El govern català comença a tramitar la llei trans

La iniciativa vol garantir els drets de les persones trans i erradicar qualsevol discriminació per raó d’identitat o expressió de gènere

VilaWeb
Redacció
14.12.2021 - 12:50
Actualització: 14.12.2021 - 13:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern català ha aprovat la memòria preliminar de la llei integral de reconeixement del dret a la identitat i a l’expressió de gènere, més coneguda com a llei trans. L’executiu l’ha qualificat “d’un pas imprescindible per garantir la igualtat plena de les persones trans en tots els àmbits de la societat públics i privats, que erradica qualsevol forma de discriminació per raó d’identitat o expressió de gènere.”

La legislació neix amb l’objectiu “d’elevar normativament” els protocols, instruccions i serveis que s’han establert darrerament al Principat per a reconèixer el dret a l’autodeterminació de gènere i donar cobertura legal a les persones trans en àmbits com la justícia, l’educació, la sanitat o l’esport. La proposta de llei també preveu consolidar el model de salut trans dins el sistema de salut pública català per tal de facilitar a les persones trans l’accés a l’atenció mèdica i als tractaments quirúrgics, hormonals i de reproducció assistida de manera no patologitzant. També contempla promoure la inserció laboral de les persones trans, tal com ja s’ha començat a fer a través d’una iniciativa específica del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC).

Un altre punt clau de la llei trans també és el d’erradicar “qualsevol forma de violència envers les persones trans per raó de la seva identitat o expressió de gènere, sigui institucional, social o de qualsevol altra forma”. Així, la legislació establirà mecanismes de protecció per a les persones trans que pateixin violència intrafamiliar, i contemplarà prohibir les teràpies de conversió, com també sancionar la cirurgia genital no autoritzada en persones intersex.

Tot això permetrà, segons ha afirmat el govern, “d’avançar envers la plena despatologització i emancipació de les persones trans en totes les esferes de la societat i a totes les edats”, atès que la llei també estableix les condicions per al desenvolupament dels infants i adolescents trans en acordança amb la seva identitat de gènere, manifestada lliurement sense necessitat de diagnòstic.

Es tracta d’un dret reconegut internacionalment per organismes com el Tribunal Europeu dels Drets Humans o la Comissió Europea, que el contempla en el marc de la iniciativa comunitària d’Estratègia per la Igualtat de les Persones LGBTIQ+.

El govern català ha anunciat que obrirà a principis de l’any vinent un període de consulta pública, encapçalat per persones trans i entitats de defensa del col·lectiu, per tal de compartir el procés de construcció de la llei amb la ciutadana. S’hi podrà participar a través del portal digital Participa Gencat, o bé assistint a les diverses trobades i reunions que se’n faran.

 

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes