El congrés espanyol ha aprovat per majoria absoluta la llei d’eutanàsia, que despenalitza l’ajut a morir a malalts en determinades situacions i si ho demanen. El dictamen, que venia de la comissió de Justícia, ha aconseguit 198 vots a favor i 138 en contra, els del PP, Vox i UPN. Dos diputats s’han abstingut.

Per a la validació definitiva de la llei i, per tant, perquè l’eutanàsia sigui legal a l’estat espanyol, només queda un pas, que el senat l’avali a principi del 2021. Al món només hi ha cinc països on l’eutanàsia és legal: Bèlgica, els Països Baixos, Luxemburg, el Canadà i Colòmbia.

Els partits que han votat a favor de la llei –PSOE, Podem, ERC, JxCat, PDECat, PNB, Bildu, Compromís, BNG, CUP, Més País i Ciutadans– han recordat que la normativa no obliga ningú a morir, sinó que ofereix als pacients en situació irresoluble la possibilitat de morir dignament.

Per contra, PP, Vox i UPN han denunciat la llei era “inoportuna i inconstitucional”. En aquest sentit, del diputat d’UPN Carlos García Adanero ha dit que empenyia els pacients al suïcidi.

La llei –que va arribar a la cambra en forma de proposició de llei del PSOE– ha superat el llindar de la majoria absoluta per a esdevenir orgànica i ara s’haurà de debatre al senat. El text estipula un procediment per mitjà del qual el pacient pot demanar que li apliquin l’eutanàsia tant en centres hospitalaris com a casa.

L’eutanàsia la podran demanar els majors d’edat que pateixin una malaltia greu, crònica, invalidant o incurable en situacions associades a un “patiment físic o psíquic constant i intolerable” i quan, a més, existeixi la “seguretat”, o una gran probabilitat, que no hi hagi capacitat de cura o millora.

Un cop completi la tramitació i entri en vigor, la llei regularà que els sol·licitants ho facin en dues peticions per escrit separades per un mínim de quinze dies. La decisió ha de ser autònoma i sense pressions, i es pot fer palesa amb una declaració de voluntats anticipades.

L’avaluació la faran dos facultatius que remetran el seu examen a una comissió de control, que és qui haurà de donar el vist-i-plau final. En cas de penediment, el pacient se’n podrà desdir en qualsevol moment.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.