ERC i PDECat demanen la compareixença de Margallo al congrés pels acords secrets contra Catalunya

  • Jordi Xuclà i Joan Tardà demana que l'ex-ministre comparegui a la Comissió d'Exteriors

VilaWeb
Redacció
23.03.2017 - 11:08
Actualització: 23.03.2017 - 17:18

El grup d’ERC al congrés espanyol i el PDECat han demanat la compareixença de l’ex-ministre d’Afers Estrangers José Manuel García Margallo a la Comissió d’Exteriors de la cambra. Així ho han anunciat el diputat republicà Joan Tardà i el del PDECat Jordi Xuclà arran de la informació difosa ahir al vespre per VilaWeb sobre unes declaracions de Margallo en què afirmava que Espanya deu favors a altres països per haver fet posicionaments contraris (o no favorables) al procés independentista català.

Xuclà ha registrat també una bateria de preguntes, demanant que siguin respostes per escrit. Són totes aquestes:

«Quina és la concreció dels esforços realitzats pel govern espanyol i, en concret el Ministeri d’Afers Estrangers, per evitar que diversos països prenguessin posició davant les decisions adoptades pel Parlament de Catalunya i el govern de la Generalitat respecte a la consulta a la ciutadania sobre el futur polític de Catalunya? Se sol·licita la informació per països

Quins ‘favors’ deu el govern espanyol a una quantitat de gent, i a qui es refereix amb ‘gent’, per tal d’aconseguir que no prenguessin posició davant les decisions adoptades pel Parlament de Catalunya i el Govern de la Generalitat respecte a la consulta a la ciutadania sobre el futur polític de Catalunya.

Quins favors deu el govern espanyol a cadascun dels països bàltics, com a conseqüència dels viatges i actuacions del govern per evitar que es posicionessin a favor del procés català?

Quins favors deu el govern espanyol a Canadà, com a conseqüència dels viatges i actuacions del govern per evitar que es posicionessin a favor del procés català?

Quins favors deu el Govern espanyol al Vaticà, com a conseqüència dels viatges i actuacions del Govern per evitar que es posicionessin a favor del procés català?

Quants viatges va realitzar el Ministre d’Afers Exteriors als països bàltics durant el seu mandat? Se sol·liciten dates i cost econòmic dels mateixos per al ministre i acompanyants.

Quin cost econòmic han representat per a les arques públiques les actuacions i “favors” realitzats per part d’Espanya als Països Bàltics, a canvi d’evitar que es posicionessin a favor del procés català?

Quants viatges va realitzar el Ministre d’Afers Exteriors a Canadà durant el seu mandat? Se sol·liciten dates i cost econòmic dels mateixos per al ministre i acompanyants.

Quin cost econòmic han representat per a les arques públiques les actuacions i “favors” realitzats per part d’Espanya a Canadà, a canvi d’evitar que es posicionessin a favor del procés català?

Quants viatges va realitzar el Ministre d’Afers Estrangers al Vaticà durant el seu mandat? Se sol·liciten dates i cost econòmic dels mateixos per al ministre i acompanyants.

Quin cost econòmic han representat per a les arques públiques les actuacions i “favors” realitzats per part d’Espanya al Vaticà, a canvi d’evitar que es posicionessin a favor del procés català?

Quins altres viatges va realitzar el Ministre d’Afers Estrangers, a més dels efectuats als Països Bàltics, Canadà o el Vaticà, amb l’objectiu d’aconseguir evitar que alguns països es posicionessin a favor de la independència de Catalunya? Se sol·licita l’enumeració dels viatges i dates en què es van realitzar.

El govern tenia coneixement de les reunions setmanals dels divendres, del ministre d’Afers Exteriors amb ambaixadors i cònsols, l’anomenada “comissió barretina” per tal d’incidir directament sobre l’opinió pública de qualsevol país que es pronunciés a favor de processos català ? En cas afirmatiu, van participar altres membres del Govern en algunes de les reunions esmentades?

Quantes reunions de l’anomenada “comissió barretina”, convocades els divendres pel ministre d’Afers Estrangers Garcia Margallo amb ambaixadors i cònsols es van celebrar? Se sol·licita detall de calendari i participants.

Considera el govern espanyol que aquest tipus de viatges, reunions, favors i ofensives són un exemple per al bon funcionament de l’Estat de dret, de les relacions internacionals i de la democràcia?

Considera el govern espanyol que aquest tipus de viatges, reunions, favors i ofensives enforteixen el que han vingut a denominar ‘Marca Espanya’?

Quines altres prioritats en política exterior ha impulsat el govern en els últims anys, a més d’oferir “favors” per evitar que l’escena internacional dels països democràtics es posicionessin a favor del procés català?»


Les declaracions de Margallo

 

Vegeu un fragment de les declaracions de Margallo:

Vegeu ací les declaracions íntegres:

https://www.youtube.com/watch?v=6nvmOyGPk_4

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes