El profund canvi sobiranista de les noves CCOO

  • En l'apartat nacional, els nous estatuts deixen de banda tota referència a la constitució espanyola, a l'estatut i al federalisme, i se centren en el dret d'autodeterminació

VilaWeb
Redacció
11.04.2017 - 22:00
Actualització: 12.04.2017 - 19:13

La setmana passada el sindicat Comissions Obreres de Catalunya va escollir nou secretari general, Javier Pacheco, en substitució de Joan Carles Gallego. Però va anar més enllà: també va modificar els estatuts. I hi ha canvis molt significatius en l’apartat nacional, que apareixen en el ‘capítol II, principis i senyes d’identitat’. Per primera vegada s’hi abandonen les referències a la constitució espanyola, l’estatut d’autonomia i fins i tot el federalisme. En canvi, s’hi defensa clarament l’exercici del dret d’autodeterminació dels catalans. El marc legal que reconeix CCOO és el que decideixin els catalans. Carles Bertran, membre d’indepes de CCOO, ho explica així: ‘Hem passat del marc espanyol i autonòmic al marc legal que determini el poble català.’

Aquests nous estatuts es van aprovar per una amplíssima majoria de militants del sindicat. ‘Encara no són penjats a la web, com marca la llei, perquè falta el tràmit legal de passar-ho per registre, però ja han estat aprovats per la militància. Els resultats dels nous estatuts van ser de 92% a favor, 1% en contra i 6% abstencions’, explica el departament de premsa.

Els canvis
En els estatuts anteriors, a l’apartat nacional, hi deia: ‘Les CCOO de Catalunya es declaren partidàries del  desenvolupament progressiu del marc constitucional i de l’estatut d’autonomia des del respecte a les aspiracions de la ciutadania a decidir, expressades de forma àmplia i democràtica, com a manera d’avançar cap a l’exercici del dret a l’autodeterminació.’

En els nous estatuts, les referències a l’estatut i la constitució espanyola desapareixen: ‘Les CCOO es declaren partidàries del desenvolupament progressista del marc democràtic institucional per seguir aprofundint en el ple exercici de l’autogovern de la nació catalana. El sindicat respecta i defensa les aspiracions de la ciutadania de Catalunya i l’exercici del seu dret a l’autodeterminació per fer avançar de forma indestriable el progrés nacional i social.’

Si mirem estatuts més antics, com els de l’any 2008, els canvis encara són més evidents. Aleshores es defensava el federalisme, cosa que ara ni s’esmenta: ‘Les CCOO de Catalunya es declaren partidàries del desenvolupament progressiu d’ambdós textos [estatut i constitució], com a manera d’avançar cap a l’exercici del dret a l’autodeterminació, a través dels mecanismes establerts a la constitució per a la seva reforma, tot això des del punt de vista del ple autogovern per a Catalunya i defensant des de CCOO la configuració d’un estat federal.’

Finalment, els actuals estatuts inclouen una frase definitiva sobre la superació del marc constitucional i estatutari: ‘La Comissió Obrera Nacional de Catalunya reconeix i desenvolupa la seva activitat en els marcs legals i institucionals que expressen la voluntat democràtica del poble català, qui els determina, en tot moment, en l’exercici del seu dret a decidir.’

Això s’explica, segons que informen des de CCOO, perquè ‘el sindicat ha arribat a la conclusió que el marc de la constitució s’ha esgotat’.

Els independentistes de CCOO
Aquests canvis en els estatuts han satisfet els independentistes de CCOO, que han valorat molt positivament que a hores d’ara el sindicat, sense declarar-se independentista en cap moment, sí que defensi que seran els catalans, i no l’estatut ni la constitució, els que determinin el marc legal en tot moment.  En canvi, no es mostren tan satisfets amb resolucions de CCOO aprovades en el congrés que demanen que la Generalitat i l’estat espanyol acordin el referèndum. Expressen la seva posició en aquest piulet. Cliqueu per llegir-lo:

Tot seguit us oferim sencer l’apartat nacional dels estatuts de l’any 2008, del 2012 i dels que s’ha aprovat ara, per a comprovar-ne l’evolució, cada vegada més sobiranista, en el decurs dels anys. I això sense menystenir mai la solidaritat amb els altres pobles de l’estat espanyol. A més, abans els estatuts parlaven de ‘estat espanyol’, i ara només diuen ‘estat’, cosa que ha indignat una certa premsa unionista, que qualifica CCOO d’independentista.

Estatuts de l’any 2008 (pdf)
«L’acció, de tot tipus, es desenvolupa en el si de la nació catalana, una de les que configura l’Estat plurinacional espanyol. Això suposa lluitar per aconseguir la completa igualtat de qui viu i treballa a Catalunya, refusar qualsevol tipus de discriminació per raons d’origen geogràfic o lingüístic i reafirmar la plena solidaritat d’interessos del poble de Catalunya amb els altres pobles de l’Estat espanyol.

En conseqüència, les CCOO de Catalunya reconeixen i desenvolupen la seva activitat en els marcs legals de l’Estatut d’Autonomia i la Constitució espanyola, i els respecta com a expressió de la voluntat democràtica del poble català, que al seu dia els va aprovar.

Així mateix, les CCOO de Catalunya es declaren partidàries del desenvolupament progressiu d’ambdós textos, com a manera d’avançar cap a l’exercici del dret a l’autodeterminació, a través dels mecanismes establerts a la Constitució per a la seva reforma, tot això des del punt de vista del ple autogovern per a Catalunya i defensant des de CCOO la configuració d’un estat federal».

Estatuts any 2012 (pdf)
«L’acció, de tot tipus, es desenvolupa en el si de la nació catalana, una de  les que configura l’Estat plurinacional espanyol. Això suposa lluitar per  aconseguir la completa igualtat de qui viu i treballa a Catalunya, refusar  qualsevol tipus de discriminació per raons d’origen geogràfic o lingüístic i  reafirmar la plena solidaritat d’interessos del poble de Catalunya amb els  altres pobles de l’Estat espanyol.

En conseqüència, les CCOO de Catalunya reconeixen i desenvolupen la  seva activitat en els marcs legals existents i els respecten com a expressió  de la voluntat democràtica del poble català, que, en el seu dia, els va aprovar.

Aposten decididament per la defensa del binomi indissoluble que conformen  el progrés nacional i el progrés social. Així mateix, les CCOO de Catalunya es declaren partidàries del  desenvolupament progressiu del marc constitucional i de l’Estatut  d’autonomia des del respecte a les aspiracions de la ciutadania a decidir,  expressades de forma àmplia i democràtica, com a manera d’avançar cap a  l’exercici del dret a l’autodeterminació. Tot això des del punt de vista del ple  autogovern per a Catalunya».

Estatuts actuals
«L’acció, de tot tipus, de la Comissió Obrera Nacional de Catalunya es desenvolupa en el si de la nació catalana. Això comporta lluitar per aconseguir la completa igualtat de qui viu i treballa a Catalunya, refusar  qualsevol tipus de discriminació per raons d’origen geogràfic o lingüístic i  reafirmar la plena solidaritat d’interessos del poble de Catalunya amb els  altres pobles de l’Estat.

La Comissió Obrera Nacional de Catalunya reconeix i desenvolupa la seva activitat en els marcs legals i institucionals que expressen la voluntat democràtica del poble català, qui els determina, en tot moment, en l’exerci del seu dret a decidir.

Les CCOO es declaren partidàries del desenvolupament progressista del marc democràtic institucional per seguir aprofundint en el ple exercici de l’autogovern de la nació catalana. El sindicat respecta i defensa les aspiracions de la ciutadania de Catalunya i l’exercici del seu dret a l’autodeterminació per fer avançar de forma indestriable el progrés nacional i social».

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any