26.02.2025 - 21:40
The Washington Post · Vivian Ho
D’ençà de començament de gener, al nord-oest de la República Democràtica del Congo s’han registrat 53 morts, pel cap baix, a causa d’una malaltia no identificada. Segons que ha informat l’Organització Mundial de la Salut (OMS) –que ha qualificat el brot de “amenaça important per a la salut pública”–, una proporció significativa dels infectats han mort en les 48 hores posteriors a l’aparició dels primers símptomes.
Segons l’oficina africana de l’OMS, aquestes darreres setmanes s’han notificat a la regió 431 casos de persones amb febre, vòmits, diarrea, dolors musculars, cefalees i fatiga. La malaltia, que s’ha declarat en dos llogarets diferents de la província congolesa d’Équateur, té una taxa de mortalitat d’un 12,3%.
Els investigadors de l’OMS han localitzat l’origen del brot al llogaret de Boloko, on tres nens de menys de cinc anys van morir després d’haver menjat el cadàver d’un ratpenat, segons que han informat les autoritats sanitàries congoleses. A banda dels símptomes atribuïts a aquesta malaltia, els tres infants també van exhibir símptomes semblants als d’una febre hemorràgica –hemorràgies nasals i vòmits de sang– abans de morir, entre el 10 i el 13 de gener.
Els dies posteriors a aquests primers casos, al llogaret van morir quatre menors més, amb edats compreses entre els cinc anys i els divuit. Fins el 27 de gener, al llogaret s’havien registrat un total de deu casos i set morts; a Danda, una població propera, se n’havien registrat dos casos i una mort.
Menys de dues setmanes després, les autoritats sanitàries congoleses van informar d’un segon brot al poble de Bomate, proper al focus original. A mitjan febrer, segons que ha informat posteriorment l’OMS, els investigadors congolesos havien identificat 419 casos del virus i 45 morts.
Els investigadors congolesos van enviar mostres d’un total de 18 casos a l’Institut Nacional de Recerca Biomèdica de Kinshasa, la capital del Congo, per a analitzar el virus. Totes les mostres analitzades van tenir un resultat negatiu en malalties hemorràgiques comunes, com són l’Ebola i el virus de Marburg, per la qual cosa l’OMS ha demanat de fer més proves per a identificar-ne el patogen causant. En aquest sentit, afegeix que és possible que els dos brots no tinguin relació l’un amb l’altre.
Al desembre, una altra malaltia pseudogripal desconeguda ja va deixar desenes de morts al sud-oest del país. Posteriorment, els investigadors van determinar que els símptomes d’aquesta malaltia probablement corresponien als d’una infecció respiratòria aguda, complicada pel paludisme i agreujada per la desnutrició aguda.
Michael Head, investigador principal de salut mundial a la Universitat de Southampton, al Regne Unit, explica en un correu electrònic que, de brots de malalties desconegudes, o pendents de ser identificades, “n’hi ha i n’hi continuarà havent, contínuament, a tot el món”.
“Per descomptat que pot aparèixer una malaltia genuïnament nova, com ja va passar amb la covid-19, però les possibilitats que això passi són molt petites”, diu Head. “En general, es tracta d’un virus que ja coneixem, però que encara no hem diagnosticat en el brot en qüestió.”
Sigui com sigui, Head es mostra preocupat pel brot del Congo, i explica que la precarietat de la infrastructura sanitària al país fa que la malaltia sigui més difícil de tractar a efectes de la salut pública. Sobre això, l’OMS ha assenyalat que l’aïllament dels llogarets on es va registrar el primer brot, afegit a les mancances del sistema sanitari congolès, feien créixer el risc d’expansió del virus, “per la qual cosa caldrà una intervenció immediata d’alt nivell per a contenir-lo”.
Head explica que aquests brots normalment es controlen relativament de pressa, però que aquest cas podria ser diferent. “Preocupa que tinguem centenars de casos i més de cinquanta morts, amb símptomes semblants als d’una febre hemorràgica”, diu.
Mentre les autoritats sanitàries congoleses lluiten contra aquesta malaltia desconeguda a l’oest del país, els centres mèdics de l’est es troben desbordats pels estralls causats per l’ofensiva del grup rebel M23 –amb el suport de Ruanda– a la zona, que segons el govern congolès ja ha deixat més de 7.000 morts enguany.
- Subscribe to The Washington Post
- Podeu llegir més reportatges del Washington Post publicats en català a VilaWeb