El Tribunal Suprem espanyol ha decidit ajornar fins al 25 de novembre la decisió sobre la propietat de les 96 obres de Sixena, de les quals 43 van arribar a l’Aragó després de l’entrada de la Guàrdia Civil al Museu de Lleida durant l’aplicació del 155 a Catalunya. Estava previst que avui una de les dues sales de justícia que formen la sala primera resolgués els recursos de cassació que van interposar el gener de 2018 el govern, el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i el Consorci del Museu de Lleida contra la sentència del 30 de novembre de 2017 que va declarar nul·la la venda de les obres de Sixena a la Generalitat. Aquesta sala, però, ha decidit que sigui el ple de la sala civil, amb tots els magistrats de la sala primera qui ho decideixi.

La Generalitat, el MNAC i el Museu de Lleida van presentar els recursos de cassació al Suprem contra la sentència de l’Audiència d’Osca del 30 de novembre de 2017 que ratificava la nul·litat de la compravenda de 96 obres d’art del monestir de Sixena per part del govern a les monges santjoanistes, una resolució dictada en primera instància pel jutjat d’instrucció número 1 d’Osca l’abril de 2015.

Amb aquests recursos, les institucions catalanes reclamen que tornin a Lleida i a Barcelona les 96 obres que ara es troben al Monestir de Vilanova de Sixena, 43 de les quals van ser lliurades després de l’entrada de la Guàrdia Civil al Museu de Lleida en plena aplicació del 155 a Catalunya. Les altres 53 estaven al MNAC i van ser lliurades pel conseller Santi Vila.

En virtut de l’aplicació de l’article 155 a Catalunya després del referèndum d’autodeterminació de l’octubre de 2017, va ser el ministre de Cultura espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, que actuant com a conseller de Cultura en funcions va autoritzar la presentació dels recursos al Suprem per evitar que la Generalitat al·legués indefensió davant el Tribunal Constitucional espanyol.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.