Científics de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Barcelona han descobert una via per regular la plasticitat cel·lular, blocant les cèl·lules en un dels seus possibles estats. La plasticitat cel·lular és una propietat per la qual una cèl·lula pot adquirir diverses identitats diferents i reversibles, és essencial en el desenvolupament embrionari i per al correcte funcionament del sistema immune i és també crucial en el càncer, ja que moltes cèl·lules cancerígenes aprofiten aquesta propietat per resistir la quimioteràpia i envair i colonitzar diferents parts del cos.

Fins ara, el mètode utilitzat per blocar la plasticitat cel·lular es basava a inhibir els estímuls externs que reben les cèl·lules. Però aquests mètodes normalment són incompatibles amb la multiplicació cel·lular i alguns acabaven sent dolents per a les mateixes cèl·lules. El nou mètode desenvolupat no afecta la viabilitat i és completament reversible. Està basat en la inhibició de la proteïna CDK8.

Ser capaços de regular la plasticitat cel·lular pot tenir molts avantatges en la investigació biomèdica, ja que facilita l’estudi al laboratori de tots els processos en què la plasticitat és un element clau, com el càncer o el desenvolupament embrionari. De fet, aquest treball s’ha centrat en les cèl·lules mares embrionàries, que tenen una gran plasticitat.

D’altra banda, investigadors d’altres laboratoris han observat que aquest nou mètode pot tenir implicacions en malalties autoimmunes.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.