09.04.2025 - 19:19
|
Actualització: 09.04.2025 - 19:29
El Tribunal Suprem (TS) espanyol ha condemnat deba-t.org, una associació d’estudiants independent, a pagar quatre mil euros per no haver convidat Vox en un debat a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), que es va fer el 25 de març de l’any passat en el marc de les eleccions catalanes.
Arran de l’exclusió, Vox, amb Ignacio Garriga al capdavant, presentà una queixa a la Junta Electoral de Barcelona per poder-hi present. La junta obligà la UPF a incloure’ls i la Junta Electoral espanyol (JEC) també donà la raó a Vox. Davant d’aquest fet, deba-t.org hi va presentar un recurs en contra, però el Suprem espanyol li ha desestimat i ha acabat donant la raó a l’extrema dreta.
El dia del debat, membres de l’extrema dreta vinculats a l’entitat S’ha Acabat i Vox van rebentar l’acte i l’organització va veure’s obligada a suspendre’l. Els ultradretans van cridar “Sense Garriga no hi ha debat”, “Una cadira per a Garriga”, “Llibertat”, “S’ha de votar Vox” i “Vergonya”. La decisió de no convidar Vox al debat electoral la va prendre l’assemblea de deba-t.org. De fet, els membres van acordar de vetar la participació de qualsevol partit d’extrema dreta que tingués drets electorals.
▶️ VÍDEO| L’extrema dreta rebenta el debat electoral a la UPF @debat_org
🔶Vegeu el vídeo complet, ací⬇️https://t.co/3XAHxEPwqE pic.twitter.com/yfTrgcUS5j
— VilaWeb (@VilaWeb) April 25, 2024
Dret fonamental d’associació
Deba-t.org va impugnar la decisió al·legant una vulneració del seu dret fonamental d’associació, defensant la seva condició d’entitat privada i la llibertat d’organitzar activitats segons els seus propis criteris. No obstant això, en la sentència, a la qual ha tingut accés VilaWeb, el Suprem considera provat que l’associació mantenia una vinculació amb la UPF, tant pel que fa a la inscripció en el registre d’associacions de la universitat com per l’ús reiterat i gratuït de les seves instal·lacions per organitzar debats oberts al públic.
El tribunal sosté que el debat es va fer en període electoral i un espai públic cedit per una institució pública –la UPF– i que calia garantir cal garantir els principis de neutralitat institucional, igualtat i pluralisme polític. “L’exclusió del partit esmentat –Vox– per discrepàncies ideològiques constitueix un factor de discriminació desfavorable per a aquesta formació, quan el debat convocat tindria lloc en unes instal·lacions públiques, les de la UPF”, sosté la sentència.
Pol Turu, president de deba-t.org, explica a VilaWeb que la sentència és un precedent perillós perquè limita la llibertat de totes les institucions, ja que limita la llibertat d’organitzar actes, en espais públics, amb els ponents que vulguin. deba-t.org tenia l’esperança que el Suprem acabaria respectant el dret d’associació, però no ha estat així.
Salellas: “Legitima el discurs feixista a la universitat”
L’advocat Benet Salellas també assenyala que la sentència és greu. “Estén l’obligació de ‘neutralitat’ a les associacions d’estudiants, es ventila amb tres línies la incidència que té això per al dret d’associació i legitima el discurs feixista a la universitat”, considera.
La sentència de la Sala 3a del TS és greu: 1) estén l'obligació de "neutralitat" a les associacions d'estudiants 2) es ventila amb tres línies la incidència que té això per al dret d'associació i 3) legitima el discurs feixista a la Universitat. Ah i amb costes de 4000 per a Vox https://t.co/cfuqZ5PqN2
— salellas advocats (@salellasadv) April 9, 2025
Segons Turu, el TS entén que, com que deba-t.org fa servir instal·lacions de la UPF, també queden vinculats en el principi de neutralitat política, i que això limita qui poden portar als debats. “Una setmana després del nostre debat, S’ha Acabat en va fer un debat amb el PP, Vox i Ciutadans. Amb aquesta sentència, tampoc no el podrien haver fet”, explica.
Turu reconeix que la condemna de quatre mil euros és un xoc per a l’entitat, que es finança principalment amb les quotes dels socis. “Ens posen en un compromís. Som una associació privada d’estudiants que està enfrontada amb un partit com Vox, que té tots els mitjans econòmics i de comunicació”, explica.
L’entitat sospesa de presentar un recurs al Tribunal Constitucional (TC) espanyol contra la condemna de costes. I si no prospera, al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).