Desintoxicació: Què hi ha darrere d’Exeintel, la sospitosa empresa texana que diu que va parlar amb Younes Abouyaaqoub

  • La conversa no té credibilitat i l'empresa és desconeguda

VilaWeb
Redacció
25.08.2017 - 20:13
Actualització: 26.08.2017 - 10:17

Aquestes últimes hores, ha cridat molt l’atenció a les xarxes socials una informació sobre Younes Abouyaaqoub difosa per una empresa texana que respon al nom d’Exeintel.

Segons aquesta informació, l’empresa, que diu que es dedica a qüestions de seguretat i defensa, va mantenir una conversa en línia amb Younes Abouyaaqoub el 31 de juliol, i arran d’això va informar les autoritats del perill que representava el noi. Aquest detall ha generat molta controvèrsia perquè, si fos veritat –que no ho sembla–, demostraria que l’atemptat contra Barcelona i Cambrils es podria haver evitat.

VilaWeb considera que aquesta informació no és creïble, tenint en compte el contingut i l’estrany perfil de l’empresa que l’emet.

D’entrada, és complicat de creure’s aquesta informació perquè les captures de pantalla de la suposada conversa ensenyen un debat en anglès i àrab entre Younes Abouyaaqoub i un membre d’Exeintel que es fa passar per gihadista. És molt estranya la sinceritat amb la qual l’aparent Abouyaaqoub parla, com també ho és que facin servir l’àrab i l’anglès per a comunicar-se i algunes referències que s’hi fan, com ara reclamar pagaments en bitcoins o dir que està en relació amb grups nord-americans.

VilaWeb s’ha posat en contacte telefònic diverses vegades amb l’empresa i no ha aconseguit de parlar mai amb ningú. Sempre salta un contestador automàtic. A més, una investigació de les dades públiques que hi ha sobre la companyia dóna com a resultat un perfil estrany.

El principal contacte amb Exeintel Group són dues webs. La seva i la de Counter Global Defense, teòricament l’empresa de la qual depèn. Les dues webs no presenten pràcticament cap dada que es pugui comprovar enlloc ni expliquen res sobre l’empresa o els seus propietaris. L’únic que apareix ressenyat és Jaime Chanaga (també amb web pròpia), que es presenta com el propietari i director de Counter Global Defense.

[Actualització: La web de Counter Global Defense ha desaparegut després de la publicació d’aquest article a VilaWeb i en el seu lloc apareix una pàgina en blanc].

Una persona de nom Jaime Chanaga, segons informacions de Bloomberg, és el cap de seguretat de Geisinger Health System i forma part del consell assessor de Qualys. Resulta sorprenent, però, que una cerca a Google tant de l’empresa com del seu propietari doni pocs resultats. També crida l’atenció el baix nombre de seguidors dels seus comptes de Twitter (@CounterGlobal i @Exeintel), tot i que, en aquest segon cas, aquestes darreres hores ha crescut força perquè l’han començat a seguir molts usuaris catalans.

En aquest sentit, fa unes hores, Exeintel ha publicat un missatge en quatre llengües, entre les quals el català, en què diu que no pot fer cap comentari sobre Younes Abouyaaqoub perquè estan col·laborant amb les autoritats, sense explicar a quines autoritats es refereix.

Finalment, una cerca a Google Maps de l’adreça que apareix de l’empresa en directoris de negocis dels Estats Units, 9720 Coit Road Plano Texas, porta a un centre comercial.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any