El jutjat de Girona citarà a declarar a l’abril els guàrdies civils i policies espanyols investigats per les càrregues de l’1-O

  • Encarrega als Mossos que investiguin els canals de comunicació alternatius que van fer servir durant l'operatiu pel referèndum

VilaWeb

ACN

05.03.2019 - 19:17
Actualització: 05.03.2019 - 20:54

El jutjat d’instrucció 2 de Girona citarà a declarar aquest abril els guàrdies civils i policies espanyols investigats per les càrregues de l’1-O. De moment, segons recull la querella col·lectiva, ja n’hi ha una dotzena d’identificats (a través de fotografies o el número de TIP que van aportar els ferits). En una interlocutòria, el jutjat subratlla que, precisament, la declaració de tots aquells identificats – també comandaments – és una de les ‘diligències transcendentals’ que cal dur a terme.

En paral·lel, i atenent la petició que van fer els advocats voluntaris, el jutjat també ha encarregat als Mossos que investiguin els canals de comunicació alternatius que la policia espanyola i la Guàrdia Civil van fer servir durant l’operatiu del referèndum. I que d’aquelles converses entre ells que ja s’han transcrit, en subratllin aquelles parts on ‘es faci referència a l’ús de la força’.

La querella col·lectiva per les càrregues policials de l’1-O es dirigeix contra els agents que van actuar, els seus comandaments i els responsables polítics de l’operatiu. S’hi denuncien tortures, lesions i delictes contra els drets individuals. La querella la van interposar els Ajuntaments de Girona, Sant Julià de Ramis i Aiguaviva amb el recolzament dels advocats voluntaris. D’ella també en pengen diverses peces separades –una per a cada col·legi electoral- que és on s’hi incorporen les denúncies dels més de 200 ferits per les càrregues.

La querella es va admetre a tràmit el maig de l’any passat. Però ara fa pocs dies, precisament, els advocats voluntaris van entrar un escrit de queixa al jutjat criticant que la instrucció arrossegava gravíssimes dilacions. Entre d’altres, perquè encara no s’havien citat a declarar com a investigats aquells agents a qui els ferits per les càrregues ja havien identificat (adjuntat fotografies seves o el número de TIP a les denúncies).

Els advocats precisaven que ja se sabia la identitat d’una dotzena de policies i guàrdies civils. Entre aquests, quatre que van carregar al col·legi Bruguera de Girona o un altre que ho va fer a l’Ernest Lluch. A més, a la càmera Go Pro que la policia estatal va perdre al col·legi Verd, hi apareix el nom d’un comandament del cos.

Ara, el jutjat d’instrucció, en una interlocutòria, assegura que les diligències que encara queden per practicar no poden ‘condicionar’ la pràctica de ‘diligències transcendentals’ com la declaració dels investigats. I per això, ja avança que els citarà aquest mes d’abril. Per una banda, per raons d’agenda; i per l’altra, per garantir el seu dret a defensa (perquè els advocats que assisteixin els agents tinguin temps per mirar-se la causa).

Canals de comunicació alternatius

Aquesta interlocutòria, però, no és l’únic escrit que el jutjat d’instrucció ha emès en relació a la queixa que li van fer arribar els advocats voluntaris. En paral·lel, la jutgessa –que ara ha canviat, perquè és substituta- també ha dictat una providència. En aquest cas, centrada en les converses que policies i guàrdies civils van mantenir durant l’operatiu del referèndum.

D’entrada, la jutgessa ordena als Mossos d’Esquadra que agafin totes les transcripcions –que precisament van aportar els advocats voluntaris- i que les analitzin amb detall, destacant tot allò ‘que faci referència a l’ús de la força’. A més, demana que, si es pot, s’identifiqui el TIP dels qui mantenien ‘converses rellevants’ (en referència a les càrregues) o que es miri quines rutes van seguir les diferents unitats.En especial, però, la jutgessa ordena als Mossos que destaquin aquelles converses en què s’evidenciï que policies i guàrdies civils saltaven a canals de comunicació alternatius, que mirin d’identificar quins són i ‘si hi ha possibilitat d’accedir a aquestes comunicacions’. Segons recull la providència, els Mossos tenen un termini de quinze dies per aportar l’informe.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem