Elena, Cambray, Jordà: el govern del mal govern

  • La crisi desfermada pel conseller Elena als Mossos arriba en el pitjor moment possible per al govern de Pere Aragonès

Vicent Partal
17.10.2022 - 21:40
Actualització: 18.10.2022 - 01:13
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ahir es va fer pública una greu crisi dins el cos dels Mossos d’Esquadra. El conseller Joan Ignasi Elena va destituir el comissari en cap dels Mossos, Josep Maria Estela, cosa que desfermà la repulsa gairebé unànime dins el cos. La interpretació que se’n fa és que Estela, nomenat pel conseller ara fa deu mesos, ha volgut defensar el cos de les ingerències polítiques i per això s’ha trobat de sobte desposseït del càrrec –malgrat tenir el suport explícit dels seus companys i l’aval d’una bona gestió.

Aquesta crisi a Interior arriba en un mal moment, després del trencament del govern Aragonès i quan el president necessitaria calma, i no problemes afegits als molts que ja té. I això fa d’aquest episodi un element també molt significatiu. Ara que governa tota sola, ERC té molt pocs asos a la mànega –perdrà un munt de votacions al parlament i no li serà fàcil de vendre l’autonomisme com a proposta de futur del país. I el manual diu que en circumstàncies com aquestes una de les poques coses que podria intentar –que pot intentar– per salvar-se és actuar com un govern excel·lent. Ser un govern excel·lent. Convèncer la gent que és el millor govern possible que pot tenir. Tècnicament i humanament parlant. Si puc dir-ho així, més enllà de la ideologia.

I precisament ací és on els fets d’ahir incideixen d’una manera especialment negativa. Perquè ara, sense Junts a l’executiu, les crítiques a la mala gestió ja no es poden diluir en la coalició ni compensar amb les errades dels consellers de l’altre partit, sinó que apunten totes directament a Esquerra Republicana i a la seua manera de ser i de fer, de governar. I perquè qualsevol crisi fa reverberar les anteriors. De manera que aquesta, causada ara pel conseller Elena, amplifica la mala gestió evidentíssima del conseller Gonzàlez-Cambray a Educació, que no ha escoltat res ni ningú. O els problemes monumentals que suscita la consellera Jordà, a qui ja hi ha fins i tot militants d’ERC que defineixen en públic com “el pitjor conseller d’Agricultura des de Marimon” –és a dir, des del 1999.

 

PS: Al Palau Públic de Siena els dos germans Lorenzetti, Pietro i Ambrogio, es van fer càrrec al segle XIV de realitzar unes extraordinàries pintures murals que representen, per una banda, el bon govern i les virtuts que aporta a la ciutat i, per una altra, el mal govern i els problemes que porta. La pintura és molt incisiva i innovadora per a l’època i sempre m’ha cridat l’atenció d’una manera particular amb quina precisió i contundència s’identifica el mal govern amb tres vicis concrets, devastadors: la supèrbia, l’avarícia i la vanaglòria.

Han passat molts segles d’ençà que els germans Lorenzetti van pintar aquelles parets, però la substància amb què ells van saber resumir les causes de la mala política és fàcilment recognoscible encara avui i ens ajuda molt a entendre per què passen les coses. La supèrbia és deixar-se endur per una forma equivocada d’orgull, car el superb es creu millor que els altres i menysprea sistemàticament els qui l’envolten. L’avarícia no ha de ser necessàriament pecuniària, però sempre es fonamenta en una necessitat compulsiva, en una ànsia de posseir més. I, quant a la vanaglòria, el diccionari la defineix com una “mostra excessiva d’orgull que fa una persona del que considera que són les seves virtuts o béns propis”. Crec que ens entenem, no?

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
17.10.2022  ·  22:10

Ho tenen eixida perquè ni tan sols entenen què passa. Volen lleialtat a qualsevol preu; però la seua incompetència fa que ningú amb dos dits de front estiga disposats immolar-se per a res. Calen eleccions. I llista independent d’uns partits que són passat.

Marià Puig
Marià Puig
17.10.2022  ·  22:18

És el que hi ha. Anem de mal en pitjor. Quan petarà tot plegat?

Roser Bravo
Roser Bravo
17.10.2022  ·  22:19

Fins que els polítics no entenen que estan al servei del ciutadà i que per això se’ls vota i paga, el País no ha comprès el que significa viure en règim democràtic. Per tant, un Govern que manté en el càrrec a qui no compleix estrictament en les funcions encomanades, bé sigui per que no dóna la talla o perquè és passa de les seves atribucions, és en definitiva, el principal culpable!!!

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
17.10.2022  ·  22:27

Genial aquest editorial. Gràcies Sr. Partal.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
17.10.2022  ·  22:34

Ara que ja no hi ha Junts al govern i, per tant, hi ha menys soroll, aniria bé que les anàlisis fossin més precises i menys de perdigonada.
El tema d’Interior és molt seriòs i no és un tema que hagi generat només ERC, o la poca traça del reacondicionat conseller Elena, és un tema que ve de temps anteriors i involucra a tots els partits que han dirigit la Conselleria.
Menyteniu sovint l’autonomia però Interior precisa una atenció d’estat i un periodisme exigent perquè els temes que tenen entre mans són seriosos. Tant seriosos que afecten directament la vida de les persones. Per acció o per omissió. Tant seriosos que contenen poder real sobre les coses que passen i les que no passen.
No és el mateix que una crissi d’egos polítics.
És, aquí sí, la crissi d’una estructura d’estat.
Preguntar-se qui controla efectivament el Cos i d’on ve és una pregunta pertinent.

Mª Teresa Brasó
Mª Teresa Brasó
17.10.2022  ·  22:35

Molt bona editorial, quins politics el llegiran i l,entendran.

antoni nogueras
antoni nogueras
17.10.2022  ·  22:35

Olé i olé

Josep Salart
Josep Salart
17.10.2022  ·  22:41

ERC ho te fàcil:

si han anat al traster on guarden les mòmies i han desenpolsat en Quim Nadal, que hi tornin a buscar en Joan Saura i, entre ell i la seva dona, afinaran el cos.
Ep, sempre que escullin un Brimo de Madrit, per exemple.

Pobre Miquel Sellarès.. per posar un nom de seny i amb seny.

Maria del Mar Serra
Maria del Mar Serra
17.10.2022  ·  22:43

Interior, sí! Però també Educació i Agricultura i Economia i Política digitals i…. És tot plegat una casa de barrets amb els culs enganxats a la poltrona del poder.
Eleccions, ja! Eleccions? Per què?

JUAN MANUEL PEREZ
JUAN MANUEL PEREZ
17.10.2022  ·  22:45

M’agradaria que Vilaweb aprofundís més en els entrellats que estan passant al cos. No sé perquè em sembla que hi han traumes no resolts al voltant de la figura del Sr Trapero (amb el que significa policial i políticament) que, com a Messi al Barça, encara projecten massa ombra

joan rovira
joan rovira
17.10.2022  ·  22:57

Des de quan una colònia pot tenir un govern i damunt bo, Sr. director? Perquè llavors ja no ens cal ser un nou estat que sembla la brama que corre les diferents capçaleres de la colònia.

De fa poc ençà que els sèniors rebels del (nacional) s’han fet autonomistes espanyolistes mentre els del (món) mantenen l’ortodòxia i els juniors (d’aquest digital) fan de fulcre del nou format.

Oblidant-se uns i altres que tot aquest entramat perfectament planificat abans, durant i després de l’esdeveniment tan exitós depèn dels votants o potser ni això. No caldrà.

Dependrà de com vagin les coses on prenen les decisions que afecten l’economia i amb la sobrepoblació de la colònia serem segons convingui en un nou escenari.

I com sempre a esquena del poble com acostumen les elits que s’adapten d’una manera cada cop més impúdica al que convingui per tal de mantenir la seva lluentor.

albert calaf
albert calaf
17.10.2022  ·  23:07

Una expressió més genuïna podria ser (potser no a tots els territoris de parla catalana):
“crec que ens entenem, oi?”

alexandre Cases
alexandre Cases
17.10.2022  ·  23:11

Espero que el govern d’ER aguanti una bona estona encara. Que doni temps a que la degradació del partit i el seu govern sigui absoluta i incontestable. Així més total serà la seva devastació. Després de ser els majors traidors de la història de Catalunya d’ells no n’ha de quedar ni la memòria.

Carme Rguez.
Carme Rguez.
17.10.2022  ·  23:43

No sé si m’agrada més l’article o la postdata. Brillants, Vicenç!

Josep Gualló
Josep Gualló
17.10.2022  ·  23:46

TENIM UN GOVERN AMB MINORIA ABSOLUTA

Això passa perque molts votants s’han cregut que la paradoxa dels independendistes reformistes, no és una paradoxa (impossible per definició) si no una cosa possible.

La culpa és del que inventa les mentides. No dels que se les creuen.

I més si les mentides les diu un gran periodista de solvencia contrastada durant la seva llarga i prolifica carrera. Model pels periodistes novells.

No sé quina mosca el va picar per sortir i sostenir aquest ciri trencat que tant mal ha fet al procés independentista. Gairebé l’ha ensorrat.

Jordi Parera
Jordi Parera
17.10.2022  ·  23:58

Quina pressa a acabar l’article? Pitjor que marimon així sense argumentar ni explicar res? Doncs no ho entenc si fos per no allargar-se massa encara, pero si es tracta d’una de les editorials mes curtes que recordo.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
18.10.2022  ·  00:08

Igual et dono una idea, Vicent: una història del modern cos de Mossos feta amb rigor i anàlisis profundes.

Ricard Pintado
Ricard Pintado
18.10.2022  ·  00:10

És de miracle que encara ara el cos de Mossos d’Esquadra pugui mantenir bona part de les qualitats que l’han dut a ser una policia moderna i capdavantera de l’Estat (especialment si comparem amb la PN i la GC, es clar…). Poc es parla de la manca de renovació al cos, concursos, cursos de formació, renovació del parc mòbil.., que en una dècada no ha fet més que envellir i ara és com un arbre al que s’ha anat desguarnint.
Podríem parlar de perquè és la policia més plural que podem trobar, ja que hi podem trobar molt proporcionalment representat tot l’arc ideològic de Catalunya entre els seus professionals. Però de res serveix parlar ni d’aquestes excel·lències ni dels sempre vergonyants intríngulis polítics si no som capaços de veure les enormes mancances laborals a les que cada dia s’estan enfrontant els agents, caporals i sergents de la nostra (o no tan nostra) Policia.
A ells, als que surten a patrullar, ben poc els preocupa qui els mani i sí que els importa quan hi haurà un nou concurs que els pugui permetre acomplir més i millor els requeriments, o si el cotxe amb més de 400.000 kmts que condueixen, servei rere servei, no els deixarà tirats com ho va fer la setmana passada.
No sé si m’explico…

Jaume Riu
Jaume Riu
18.10.2022  ·  00:20

NO ELS HA FUNCIONAT
A la Constitució espanyola, en el Títol VIII “De l’organització territorial de l’Estat” hi ha tres capítols, el tercer “De les Comunitats Autònomes (Art 143 a 158)”, és on hi ha el moll de l’os de la indissoluble unitat de la Nació espanyola, pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols.
Resulta doncs que l’autonomia és obligatòria i la independència està prohibida.
Quan Franco ho va voler deixar tot lligat i ben lligat, gairebé ho va aconseguir, però es va descuidar de lligar els catalans. Ara resulta que l’Autonomia de Catalunya la fem possible els catalans des de la Generalitat autonòmica sempre intervinguda, però també la podem fer impossible els mateixos catalans si som radicalment desobedients. Només ens cal fer una confrontació democràtica com ja vam començar a fer l’1-O de 2017.
Vist d’on venim, el mal govern és el resultat natural de les servituds de la política de partits, de la intervenció de l’estat, i de l’economia extractiva que ofega i fa inviable la gestió competent en totes les àrees de govern, i és que no podia ser d’una altra manera.
Amb cada nova crisi de govern autonòmic ens acostem més al desastre constitucional del regne d’Espanya i, al mateix temps, ens acostem més a la independència de Catalunya.
Des de bon començament aquell any 1977, molts ja vam veure que l’invent del model autonòmic era només una fugida endavant perquè el franquisme no suportaria un model federal.
Ara es troben que allò tan essencial per blanquejar aquesta monarquia franquista, allò que controlen tan bé perquè van retallar l’Estatut, i encara retallen les inversions de forma desenfrenada, doncs tampoc no els ha funcionat.

Lluis Lopez
Lluis Lopez
18.10.2022  ·  01:04

La superbia, l’avaricia i la vanagloria (una forma de superbia) tots pecats capitals segons el catolicisme, i dels mes greus. Pari atencio Sr. Junqueras.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
18.10.2022  ·  01:04

Tant de bo només fos un mal govern ple de supèrbia, avarícia i vanaglòria…

Des del febrer del 52% ens van portant dissimuladament a satisfer el colonialisme espanyol i la constitució-trampa estupiditzant del 78.
Els importa més l’IBEX 35 que no pas la independència. Els importa més la “pau social” que no pas la nació catalana.

Sense cap imaginació per crear una Nació diferent com ells mateixos imaginàven abans del primer d’octubre.

Crec que no servirà de res una llista cívica o idea semblat. No creieu?
No creieu que una llista cívica serà fagocitada pel sistema de llistes tancades?

Ningú s’atreveix a dir que amb el sistema electoral constitucional qualsevol llista de ciutadans honestos serà contrarestada per les milers corrupteles institucionals; corrupció tant del sistema autonòmic com del sistema judicial espanyol.

Imaginació NOMÉS per dir:
són fatxes”
són botiflers”
ens volen sotmesos”
són repressius”
volem la independència”
l’altre partit és traïdor”
no sortiu al carrer”
…Cap tipus de idea imaginativa!! Perquè volen que tots els ciutadans oblidin la llibertat que qüasi vam tocar el mateix dia que TOT EL GOVERN va decidir no proclamar la independència guanyada sota les porres de la policia.

Joan López
Joan López
18.10.2022  ·  06:23

El xantatge dels indults va fem camì,elena es del psc un submarì,i crec que aragonès segueix al peu de la lletra el full de ruta marcat per govern de madrit i jutges.
Trobo que estem un cop mes aturats,esperan un miracle,tenim un govern que no va votar el poble i no sortim al carrer per fer-ho saber als ocupas de la generalitat.

Albert Miret
Albert Miret
18.10.2022  ·  07:23

Que el senyor Josep Maria Estela hagi volgut defensar el cos de les ingerències polítiques i per això s’hagi trobat de sobte desposseït del càrrec, és sense cap dubte un gest que l’honora moltíssim, i que hauria d’avergonyir al governet de mandaos d’ERC. Que això desfermi la repulsa gairebé unànime dins el cos, és un fet que honora moltíssim als Mossos i que poc o molt acabarà repercutint contra ERC. Aquesta pèssima decisió de nomenar un nou Cap destituint al que ho ha fet bé comportara que el senyor Eduard Sallent imposat per Elena (conseller també imposat), es posara a disposició de les ordres directes del Pantagruel, que és -pel que sembla-, l’autèntic president de Catalunya? No li sembla al “señor de las junglas” d’ERC que el que està fent cada dia s’assembla més a una dictadura franquista, amb un president fals que serveix només per parar els cops i dominant TOTS els fils del poder: mitjans, policies, el clero i el que faci falta a través dels seus quatre sicaris a sou que els tenen amenaçats a tots a imatge de la màfia siciliana. Això també és una ordre del gobierno de españa, señor Junqueras?
Quin fàstic!

Victor Serra
Victor Serra
18.10.2022  ·  07:58

El problema és que el mal Govern d’ERC no només fa mal a ERC. Fa mal a tot l’independentisme i fa mal a Catalunya. No me n’alegro. Veurem què fa Serret amb la bona feina que esva fent Alsina. Veurem què passa a Economia, on Giró havia tornat a posat el dèficit fiscal sota els focus i estava a punt d’aconseguir que la Generalitat tornés als mercats.
Mentrestant, Junts ja és fora del Govern. Encara estic esperant que Borràs m’expliqui com pensa implementar la DUI, ara que ho ha aconseguit.
La situació és que d’aquí a un any ens podem trobar amb Collboni d’alcalde de Barcelona i Illa de President de la Generalitat.
Mentrestant podem seguir acampant a la Plaça Catalunya o a la Pìca d’Estats. L’Estat espanyol pot suportar-ho perfectament. Inclús cada cap de setmana. Ells ja tindran tots els resorts de poder real.

jaume alcacer
jaume alcacer
18.10.2022  ·  08:19

Em sumo al comentari de Josep Salart, l’ha clavat.

Sílvia Fortuny
Sílvia Fortuny
18.10.2022  ·  08:20

Es pot fi més alt però no més clar.

Isabel Ramon
Isabel Ramon
18.10.2022  ·  08:37

El Govern està repetint el mateix model que l’ Espanyol. Ja poden anar dient ……

Pep Agulló
Pep Agulló
18.10.2022  ·  09:04

LA PURGA D’ERC…

He llegit que un alcalde d’ERC estava preocupat perquè dins el partit hi havia caça als dissidents.

El partit d’Aragonès en hores baixes, cada cop més autoritari, busca la unanimitat per tancar les files i mentre accepta al seu govern minoritari velles glòries dels PSC, Convergència i Comuns, cara endins, actua amb mà de ferro contra la dissidència de la base.

Com diu Colomines, la unanimitat no es pot equiparar al consens. La unanimitat és la porta al totalitarisme…

La supèrbia, l’avarícia i la vanaglòria porten al partit a esdevenir cada cop més una secta…

Imma Verdaguer
Imma Verdaguer
18.10.2022  ·  09:11

Tinc clar que, malgrat que seran les seves errades, encara diran que és per culpa de l’herència que els han deixat!

Berta Carulla
Berta Carulla
18.10.2022  ·  09:19

I ja està, director, un titular i quatre ratlles i prou? No es pot escriure les vergonyes sobre aquesta colla d’incompetents venuts que també ens venen el país com a saldo, bocí a bocí? Que ens condemnen a ser ciutadans de segona amenaçats perpètuament a casa nostra? Quina màfia són!

Jo vull saber més. Vull saber qui és aquesta Jordà que ho fa tan penosament que mortifica la nostra pagesia. També té l’encàrrec d’España per a trinxar-la? I és clar que sí!

Vull saber per què consentim que aquests partits plens de gent inepte incompetent cínica i amb cara de ciment ens governi, com aquest president que tenim que és una vergonya? Els partits han de ser això: un cau d’aprofitats trinxa-països, desleials i venuts, uns LLADRES? És a tot al que podem asoirar, a tenir no u projecte ni tant sols unaideologia sió UN PARTIT, una colla d’orgaitzats per a llescar un tant del que España ens roba? És aquest el nostre destí?

Mossos? España els té ganes, com als Bombers que el nostre flamant governet ja ha entregat, com la llengua que ja han venut.. és clar que faltaven els Mossos, si ja trigaven!

Per què no fem el rebombori que cal exposant les vergonyes fil per randa en lloc de fer anuncis higiènics? És el que necessitem, ni més ni menys, director, és el que cal. Estem amb tu. I nosaltres també tenim el paper d’emissaris. Persistirem.

Adrià Arboix
Adrià Arboix
18.10.2022  ·  09:34

“Supèrbia, avarícia, vanaglòria”

Francesc Dalmau
Francesc Dalmau
18.10.2022  ·  09:46

Visca els dos germans Lorenzetti, Pietro i Ambrogio!

Aleix Gaus
Aleix Gaus
18.10.2022  ·  09:50

Aquest govern ara ja ho paga i de en mica en mica és va enfonsant ell mateix

Maria C. Colomer
Maria C. Colomer
18.10.2022  ·  09:51

I a l’Albert Calaf: a la meva contrada, diem eh? que es troba al diccionari.
Per què després de fer una afirmació, es pregunta negant? En castellà diuen No? i molts locutors, i gent que surt a la ràdio aquí també diu no?
Fa pocs anys que sento aquesta crossa. Ens ho podria posar a tó el professor Joan Badia?

PERE AMETLLER
PERE AMETLLER
18.10.2022  ·  10:04

demano als comentaris que siguin una mica més positius. És important dir el que hom pensa. És imprescindible denunciar la injustícia, la mentida, la traïció i la incompetència. Però és perillós fer-nos-hi mala sang. Si tenim un President i un Govern petit i mediocre no l’aixecarem pas enlaire dient-ho mil vegades. Ens podem desfogar un dia. La resta de dies hem de pensar en la sortida del laberint, amb tota la resilinència que calgui i, també, amb tota la paciència (que és la mare de la ciència). Per a sortir del laberint necessitem patriotisme (estimar al país, amb totes les seves misèries, incloses ses grans mediocritats) i ciència/paciència; necessitem posar el cap (i les mans i els peus) al servei d’un cor que estima. Ja sabem que de l’amor a l’odi hi va poc; i ningú no és sant, així que ens podem esbravar un dia, o dos, però els altres toca ciència i paciència. Dit això amb tot el respecte i amb tot l’afecte cap al col.lectiu Vilaweb, començant pel seu director, que aguanta cada dia l’antorxa encesa de la nostra esperança.

Francesc Clarà
Francesc Clarà
18.10.2022  ·  10:06

Si al Palau públic de Siena tenen les pintures dels germans Lorenzetti, ara seria un bon moment per exposar al Palau de la Generalitat el “mitjó” de l’Antoni Tapias…

Jaume Pérez
Jaume Pérez
18.10.2022  ·  10:08

Un bon editorial i un post scriptum que és un regal. No coneixia les pintures «Allegoria ed effetti del Buono e del Cattivo Governo» de Lorenzetti. Val la pena anar a Internet per a veure-les i informar-se’n.

jordi Rovira
jordi Rovira
18.10.2022  ·  10:37

La interpretació de l’editorial està molt ben construïda. El referent als vicis dels governants estan ben col·locats en mig del discurs. En tot cas, però, l’acció de govern d’avui no és massa igual que l’acció de govern en el renaixement. Ni avui hi ha prínceps, ni ningú els vol per a res.
Dit això, sí que el país requereix d’un govern excel·lent. I en això hi hauríem d’estar tots d’acord. És molt important també per la causa independentista, doncs un bon govern es contraposa a allò que fa l’estat espanyol i el seu gabinet de torn. La sortida del govern de la gent de junts ens torna a despistar, i és també en ella mateixa una pàgina més d’autonomisme. En aquest punt cal anar amb prou cura. Catalunya requereix presentar-se com un interlocutor eficient, pràctic i solvent. Al mateix temps, Catalunya requereix ser present com a contrapunt i amenaça a un estat espanyol fora d’osques. La contraposició entre autonomisme i independentisme té una part de fals problema, ja que com molt bé ens ensenyen els escocesos, és possible preparar un estat independent des d’un protoestat autonòmic. També ens ho corroboren altres testimonis que ens parlen de com en el cas català, el pas d’un model d’estat a un altre no estava tan allunyat.
En conclusió, el problema ara és explicar alhora com han de funcionar un govern excel·lent i un moviement independentista transformador armonitzats i omplint un mateix espai. No és fàcil, però és el que ens cal. El bon govern és també la base on s’assenta un estat federat català (independent) en els nous estats units d’europa que tan difícil trajectòria sembla que van tenint.
Seria un acte de supèrvia no veure els problemes interns propis i heretats de l’administració feta fins ara. Des de la humiltat, algun ull de poll sí que hi ha. Que les solucions proposades poden ser millors? Segur. Però, en tot cas, algú remou quelcom, i això té algun valor.

Gerber van
Gerber van
18.10.2022  ·  10:44

Un editorial excel·lent que transmet l’essència d’un missatge en poques paraules. Això m’agrada.

Com diu Melitó Camprubí, no es tracta d’una crisi ordinària d’uns quants polítics, sinó d’una molt greu que ens afecta a tots. Es tracta d’una institució governamental (diguem-ho Estatal) que ha demostrat la seva funció necessària més d’una vegada, com en els atemptats terroristes del 17A. Danyar el cos policial Catalana per motius polítiques és molt seriòs.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
18.10.2022  ·  10:47

No sabem la veritat, ara a Catràdio foten pena el director gral dels mossos, dient que la raó és la selecció d´unes mosses; au va home, sempre insultant-mos. Personalment aposto per un motiu que no ha sortit encara: la substitució dels mossos pels piolins.

Montserrat Minguell
Montserrat Minguell
18.10.2022  ·  11:09

I tant que ens entenem!

Salvador Manich
Salvador Manich
18.10.2022  ·  11:10

Molt d’acord en què ERC s’ha quedat sense el para xocs de Junts. A vegades, una retirada a temps és una mitja victòria; i això val per Junts però també valdria per ERC plantejant una moció de censura / eleccions. Però ells sabran…

Montserrat Vela
Montserrat Vela
18.10.2022  ·  11:18

Quan hem tingut un “bon govern autonòmic”?
Si som els darrers en energies renovables, no tenim un bon stock d’habitge públic per fer front a l’emergència social o l’ús real del català a l’escola i a la universitat és inferior al que marca la llei entre altres qüestions. No és perquè no siguem independents sinó per la política “lliberal” practicada pels governs de CiU durant anys.
Que es plantegi una independència sense contingut com la solució a tots els problemes pels mateixos que van renunciar a practicar polítiques que fomentessin l’equilibri social em sembla una sortida desesperada pels qui en el fons no tenen o no volen definir propostes per evitar un debat del que no se’n sortirien.

Joan Royo
Joan Royo
18.10.2022  ·  11:36

I tant que ens entenem Partal. Les tres “virtuts” que anomenes cada dia són més clares en Aragonès i Junqueras. El mal govern ho emmerda tot. Algun entés hauria d’analitzar qui és el responsable de la nova TV3 i explicar-nos com s’ho han fet per portar-la al més fondo forat de la insignificança. És la pitjor tv3 des de la seua creació. Només em ve al cap aquell crit que al llarg de la història de Catalunya ressonava pels carrers: “Mori el mal govern”.

Josep Soler
Josep Soler
18.10.2022  ·  12:18

I és que els germans Pietro i Ambrogio Lorenzetti, ja van entendre des del primer moment (a la seva època i amb l’habilitat de saber expressar-ho amb una pintura de qualitat) el que la gent corrent, només una mica alerta de com va la política, fa temps que ha interpretat com es precisament el govern que tenim avui d’ERC.
En fi que les definiciona de supèrbia, avarícia i vanaglòria que no se’m digui que no són prou adients pel que fa a la forma de fer d’aquesta gent.
Amb tot, crec que si hi hauria d’afegir un altre d’aquests pecats capitals com és el de l’enveja.
Un govern que s’ha construït sobre la base de la sistematica desqualificació dels governs que ens han precidit (el que s’ha fet i dit dels governs de Jordi Pujol, basicament només responen a la lògica de l’enveja i no diguem res del boicot respecte del President Puigdemont, en aquells moments claus per fer possible la nostra soberania com a pais.
Si, amb aquests plantatgements allargaran la legislatura -és el seu paper- fins que l’ofegament serà tant intens, que facilitara les condicions per la creació d’un nou paradigme.
Afortunadament aquesta gent no és, ni serà mai ningú, per frenar el procés inexorable de la vida.
Questió de no pas massa temps.

Josep Marrasé
Josep Marrasé
18.10.2022  ·  14:18

Supèrbia, avarícia -que jo canviaria per cobdícia, més escaient- i vanaglòria. Tu creus, Vicent, que amb només aquestes males condicions n’hi ha prou per censurar un govern, un govern com el que tenim? Jo, que no vull ser un expert polític, crec que aquesta vegada, potser, has fet curt. El govern que regeix els destins de Catalunya a l’hora actual, mereix sobretot, de ser titllat de molt dolent, i repressor. A la vista està la destitució del cap dels mossos que, segons la impressió donada, no hi ha hagut cap diàleg entre les parts.
Elena ha tirat pel dret com ho hagués fet qualsevol polític repressor de la casta.
No vull dir amb tot això, que no estigui d’acord amb tu, que consti, però potser hi hagués cabut en el teu article més censura dirigida al govern. Per cert, les enquestes del CEO són ben poc encoratjadores. Se’m dirà que les enquestes d’opinió no reflecteixen de forma contundent el resultat de les eleccions, això és una frase recurrent que, a la pràctica, dona vencedor o molt ben situat un partit no desitjat, com ja va passar en les ultimes eleccions. Em preocupa molt i molt un govern format per PSC, ERC i els Comuns. Seria per Catalunya una total debacle !

PEPE PEDREGAL
PEPE PEDREGAL
18.10.2022  ·  15:48

Govern nefast i caciquil, dimissió ja i eleccions.

Carles Serra
Carles Serra
18.10.2022  ·  15:51

Gràcies Vicent per l’editorial, per la resta alçades d’ara que vols que et digui; només fa falta d’una vegada que també els defineixi’s de BOTIFLERS; que és un mala gestoria al servei d’aquesta espaÑa crec que molts ja ho sabem, inclús aquells que ho volen ignorar.

Felip Ojeda
Felip Ojeda
18.10.2022  ·  16:20

Que bé defineixen aquest vicis a junts pel sou!!!

Mercè Duran
Mercè Duran
18.10.2022  ·  17:28

Em falten més elements per fer-me una composició del que està succeint. I estic segura que en Partal sap més del que explica.
M’agradaria una cronologia dels desencontres entre la cúpula de mossos i els consellers que hi ha hagut a Interior i per que continua amb consellers de partits diferents un personatge tan sinistre com Pere Ferrer.
També m’agradaria més claredat sobre el paper de Trapero en tot aquest relleu de les cúpules anteriors.
Que hi ha de veritat en la petició d’escorta personal per Junqueras, que no s’ha vist necessària per cap dels comissaris que han passat i que ha rebotat moltíssim a ER?
No cal recordar que aquesta Conselleria subsidiària del Ministerio de Interior espanyol ha denegat sistemàticament qualsevol petició d’Escortes pel President Puigdemont.
Opacitat, manipulació, encobriment de conductes delictives dels propis mossos. Corporativisme defensiu davant la ciutadania. Denúncies falses contra activistes.
Anar-hi anant.

Ricard Collado
Ricard Collado
18.10.2022  ·  18:32

No plorem ara per la politització del cos, els primers en fer política han estat els mossos, enfocada contra una ideologia en concret.
El nom del cos, ja és un error

Ferran Folch
Ferran Folch
18.10.2022  ·  20:36
Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
18.10.2022  ·  20:54

Quina pena que molts catalans independentistes pensen que els dolents són els d’ERC i, quina pena que mots catalans independentistes pensen que els de Junts (que els d’ERC anomenen postconvergents) són els dolents.

Quina pena que els catalans independentistes convençuts no s’adonen que són víctimes d’una gran estafa, els peons d’un sistema de partits polítics que només tenen una ideologia:

https://www.youtube.com/watch?v=HKQKKYxxhpo

XAVI PERAL
XAVI PERAL
18.10.2022  ·  21:02

Si una societat està d’acord que necessita que hi hagi algú que la governi i la gent, diguem la bona gent, diu: «No, jo en aquesta cadira no m’hi assec», s’hi asseurà un fill de puta.

Ramon Barnils (Sabadell 1940-Reus 2001) ·

Quanta raó tenia el nostre molt enyorat Barnils!

Josep Vilà
Josep Vilà
19.10.2022  ·  00:02

ERC ha destrossat totes les estructures d’Estat que va crear Pujol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes