El govern valencià reclama a Foment que faci compatible l’ample internacional Castelló-Vandellòs amb rodalies

  • La consellera d'Obres Públiques aposta per executar també la doble via entre València i Castelló

VilaWeb
ACN
14.06.2017 - 17:08
Actualització: 14.06.2017 - 17:20

La consellera valenciana d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha exigit avui al ministeri de Foment espanyol que l’ample internacional que ha anunciat que s’instal•larà a les dues vies en el tram Castelló-Vandellòs ‘tingui plena compatibilitat amb l’ampliació de les rodalies i amb el desenvolupament de les empreses de la zona’. Salvador, que ha comparegut per analitzar la situació del Corredor Mediterrani al seu pas pel País Valencià, ha insisit en en la necessitat d’executar la doble plataforma entre València i Castelló per evitar la saturació d’aquest tram i ha demanat la finalització del tram La Encina-Xàtiva el 2018, i concretar les previsions del tram des La Encina a Múrcia, passant per Alacant. La consellera ha reclamat ‘més planificació i més coordinació i treball conjunt amb les autonomies des de la lleialtat institucional perquè no es facin anuncis de forma unilateral sense consultar amb les autonomies’.

En aquest sentit, ha reiterat la necessitat que el coordinador del Corredor Mediterrani presenti en breu el cronograma i la planificació amb transparència perquè les empreses puguin conèixer la situació real i les previsions futures d’aquesta infraestructura.En la mateixa línia, ha destacat que l’anunci de la instal•lació en les dues vies entre Castelló i Vandellòs, únicament en ample internacional, ‘ha demostrat de nou la manca de planificació del ministeri en rescatar el projecte anterior i rescindir els contractes adjudicats actualment . És a dir, s’han perdut 4 anys ‘.

‘Aquesta solució suposarà nous retards que s’afegiran als incompliments reiterats com, per exemple, l’arribada de l’Alta Velocitat a Castelló que van anunciar primer el 2015 i després que seria abans de l’estiu d’aquest any i ara segueix sense data’, ha apuntat Salvador. Així mateix, ha indicat que ‘des que el 2013 es van posar en servei els trams d’alta velocitat i ample europeu entre la frontera francesa i Barcelona han passat quatre anys en blanc’.

En la seva opinió, el govern espanyol tracta el País Valencià ‘com el conillet d’índies del Corredor Mediterrani’, ja que, segons ha explicat, ‘la situació que viu el tram València-Castelló (tercer fil) i la solució anunciada per al Castelló -Vandellòs (dues vies únicament d’ample internacional) és única a tot l’Estat espanyol, no hi ha a tot Espanya una singularitat de trams com a la Comunitat Valenciana ‘.

Salvador ha incidit que el tercer fil ‘ha ocasionat i ocasionarà multitud de problemes en un tram realment saturat per on hauran de passar una varietat molt gran de trens de rodalies, llarga i mitja distància, alta velocitat i mercaderies, als 120 trens al dia cal afegir en breu els de Castelló – Madrid i la gestió de les diferents velocitats ‘.

Així, ha apuntat que ‘durant les obres i després de les obres sense que entri en funcionament l’Alta Velocitat s’ha incrementat el temps de viatge una mitjana de 8,5 minuts per tren que pot empitjorar en els pròxims mesos’. Per això, ha reclamat a Foment que executi la doble plataforma entre València i Castelló per evitar els problemes que ja ha ocasionat la instal•lació del tercer fil en una via ‘.

ample internacional

D’altra banda, Salvador ha qualificat l’ample internacional anunciat per Foment per al tram Castelló-Vandellòs com ‘positiu per als viatgers, en reduir el temps de viatge en més de 30 minuts entre València i Barcelona, sempre que Renfe es posi en marxa i disposi de trens que puguin fer aquest trajecte en ample internacional ‘. En aquest sentit, ha advertit que ‘no volem que aquesta solució sigui el pretext per anul•lar serveis, com ara el de Tortosa o impossibiliti l’extensió de les rodalies a Benicàssim o Vinaròs’.

La consellera ha apuntat que l’anunci de Foment ‘deixa en l’aire una solució efectiva per a les mercaderies’, ja que, les dues vies en ample internacional suposen que ‘les empreses del territori hagin de adaptar els seus trens per al ample internacional perquè per contra perdran competitivitat ‘.

Per això, ha assenyalat que, encara que és positiu acostar l’ample internacional al País Valencià, considera que ‘també cal que el govern central aporti solucions perquè no es generi un greuge comparatiu per a les empreses de la nostra zona. Si els nostres empresaris no disposen de les locomotores i vagons necessaris per a transportar les mercaderies en ample internacional perdran competitivitat ‘.

Pel que fa a la demarcació d’Alacant, Salvador ha criticat la ‘falta de concreció en el tram La Encina-Múrcia’ i ha destacat que ‘la situació que viu aquesta infraestructura en el seu pas per la província d’Alacant és la més preocupant’. Per això, ha exigit la finalització el 2018 del tram L’Alzina-Xàtiva per tenir l’eix València-Alacant en marxa i ha demanat concreció i que presentin la planificació per al tram entre Alacant i La Encina i la connexió amb Elx, el Baix Segura i Múrcia.

Finalment, ha assegurat que la ‘prova i la demostració de la importància que li dóna a Corredor Mediterrani el govern d’Espanya s’ha de plasmar en els pressupostos generals de l’Estat’. Ha recordat que el govern valencià va calcular que calien 614 milions d’euros per acabar els tres trams del Corredor al seu pas pel País Valencià, però, en el projecte de pressupostos de 2017 només es contemplen 189 milions d’euros i, per tant , ‘queda pendent més del 70% de la inversió’.

‘Cal que les inversions destinades a Corredor en els pressupostos del 2018 siguin significativament molt més importants que fins ara perquè les obres estiguin en servei el més aviat possible’, ha conclòs Salvador.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any