Elena, Cambray, Jordà: el govern del mal govern

  • La crisi desfermada pel conseller Elena als Mossos arriba en el pitjor moment possible per al govern de Pere Aragonès

Vicent Partal
17.10.2022 - 21:40
Actualització: 18.10.2022 - 01:13
VilaWeb

Ahir es va fer pública una greu crisi dins el cos dels Mossos d’Esquadra. El conseller Joan Ignasi Elena va destituir el comissari en cap dels Mossos, Josep Maria Estela, cosa que desfermà la repulsa gairebé unànime dins el cos. La interpretació que se’n fa és que Estela, nomenat pel conseller ara fa deu mesos, ha volgut defensar el cos de les ingerències polítiques i per això s’ha trobat de sobte desposseït del càrrec –malgrat tenir el suport explícit dels seus companys i l’aval d’una bona gestió.

Aquesta crisi a Interior arriba en un mal moment, després del trencament del govern Aragonès i quan el president necessitaria calma, i no problemes afegits als molts que ja té. I això fa d’aquest episodi un element també molt significatiu. Ara que governa tota sola, ERC té molt pocs asos a la mànega –perdrà un munt de votacions al parlament i no li serà fàcil de vendre l’autonomisme com a proposta de futur del país. I el manual diu que en circumstàncies com aquestes una de les poques coses que podria intentar –que pot intentar– per salvar-se és actuar com un govern excel·lent. Ser un govern excel·lent. Convèncer la gent que és el millor govern possible que pot tenir. Tècnicament i humanament parlant. Si puc dir-ho així, més enllà de la ideologia.

I precisament ací és on els fets d’ahir incideixen d’una manera especialment negativa. Perquè ara, sense Junts a l’executiu, les crítiques a la mala gestió ja no es poden diluir en la coalició ni compensar amb les errades dels consellers de l’altre partit, sinó que apunten totes directament a Esquerra Republicana i a la seua manera de ser i de fer, de governar. I perquè qualsevol crisi fa reverberar les anteriors. De manera que aquesta, causada ara pel conseller Elena, amplifica la mala gestió evidentíssima del conseller Gonzàlez-Cambray a Educació, que no ha escoltat res ni ningú. O els problemes monumentals que suscita la consellera Jordà, a qui ja hi ha fins i tot militants d’ERC que defineixen en públic com “el pitjor conseller d’Agricultura des de Marimon” –és a dir, des del 1999.

 

PS: Al Palau Públic de Siena els dos germans Lorenzetti, Pietro i Ambrogio, es van fer càrrec al segle XIV de realitzar unes extraordinàries pintures murals que representen, per una banda, el bon govern i les virtuts que aporta a la ciutat i, per una altra, el mal govern i els problemes que porta. La pintura és molt incisiva i innovadora per a l’època i sempre m’ha cridat l’atenció d’una manera particular amb quina precisió i contundència s’identifica el mal govern amb tres vicis concrets, devastadors: la supèrbia, l’avarícia i la vanaglòria.

Han passat molts segles d’ençà que els germans Lorenzetti van pintar aquelles parets, però la substància amb què ells van saber resumir les causes de la mala política és fàcilment recognoscible encara avui i ens ajuda molt a entendre per què passen les coses. La supèrbia és deixar-se endur per una forma equivocada d’orgull, car el superb es creu millor que els altres i menysprea sistemàticament els qui l’envolten. L’avarícia no ha de ser necessàriament pecuniària, però sempre es fonamenta en una necessitat compulsiva, en una ànsia de posseir més. I, quant a la vanaglòria, el diccionari la defineix com una “mostra excessiva d’orgull que fa una persona del que considera que són les seves virtuts o béns propis”. Crec que ens entenem, no?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any