En Comú Podem es va presentar a les eleccions espanyoles del 20-D amb la voluntat d’aconseguir un referèndum per Catalunya. Segons que ha pogut saber el diari Ara, la formació encapçalada per Xavier Domènech va proposar la setmanada passada al PSC una consulta pactada amb l’estat que inclogui el concepte ‘estat independent’. Planteja dos models de pregunta amb resposta binària: ‘Està d’acord que Catalunya esdevingui un estat independent d’acord amb els procediments legals pertinents?’ O bé: ‘Està d’acord que Catalunya esdevingui un estat independent mitjançant la corresponent reforma de la Constitució?.

Tal com explica l’article del diari Ara, el primer model de pregunta, que parla de ‘procediments legals’, es refereix a una reforma constitucional o bé, a l’obertura d’un procés constituent o un acord de les Corts per fer viable una Catalunya independent. El segon model de pregunta, en canvi, se circumscriu únicament al d’una reforma de la constitució que hauria de reconèixer que Catalunya ja no forma part d’Espanya.

Les preguntes han estat elaborades de la mà de quatre experts constitucionalistes. Amb tot, En Comú Podem reconeix que l’escenari de la consulta és pràcticament impossible.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.