El president de la Generalitat, Quim Torra, amenaça amb accions legals contra els qui l’acusen d’un delicte d’usurpació de funcions públiques per no haver dimitit arran de la decisió de la Junta Electoral espanyola, que diu que l’inhabilita com a diputat. En un comunicat, l’oficina del president diu que aquesta mena d’acusacions podrien constituir un delicte de calúmnies i injúries.

A més a més, Torra denuncia pressions contra el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, i altres diputats que defensen ‘la sobirania de la cambra’ davant les interferències del sistema judicial espanyol i la JEC. En aquest sentit, ha explicat: ‘Aquell qui, sense estar autoritzat legítimament, obligui un altre a realitzar el que no vol, sigui just o injust, incorrerà en un presumpte delicte de coaccions’. Per això, també amenaça amb accions penals.

El Parlament de Catalunya té la paraula sobre la inhabilitació del president Torra 

Torra es refereix a declaracions com les de la portaveu de Ciutadans al parlament, Lorena Roldán, que avui mateix ha amenaçat Roger Torrent de denunciar-lo per un delicte de desobediència si no retirava l’escó de diputat al president de la Generalitat. La petició ha estat registrada a la cambra catalana pel grup taronja i exigeixen que es compleixi ‘com més aviat millor’. ‘Si dilluns Torra ocupa un escó que no li pertany, prendrem les accions legals que correspongui per a defensar els drets de tots els catalans’, ha advertit Roldán.

Heus ací el comunicat del president:

«Les pressions a les quals es pretén sotmetre el president del Parlament del Catalunya i altres membres de la cambra que defensen la sobirania del Parlament està arribant a límits insostenibles i incompatibles amb l’ordenament jurídic en general i, específicament, amb el codi penal.

Hem de recordar que aquell qui, sense estar autoritzat legítimament, obligui un altre a realitzar el que no vol, sigui just o injust, estarà incorrent en un presumpte delicte de coaccions. I en aquest sentit no renunciarem a exercir les accions legals pertinents, també de caràcter penal.

La condició de diputat del Parlament de Catalunya del president de la Generalitat tan sols li pot ser revocada, en cas que existeixi sentència ferma, pel propi Parlament. I, sens dubte, la decisió d’un òrgan administratiu, incompetent per dictar la resolució per la qual se’l vol privar d’aquesta condició, no és res més que una anomalia democràtica que genera un conflicte institucional que excedeix l’àmbit del propi Parlament de Catalunya.

El president de la Generalitat compta amb tota la legitimitat democràtica per seguir exercint el càrrec per al qual va ser escollit. Per tant, atribuir-li la possible comissió d’un delicte d’usurpació de funcions públiques no només demostra una ignorància profunda del dret penal, sinó que s’esgrimeix per coaccionar aquells qui defensen la sobirania del Parlament de Catalunya. Per això, el president de la Generalitat no dubtarà tampoc a exercir les accions legals oportunes en cas que persisteixin aquestes accions, que podrien estar incorrent en un presumpte delicte de calúmnies i/o injúries.»

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb