Espanya és una democràcia plena? Una referència mundial? El Democracy Index de The Economist assegura que sí, però la resposta potser no és pas tan clara. El V-Dem Institute, localitzat a la Universitat de Göteborg i amb el suport de la UE, ha elaborat el seu informe anual sobre democràcia i l’estat espanyol registra unes puntuacions generalment més baixes que la mitjana europea.

Consulteu ací l’informe:

L’informe del V-Dem Institute el fan més de tres mil acadèmics que valoren 450 indicadors de 178 països. En l’apartat principal, l’estat espanyol apareix en el lloc trenta-cinc. La seva puntuació (0.703) el situa per sota de la mitjana europea, així com de països com Cap Verd o Jamaica. Les xifres, doncs, fan difícil de creure que Espanya sigui una de les úniques vint democràcies plenes del món.

L’informe ofereix també cinc rànquings més detallats sobre qualitat democràtica. Els apartats són: electoral, liberal, igualitària, participativa i deliberativa. En el primer l’apartat, l’estat espanyol encara obté una puntuació més baixa, la trenta-nou. La seva puntuació és de 0.771, molt lluny de la primera plaça: Estònia, 0.913. Per avaluar aquest apartat s’han tingut en compte camps com la llibertat d’associació, on Espanya ocupa el lloc 65 o la llibertat d’expressió, on ocupa el lloc 34.

En l’apartat de democràcia liberal és on l’estat espanyol obté la millor qualificació: dinovena amb una nota de 0.925. El V-Dem situa Espanya en el lloc catorze i disset en els camps de llibertat individual i control judicial del govern. En canvi, perd posicions en el camp de control parlamentari de l’executiu, on ocupa la trenta-quatrena posició.

En l’apartat de democràcia igualitària, l’estat espanyol ocupa el 26è lloc. En aquest punt s’avaluen camps com la distribució del poder o repartiment dels recursos. En aquest darrer cas, Espanya ocupa el quarantè lloc per sota de països com Cuba o Geòrgia.

En l’apartat de democràcia participativa, l’estat espanyol queda molt lluny de Suïssa que encapçala el rànquing (0.876). La seva posició és la trenta-quatre i puntua especialment malament en els camps de participació de la societat civil i de vot directe. Espanya ocupa els llocs 57 i 68, respectivament.

Finalment, en l’apartat de democràcia deliberativa, l’estat espanyol se situa en la posició 31.

 

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.