Jan Peumans

Nou episodi de les tensions entre l’estat espanyol i Bèlgica, que el ministre d’Afers Estrangers espanyol, Josep Borrell, qualifica de ‘conflicte diplomàtic’ amb Flandes i Bèlgica. Ahir Borrell va retirar l’estatut diplomàtic del delegat de Flandes a l’estat espanyol en represàlia per les declaracions del president del Parlament de Flandes, Jan Peumans, en què criticava durament l’empresonament dels dirigents independentistes i en què qüestionava la qualitat de la democràcia espanyola.

‘Espanya no pot permetre’s que, una vegada i una altra, el president d’un parlament digui que som un país que ha de ser expulsat de la Unió Europea’, va dir el ministre espanyol.

I avui, en una entrevista a l’emissora pública flamenca Radio 1 (VRT), Peumans ha criticat la decisió de la diplomàcia espanyola: ‘No havia estat mai vetat oficialment, fins ara. Encara vivim en democràcia i encara puc dir al meu país el que crec que haig de dir.’ Peumans reitera, així, el seu punt de vista i no suavitza el to malgrat les pressions espanyoles. I ho rebla així: ‘Ho repeteixo: per mi, és indigne d’un estat de dret que uns polítics que defensen la seva opinió política estiguin tancats en una presó.’

En la mateixa entrevista, el president de Flandes, Geert Bourgeois, ha dit que la decisió espanyola era un gest ‘molt poc amistós i inèdit en la història de la Unió Europea’. Per aquest motiu, vol convocar l’ambaixadora espanyola, Beatriz Larrotcha, per mirar de fer rectificar Borrell. Amb tot, poc després d’aquestes declaracions, Borrell ha reiterat que l’estat espanyol no acreditaria com a diplomàtic ‘ningú més’ del govern flamenc.

El diputat flamenc Lorin Parys també s’ha pronunciat sobre la decisió del ministre Borrell. ‘Si continuen així, molt aviat tornarem a veure el duc d’Alba’, ha escrit en un piulet. El 1567, l’emperador Felipe II va enviar Fernando Álvarez de Toledo i Pimentel, duc d’Alba, als anomenats Països Baixos espanyols –que incloïen Flandes– a sufocar una rebel·lió contra les forces ocupants.

El diputat també ha denunciat la manca de llibertat d’expressió i separació de poders a l’estat espanyol.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.