Elena defensa Sallent i rebutja d’obrir cap investigació sobre les suposades ingerències

  • El conseller d'Interior ha explicat finalment per què va destituir el comissari en cap Josep Maria Estela

VilaWeb
Redacció
20.10.2022 - 10:57
Actualització: 20.10.2022 - 11:15

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha defensat en una entrevista a RAC 1 la seva legitimitat com a responsable polític de canviar els caps del cos dels Mossos d’Esquadra per donar-hi una orientació i model policíac determinats, tal com ara ha fet amb la destitució del comissari en cap Josep Maria Estela. Segons que ha dit, hi havia diferents discrepàncies amb Estela sobre el model organitzatiu de la cúpula, que Elena volia col·legiada i, segons que ha dit, Estela n’era reticent. “Estela creia que els noms de la prefectura els havia de nomenar ell. Això havia estat sempre així, i, per tant, és legítim que ho pensi, però és la seva opció i la meva és la meva”, ha dit. Elena, en canvi, ha defensat que vol una direcció col·legiada entre tres persones i quatre. “Crec que ha de ser una policia més comunitària, i això significa canviar algunes coses del model de direcció.”

Diu que això no són pas ingerències polítiques al cos, sinó lideratge polític de les polítiques de seguretat: “És impossible tenir un control polític del cos com el que es diu. I, a més, no m’interessa. Vull tenir una direcció política, que depèn del conseller i dels representants de la ciutadania. Si no decideix el conseller si es va cap a un cantó o un altre, qui ho decideix? La policia mateixa? I quin model policíac és, aquest?”

Entre aquestes prioritats polítiques de l’orientació del model del cos policíac n’ha destacat la feminització de la policia, que ha dit que és una prioritat per a corregir la desigualtat flagrant entre homes i dones dins el cos i, especialment, en els comandaments. Ha argumentat que no és que Estela estigués en contra de la feminització, però que hi havia diferències en la velocitat amb què s’havia d’aplicar i que això va esclatar amb el nomenament de quatre noves comissàries i dos comissaris per a cobrir sis vacants. “Tenim mirades diferents que ens condicionen a l’hora d’abordar qüestions diferents”, ha dit. En aquest sentit, ha explicat que quan va arribar al departament hi havia més d’una trentena de comissaris homes i tan sols tres dones, i que ara n’hi ha set, i que s’ha passat d’un 10% de comandaments dones a un 20%. “I ara anirem a una tercera part”, ha afegit.

Elena també ha negat tenir cap constància que hi hagués ingerències polítiques sobre investigacions policíaques ara fa tres anys, tal com va denunciar l’ex-conseller d’Interior Miquel Sàmper i han publicat uns quants mitjans de comunicació, que afegeixen que hi va haver agents que van haver de treballar als seus ordinadors per no connectar-se a la xarxa pública. “Ho he preguntat, i m’han dit que aquesta mena de coses no han passat. També he preguntat quins són els sistemes de seguretat d’una investigació i m’han dit que cada investigador fixa el nivell de seguretat de les diligències, i que quan són secretes no hi pot accedir ningú”, ha explicat.

Les acusacions d’ingerències sobre investigacions apunten Eduard Sallent, ara nou comissari en cap, però Elena ha dit que no pot fer cabal de totes les acusacions sense proves que es facin, i ha demanat específicament a Sàmper per què no va investigar això que ara denuncia als mitjans de comunicació. “Quan ho va saber, quan era conseller? I no va posar cap denúncia? I no ho va traspassar al següent conseller, que sóc jo?”, ha demanat, i ha dit que hi vol parlar en privat per aclarir la qüestió. Amb tot, ha dit que si això que ara es denunciava era de fa tres anys i d’aleshores ençà no hi ha hagut denúncies ni investigacions, no li donava credibilitat.

La relació entre Estela i Sallent

Elena ha dit que no plegaria perquè destituir el comissari Estela entrava dins les seves funcions i ha explicat que, quan el va nomenar com a substitut del major Trapero, justament l’havia recomanat Sallent, tot i que amb el pas del temps la relació entre tots dos s’havia tensat. “Vaig escoltar moltes veus per saber quina era la persona més adequada per a substituir el major Trapero i sap qui va ser el primer que em va dir que el comissari Estela havia de ser el comissari en cap? El comissari Sallent. I el comissari Estela em va dir que ho havia de ser el comissari Sallent. Va ser un error? Crec que no.” Ha defensat que Estela i Sallent tenen moltes virtuts complementàries, que són les qualitats que volia per a una direcció col·legiada a la prefectura.

Quan el Departament d’Interior va anunciar la destitució d’Estela com a comissari en cap va comunicar que Sallent el succeiria en funcions, però s’ha negat a posar data a quan s’escollirà el nou comissari en cap, ni si serà una dona. “Ara ell és el comissari en cap. I punt”, ha dit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any