperació de les víctimes seguint les pautes de la Xarxa Promise.

Un dels pitjors tràngols que les víctimes d’abús sexual infantil han de passar és el fet de repetir una vegada i una altra la mateixa història a nombrosos professionals diferents. Això no només les revictimitza –afegeix més violència a la violència ja viscuda–, pel fet d’haver de repetir en detall uns fets dolorosos, també perquè afegeix dificultats a l’hora de tenir un procés judicial en condicions. Aquesta repetició pot generar que la víctima se senti pressionada, qüestionada i confusa, i això acabi contaminant i modificant el seu relat. La Barnahus també vol acabar amb aquest procés i fer que la víctima hagi d’explicar el relat el mínim de vegades possible, englobant professionals de diferents àmbits en un mateix espai.

El govern ha valorat positivament el funcionament d’aquest servei, que ha atès 451 casos des del seu inici, i això ha empès a estendre’n el model. Ja s’han presentat els projectes de Lleida i Manresa, i en els pròxims anys se n’obriran 13, almenys un per vegueria. Dels 451 casos atesos, en 374 les víctimes han estat dones i 77 homes, i 279 són infants nascuts el 2009 o abans. 231 casos estan judicialitzats, 151 pendents de judicialitzar i 69 tancats i sense judicialitzar.

Aquesta ampliació d’actuacions, que dona resposta a aquest acord de govern sobre l’estratègia Barnahus, implica el Departament de Drets Socials, que n’assumeix el lideratge, i també Interior, Justícia, Educació, Salut i Igualtat i Feminismes. L’Estratègia Barnahus per a l’abordatge integral dels abusos sexuals contra la infància i l’adolescència a Catalunya també inclou la creació d’una comissió de seguiment formada pels departaments esmentats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any