El govern fa l’última proposta a la CUP, que aquesta setmana prendrà la decisió final

  • L'executiu no toca l'IRPF, però ofereix més diners per a la renda garantida, més diners per a ensenyament i un nou impost als vehicles contaminants, per exemple

VilaWeb
Redacció
23.01.2017 - 18:34
Actualització: 24.01.2017 - 00:01

El govern ha presentat l’última proposta sobre el pressupost a la CUP perquè les assemblees territorials la debatin entre avui i divendres i el consell polític decideixi dissabte el sentit del vot del partit. El govern no ha tocat els tres imposts cedits (IRPF, successions i patrimoni) que originaven la tensió la setmana passada, però inclou un impost de fiscalitat ambiental sobre vehicles contaminants amb què es podrien recaptar uns 75 milions d’euros, que servirien per a crear un fons de lluita contra el canvi climàtic i un de defensa del patrimoni natural.

Neus Munté ha especificat alguns punts de la proposta feta a la CUP. El govern ha proposat un fons amb 45 milions d’euros addicionals per a la renda garantida de ciutadania i també ha posat sobre la taula establir una taxa turística per valor de 181 milions d’euros i un augment de la partida destinada a educació per valor de 140 milions d’euros. La portaveu del govern ha dit que tenia esperances d’arribar a un acord amb la CUP.

El Departament d’Economia recorda que la modificació de l’IRPF, l’impost de successions i el de patrimoni no tindria cap efecte en la recaptació del 2017. Per això demana a la CUP que prioritzi la millora de les dotacions pressupostàries d’enguany en matèria de despesa social i l’arribada al referèndum.

Així mateix, el govern està disposat a crear un fons especial contra la corrupció i l’evasió fiscal –que es nodriria d’indemnitzacions de processos judicials per corrupció–, i un altre fons per a la cobertura de necessitats residencials, finançat amb l’impost als pisos buits.

La proposta també inclou un fons d’ajuda a la cooperació, d’uns 500.000 euros, un fons de formació del personal públic en matèria d’igualtat de sexe, amb una inversió de 100.000 euros, i un fons transversal de reactivació econòmica i foment de l’economia cooperativa.

El document és una proposta i no pas un acord entre les parts negociadores, perquè és així com ho vol la CUP, que té els mecanismes assemblearis activats per a prendre la decisió dissabte. El consell polític pot indicar el sentit del vot dels deu diputats de la formació, però també podria optar per donar un mandat concret a l’equip negociador per acabar d’exhaurir totes les possibilitats abans de prendre una decisió definitiva. Un eventual recurs de Ciutadans i el PP al Consell de Garanties Estatutàries contra els comptes presentats pel govern deixaria més marge per a negociar i podria facilitar un acord ferm.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any