ERC i el PDECat emplacen a Sánchez a perseverar en el diàleg

  • El PP i Cs exigeixen l’avançament de les eleccions

VilaWeb
Redacció
12.02.2019 - 12:50
Actualització: 12.02.2019 - 20:24

ERC i el PDECat han retret al PSOE que hagi aparcat el diàleg davant de les pressions de la dreta i l’han emplaçat a perseverar en aquesta via. Durant el debat del pressupost espanyol al congrés, el PP i Cs han exigit a Pedro Sánchez que avanci les eleccions després d’haver posat en risc la unitat d’Espanya. En un to menys bel·ligerant que el de Pablo Casado i Albert Rivera, els partits independentistes han combinat les crítiques a la falta de valentia del PSOE amb apel·lacions a continuar les negociacions per a la resolució del conflicte. ERC les situava ja al marge del debat pressupostari, però el PDECat creu que encara hi ha temps per intentar acostar posicions abans de la votació de demà si hi ha voluntat per part de Sánchez. ‘Retirarem l’esmena si podem tancar la miqueta que feia falta’, ha assegurat el diputat del PDECat Ferran Bel. Compromís ha demanat a la cambra que es plantegi la votació de les esmenes a la totalitat per separat, en un intent d’evitar que es tombi la tramitació del pressupost amb la suma dels vots dels independentistes, de Cs i del PP.

El portaveu d’ERC al congrés, Joan Tardà, ha lamentat que el PSOE no hagi estat capaç d’aguantar el ‘xàfec’ de la dreta i no s’hagi atrevit a parlar del dret a l’autodeterminació. Durant la defensa de la seva esmena a la totalitat al pressupost, Tardà ha constatat que cal molta valentia i molt de coratge davant de l’actitud del PP i Cs, i ha advertit que és tan legítim posar sobre la taula l’autodeterminació com plantejar el projecte autonòmic. Ara bé, segons el portaveu d’ERC, no es pot construir cap solució al marge del conflicte democràtic. Tardà ha assegurat que, malgrat tot, continuaran treballant perquè en el futur es produeixi un escenari de negociació que permeti trobar una sortida acordada que integri la ‘Catalunya real’, amb un 50% de catalans independentistes i un 50% que no ho són. ERC ha recordat que, després de la moció de censura que va portar Pedro Sánchez a la presidència, ha avalat tots els decrets impulsats pel PSOE, amb l’excepció del de l’habitatge.

 

Joan Tardà
El portaveu d’ERC al congrés espanyol, Joan Tardà, exhibeix una fotografia dels presos polítics i els encausats en el judici al Tribunal Suprem. Fotografia: EFE/Kiko Huesca

 

 

 

 

 

Tardà, que ha exhibit una fotografia dels presos polítics i la resta d’encausats en el judici, també ha advertit que no seduiran els catalans amb penes de 25 anys de presó. El portaveu d’ERC ha admès que en els propers anys potser hauran de reclamar l’amnistia, però això no farà que renunciïn al dret a l’autodeterminació. A més, ha insistit que no va ser ERC qui es va aixecar de la taula de la negociació. La ministra d’Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, ha replicat a Tardà que no és possible posar al mateix nivell l’autodeterminació que l’autonomia, perquè només l’última està contemplada a la constitució espanyola. Per Montero, és ‘xantatge’ supeditar l’aval a la tramitació del pressupost a abordar la possibilitat d’un referèndum. La ministra ha admès que, al marge del pressupost, hi ha d’haver diàleg, però ha defensat els beneficis que suposarien els comptes per als catalans. Vetar-los seria ‘un error històric’, ha dit.

El PDECat ha apuntat que encara hi ha temps per arribar a un acord que permeti la retirada de les esmenes a la totalitat. ‘Tornin al dijous al matí’, ha pregat Bel als socialistes espanyols, referint-se als moments abans que es trenquessin les negociacions. Bel ha demanat al PSOE que rectifiqui, i li ha advertit que no és responsabilitat del seu partit si convoquen eleccions per una ‘manifestació històrica’ de 45.000 o 200.000 persones. Segons el PDECat, les apel·lacions del govern espanyol a conversar dins de la llei haurien d’incloure la possibilitat de canviar-la. Per tot plegat, ha reclamat un diàleg ‘ampli, franc, sense limitacions’.

El PP i Cs reclamen eleccions anticipades

El debat del pressupost ha estat marcat per un to preelectoral en què Catalunya ha estat objecte de les acusacions creuades. Gairebé no s’ha discutit el contingut dels propis comptes. El PP i Cs han explotat discursivament l’intent del PSOE de salvar el pressupost obrint negociacions amb el govern català. Han carregat durament contra Pedro Sánchez i li han exigit que convoqui eleccions un cop el congrés li tombi el pressupost. El líder del PP, Pablo Casado, creu que el govern espanyol ‘humilia’ Espanya per mantenir-se al poder, quan és vist a tot el món com un ‘ostatge’ dels independentistes, i l’ha tornat a acusar d’arribar a acords amb ERC i el PDECat pactant per sota de la taula. Per Casado, el procés independentista és el pitjor cop d’estat que ha patit l’estat espanyol des del 23-F i s’ha dedicat a defensar la gestió que en va fer el PP. En concret, ha tret pit que el seu partit va recórrer l’estatut i va portar el judici de l’1-O a Madrid, evitant que es jutgés al TSJC, qüestionant indirectament la imparcialitat del tribunal català. Casado ha marcat les seves línies vermelles amb els partits catalans: ‘Només es pot dialogar de quan s’aplica el 155, de com són deposats, i quan es reposa la convivència i la legalitat a Catalunya’. Segons el líder del PP, han intentat treure l’espasa a la justícia per a clavar-la a la constitució per l’esquena.

‘Posi data i hora i anem a votar’. El líder de Cs, Albert Rivera, també ha demanat reiteradament a Sánchez que convoqui eleccions anticipades. Rivera no només ha criticat el PSOE sinó que ha marcat distàncies amb el PP, en un intent de singularitzar-se. ‘El bipartidisme no és part de la solució, ha estat part del problema’, ha dit. Al seu criteri, quan els dos partits tenen un problema ‘parlen de Franco o de l’avortament’. Rivera ha garantit que, si arriba al govern, mai concedirà indults als independentistes que siguin condemnats perquè això ‘és estafar la justícia’. Ara bé, ha apuntat que vol ser un president del govern escollit pels espanyol, no pels diputats d’ERC.

Montero posa la dreta i l’independentisme al mateix sac

No serà que viuen millor en la confrontació que en les solucions?’ Montero ha posat al mateix sac els partits independentistes, el PP i Cs per la seva oposició al pressupost espanyol i els ha acusat d’intentar treure vots de la confrontació política. El debat parlamentari dels comptes ha començat al congrés espanyol una hora i mitja després de l’inici del judici contra el procés. Una coincidència que Montero ha lamentat perquè ha pogut ‘influir en la polarització’ i ha dificultat ‘el debat seriós i reflexiu’ que assegura que li hauria agradat poder fer. Al llarg d’un reguitzell de discursos d’alta càrrega política, la ministra ha al·legat que tant l’independentisme com el PP i Cs viuen del conflicte català. Els primers, competint per encendre la metxa d’un polvorí, ha dit, sense preocupar-se per les conseqüències i traspassant línies vermelles amb actituds destructives i retrògrades. Els segons, demanant que es debati el dret a l’autodeterminació i reclamant al govern espanyol que influeixi en la justícia o se salti les lleis, segons Montero. I això, ni poden ni ho volen fer, ha sentenciat, en una frase que recordava el ‘ni puc ni vull’ que Mariano Rajoy esgrimia davant de la demanda catalana d’un referèndum. ‘Aquest govern no cedirà a cap xantatge per part de ningú’, hi ha afegit.

Els vots d’ERC, el PDECat se sumaran amb els de Cs i el PP perquè totes les esmenes de refús es voten conjuntament i això farà impossible que els comptes es puguin tramitar. ‘Voten junts per rebutjar la recuperació de drets’, els ha retret Montero. La ministra ha al·legat que són uns pressupostos socials positius tant per a Catalunya com per a Espanya. Això sí, ha remarcat que no amaguen concessions a l’independentisme en la lletra petita. ‘No hi ha res que rebi Catalunya que no pugui ser homologable al que rep, per exemple, Andalusia o Extremadura’, ha sentenciat, en un intent de desmuntar el discurs del PP i Cs. A aquests dos partits, els ha culpat també d’atacar la constitució espanyola quan titllen d’il·legítim un govern sorgit d’un procés institucional regulat com ho és la moció de censura.

Mentre Pedro Sánchez escoltava des del seu escó, Montero ha defensat l’intent del govern espanyol d’asseure’s en una taula amb JxCat i ERC davant de les acusacions del PP i de Cs de traïdoria i deslleialtat, o de pretendre trencar Espanya. ‘Hem intentat abordar el conflicte de Catalunya en el marc de la política’, ha argumentat, convençuda que la majoria de ciutadans de l’estat espanyol són partidaris de rebaixar la ‘crispació social i política’. En canvi, ha contraposat aquesta actitud amb la gestió del conflicte que va fer Rajoy, amagant el cap com un estruç mentre creixia l’electorat independentista a Catalunya.

El debat del pressupost ha començat a les dotze del migdia i s’allargarà fins demà. Després de la primera intervenció de la ministra, s’ha suspès la sessió i, aquesta tarda, han intervingut el PP, Cs, ERC i els integrants del grup mixt PDECat, Compromís, Coalició Canària, Fòrum d’Astúries, UPN i Nova Canàries. Es preveu que la votació final sigui demà al matí.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any