Un grup d’esportistes fan campanya a favor dels Jocs Olímpics d’Hivern

  • La Federació Catalana d'Esports d'Hivern impulsa un manifest en favor del projecte olímpic

VilaWeb
Fotografia: El president de la Federació Catalana d'Esports d'Hivern, David Samper, intervenint a l'acte en suport dels Jocs Olímpics d'Hivern
Redacció / ACN
22.04.2022 - 14:54

Un grup d’esportistes ha presentat una campanya pel ‘sí’ a la consulta dels Jocs Olímpics d’Hivern 2030 en un acte a la Llotja de Mar de Barcelona. Creuen que cal organitzar els jocs per a impulsar els esports d’hivern, promoure els Pirineus i el turisme desestacionalitzat, l’economia diversificada, la millora de la connectivitat i el respecte al medi ambient. Són alguns dels arguments que esgrimeix el manifest impulsat per la Federació Catalana d’Esports d’Hivern (FCEH) per a donar suport a la candidatura olímpica. Tot plegat, mentre l’Aragó continua rebutjant l’acord tècnic sobre el repartiment de les proves. Dilluns hi ha una nova reunió convocada pel Comitè Olímpic Espanyol (COE) on hi haurà la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, en representació del govern i del conseller d’Educació, Cultura i Esports, Felipe Faci, per part de l’executiu aragonès.

El president de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, David Samper, ha defensat que els esportistes volen els jocs d’hivern “a casa nostra”: “Als Pirineus, a l’Aragó, a Catalunya. Volem aquests Jocs.” Ha donat suport a l’acord tècnic amb el COE i ha demanat que no hi hagi cap conflicte entre governs perquè, diu, els esportistes hi estan a favor. De fet, s’ha dirigit directament al president de l’Aragó, Javier Lambán, i li ha demanat que escolti els tècnics. “Si els escolta, dilluns hi haurà un acord i anirà molt bé”, ha afegit.

De cara a la consulta prevista per al 24 de juliol, ha replicat a aquells que demanen que s’expliqui el projecte olímpic que el projecte són els esportistes. “Nosaltres som aquí perquè volem els jocs per l’esport i després ajudaran a millorar infraestructures, instal·lacions i l’esport”, ha afegit. A més, ha dit que si no es tira endavant la candidatura, les disciplines se’n ressentiran.

El president de la Federació ha admès que hagués preferit que no es fes la consulta, però que com s’ha convocat cal “remar tots en la mateixa direcció”. “Si el dia 24 guanya el ‘no’, no hi haurà Jocs ni a Catalunya ni a l’Aragó”, ha dit.

Segons Samper en menys de 24 hores el manifest ha recollit 650 adhesions i es mantindrà obert a incorporacions fins a la data de la consulta. En l’acte hi han participat esportistes com el pilot de Skeleton Ander Mirabell, l’esquiador participant de Jocs Paralímpics Pol Makuri i el també esportista paralímpic Gabriel Gorce.

Els arguments del manifest

En el manifest, els esportistes defensen que el projecte olímpic permetria la promoció dels Pirineus com a destinació turística desestacionalitzada, d’alt interès cultural, natural, gastronòmic i esportiu i de la mà de Barcelona. Un turisme que, segons defensen, permet el creixement d’altres sectors econòmics amb l’objectiu de generar una economia diversificada que incentivi fixar població al territori i feines sostingudes al llarg de l’any.

Segons el manifest, l’organització dels Jocs Olímpics d’Hivern també aportaria una millora en la connectivitat entre la gent del Pirineu, una eina indispensable, diuen, per a un desenvolupament equilibrat del territori. Defensen que tot plegat s’ha de fer amb respecte al medi ambient garantint la integració de les infraestructures i les activitats dels Jocs perquè hi hagi el menor impacte ambiental negatiu. En l’acte ha participat el meteoròleg de TV3 i Catalunya Ràdio Enric Agut, que ha defensat que el 2030 és molt a prop i que encara hi haurà neu al Pirineu.

En l’àmbit esportiu, reivindiquen els esports d’hivern i de muntanya com a part de la cultura esportiva del país, i veuen els Jocs com una oportunitat per fer créixer el número de practicants i el nivell esportiu de les disciplines olímpiques. Així mateix, diuen que els Jocs també serveixen per visibilitzar problemes socials com la lluita contra el canvi climàtic, la igualtat de gènere, la migració i el racisme.

“Siguem conscients que una oportunitat com la d’acollir uns Jocs es presenta molt poques vegades en la història d’un país. No la deixem perdre”, conclou el manifest.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any