El grup poètic Reversos homenatja avui, a l’Espai Vilaweb, el poeta barceloní Màrius Sampere, una de les veus més importants de la poesia catalana actual.

L’acte, obert al públic general, començarà amb una glossa de la figura de Sampere, en què la poetessa i doctora en filosofia Lala Blay farà un recorregut per la trajectòria de l’autor. A continuació, membres del grup Reversos, i el poeta mateix, recitaran algunes de les seves obres i s’obrirà un torn de preguntes per als assistents a l’acte.

Nascut el 1928 al barri de Guinardó, Sampere va tenir el primer contacte amb la poesia quan tenia onze anys i va fer els primers intents en castellà. El 1944 començà a treballar en l’àmbit de la fotografia i la publicitat i ho continuà fent fins al final de la dictadura. Més tard, va treballar en assessoria i normalització lingüística per la Generalitat.

Cap a final de la dècada dels cinquanta és quan va escriure les primeres poesies en català i començà a vertebrar, així, una obra que tracta de la tragèdia humana, protagonitzada per l’amor, el dolor i la mort. En els seus escrits, Sampere deixa entreveure confessions personals, plenes de clarobscurs, en què la contradicció forma part de la reflexió i de la naturalesa del poema.

Amb el primer llibre, L’home i el límit, va guanyar el 1963 el premi Carles Riba, però el recull de poemes no fou publicat fins al cap de tres anys. El 1972 és nomenat Mestre en Gai Saber i tres anys després guanya el premi Ribas i Carreras de Blanes amb el recull Poemes de baixa freqüència, un volum que aplega gairebé la meitat de la seva producció inèdita entre el 1963 i el 1973.

Els reconeixements  no s’aturen i el 1982 rep el premi Ciutat de València de Sant Jordi per l’obra Samsara. Continua publicant amb regularitat fins al tombant de segle, moment en què el seu llegat és reconegut pel públic, la crítica i les institucions. El 1999 rep la Creu de Sant Jordi, el premi Crítica Serra d’Or (2001), el premi de la Crítica Catalana de poesia (2002), el Premi Nacional de Cultura de literatura (2003) i el premi Ciutat de Barcelona de poesia (2003). L’any 2005 la ciutat de Santa Coloma de Gramenet instaura el Premi Internacional de Poesia Màrius Sampere en honor a la seva trajectòria.

El 2010 rep el X premi Jaume Fuster, atorgat per les votacions dels escriptors de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. Des del 2010, Sampere ha publicat nou llibres, entre els quals hi ha una novel·la, El gratacel, i el recull de proses autobiogràfiques L’escala de cargol. L’últim llibre de Sampere és Dèmens, publicat enguany.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb