Els jesuïtes recorren al bufet Roca Junyent i a una associació externa per investigar abusos i mitjançar amb les víctimes

  • La Companyia de Jesús ha descartat de presentar-se com a acusació particular en casos judicialitzats després de consultar-ho amb experts perquè, diuen, només seria un gest de cara a la galeria

VilaWeb
Enric Puiggròs, delegat de la Companyia de Jesús a Catalunya i president del patronat de la Fundació Jesuïtes Educació, en conferència de premsa
Redacció / ACN
07.06.2023 - 13:06
Actualització: 07.06.2023 - 14:18

Els jesuïtes recorren al bufet d’advocats Roca Junyent i a una associació externa per investigar i gestionar casos d’abusos sexuals a menors com els que s’han destapat les darreres setmanes, i per a posar-se a disposició de les víctimes i mediar-hi. Ho ha anunciat en una conferència de premsa Enric Puiggròs, delegat de la Companyia de Jesús a Catalunya i president del patronat de la Fundació Jesuïtes Educació. Puiggròs ha demanat perdó a les víctimes en nom de la institució i ha reconegut que cal “fer un pas més” per clarificar la informació, la gestió i les responsabilitats que se’n derivin. La companyia ha decidit fer aquest pas després que en els darrers dies s’hagi conegut informació sobre denúncies per casos d’abusos sexuals en centres educatius seus.

Puiggròs també ha explicat que descarten presentar-se com a acusació particular en casos judicialitzats. Segons que ha dit, tècnicament podrien fer-ho justificant de quina manera la institució ha estat perjudicada pels casos d’abusos, però després d’assessorar-se se’ls desaconsella perquè seria “un acte de cara a la galeria”. Entre altres qüestions, ha dit que per a ser acusació particular cal que la institució assumeixi el paper de víctima, però creuen que les víctimes són qui van patir els abusos.

Externalització per afrontar els abusos

Puiggròs ha dit que s’han trobat amb la impossibilitat d’encarregar una auditoria externa “en el sentit estricte”, i que la investigació interna iniciada té un recorregut limitat. Per això, ha dit que no els fa por posar-se en mans d’institucions externes.

La Companyia de Jesús passarà al bufet Roca Junyent tota la informació que té sobre els casos del passat i la gestió que se’n va fer per clarificar les responsabilitats que se’n derivin, i que la institució assumirà. “Esperem avançar cas a cas”, ha assegurat el delegat dels Jesuïtes a Catalunya.

D’altra banda, per a l’atenció i la cura de les víctimes es recorrerà a l’ajut de l’Associació per a la Mediació, la Trobada i l’Escolta per atendre denúncies de les víctimes, i fer de mitjancers entre elles i els Jesuïtes. “Som conscients que per a moltes víctimes és difícil adreçar-se a la institució on van patir els abusos”, ha dit Puiggròs, que veu essencial que les víctimes puguin ser acompanyades per una associació externa. Les persones que vulguin adreçar-se a aquesta institució trobaren els canals de contacte a la seva pàgina web.

Disposició a col·laborar

Puiggròs ha reconegut que hi ha víctimes que han optat per vehicular les seves denúncies per altres vies i també s’ha posat a disposició de les entitats i institucions a les quals s’han adreçat aquestes víctimes. A més a més, ha explicat que han contactat amb el Síndic de Greuges de Barcelona per contrastar el procés d’investigació i reparació i les accions previstes, i per a explorar camins de col·laboració. Alhora, també estan treballant per presentar un informe al Síndic de Greuges de Catalunya i en els darrers dies han mantingut contacte amb el cos de Mossos d’Esquadra.

D’altra banda, ha reconegut que la figura de la prescripció “fa impossible” que la justícia ordinària pugui intervenir en tots els casos i ha expressat el seu desig que fos possible ampliar els terminis de prescripció. En tot cas, ha ofert col·laboració en els casos judicialitzats.

Situació actual

Davant les preguntes dels periodistes, Puiggròs ha assegurat que els sacerdots Francesc Roma i Francesc Peris, acusats d’abusos sexuals, estan actualment apartats. El responsable dels Jesuïtes ha dit que ja hi ha una investigació interna en marxa i no ha donat gaires més detalls sobre aquests dos casos concrets. També ha reconegut que fins fa tres setmanes, Roma estava oficiant missa a l’església del Sagrat Cor, però ha matisat que era una atenció pastoral mínima.

També ha admès que no poden garantir al cent per cent que no hi hagi un cas d’abús en el futur en algun centre, però ha reiterat que treballen per prevenir-ho. Per exemple, ha remarcat que més enllà dels protocols que marca la llei també s’està oferint formació als alumnes, als educadors i als monitors dels centres educatius dels Jesuïtes.

“Trencament” a la comunitat educativa

El delegat ha apuntat que hi ha hagut un “trencament” a la comunitat educativa, en especial a l’escola del carrer Casp, on aquest trencament ha estat “enorme”. “També com a Jesuïtes és molt dolorós”, ha afegit. “Que companys teus facin una actuació que torpedina els fonaments de la teva manera de viure es fa molt dur”, ha conclòs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor