El Centre Criptològic Nacional (CCN), adscrit al Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) espanyol, ha informat que s’ha produït un atac en massa de ‘ransomware’ a diverses organitzacions aprofitant una vulnerabilitat dels sistemes Windows. ‘S’ha alertat d’un atac en massa de ransomware a diverses organitzacions que afecta sistemes Windows xifrant tots els seus arxius i els de les unitats de xarxa a les quals estiguin connectades, i infectant la resta de sistemes Windows que hi hagi en aquesta mateixa xarxa’, han explicat a través d’un comunicat.

El centre explica que aquest virus, que és una versió de WannaCry, infecta la màquina xifrant tots els seus arxius i, utilitzant una vulnerabilitat d’execució de comandaments remota a través de SMB, es distribueix a la resta de màquines Windows que hi hagi en aquesta mateixa xarxa. En aquest sentit, el comunicat recorda que Microsoft va informar d’aquesta vulnerabilitat el dia 14 de març en el seu butlletí i que fa uns dies es va fer pública una prova de concepte que sembla que ha estat el desencadenant de la campanya.

El CNN recomana actualitzar els sistemes a la seva última versió o posar pegats segons informa el fabricant. Per als sistemes sense suport o pegat, com Windows 7, es recomana aïllar de la xarxa o apagar segons sigui el cas.

Telefónica, una de les empreses afectades
La principal empresa afectada és Telefónica. Segons que ha confirmat la mateixa companyia, el pirateig està afectant la seu de Madrid i la que té a Barcelona, però no la xarxa de clients. Telefónica també ha explicat que ha demanat alguns treballadors que apaguin els seus ordinadors per a intentar solucionar el problema, però ha negat que se’ls hagi desallotjat.

 

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]