Com s’explica que Aragonès propose de seguir l’estratègia antiindependentista del Canadà?

  • Si el govern és conscient que el camí que ens proposa de seguir és efectivament el del Quebec i el Canadà, aleshores la cosa és greu

Vicent Partal
27.09.2022 - 21:40
Actualització: 28.09.2022 - 01:09
VilaWeb

El president Aragonès va proposar ahir que les institucions espanyoles adoptassen un acord de la claredat semblant al que el Canadà va aprovar l’any 2000. Tot seguit, el president català va demanar a les forces polítiques un acord per a reclamar-lo. No va tenir gaire èxit, perquè el PSC el va menystenir i el govern espanyol li digué –a una velocitat de rècord– que no, que ni parlar-ne.  Però, amb tot i això, he de dir que, per damunt de l’èxit que puga tenir la proposta, no me’n sé avenir, que des de Catalunya es faça una proposta com aquesta. I em pregunte com és possible que el president de la Generalitat ens propose de copiar, precisament, l’estratègia que el Canadà va activar per aturar la independència del Quebec.

D’entrada, i tan sols per a contrastar els fets, propose al lector que vaja a la web del govern del Quebec per a saber quina va ser la seua reacció el juny de l’any 2000. I copie la darrera part del text, en què el govern quebequès és ben clar, a propòsit de la llei de la claredat. Diu:

“Per al govern del Quebec i per a tots els partits polítics representats en l’Assemblea Nacional, aquesta llei és una mesura totalment inacceptable i il·legítima. El govern del Quebec no reconeix cap legitimitat al parlament federal per a atemptar d’aquesta manera contra l’exercici del dret del poble quebequès a decidir tot sol sobre el seu futur.”

Costa de creure, havent llegit això, que el president de la Generalitat no siga conscient de la posició presa per l’independentisme quebequès –presa, de fet, per totes les forces polítiques quebequeses, independentistes o no– contra la llei de la claredat. Oimés quan el 2016 Aragonès mateix va repiular aquest article de Josep Costa, publicat ací, a VilaWeb, que documenta exhaustivament que la llei de la claredat ha estat la gran eina del govern canadenc per a frenar la independència del Quebec.

Però és que, més enllà del debat intel·lectual, els fets són claríssims. I la realitat és que l’únic resultat d’aquesta llei ha estat d’impedir durant vint-i-dos anys que es faça el tercer referèndum sobre la independència del Quebec –i no puc entendre de cap manera que aquest siga un model a seguir per la Generalitat de Catalunya. És per això –i també em costa creure que el president Aragonès ignore aquest detall– que el PSC ha jugat de fa anys amb aquest tema. Reiteradament.

Destacats dirigents del PSC, per exemple, van anar fa anys al Canadà a estudiar específicament aquest mecanisme, amb la voluntat d’impedir un referèndum d’autodeterminació a Catalunya. I és ben sabut que la llei de la claredat ha estat un espantall agitat ara i adés per Miquel Iceta, que l’ha fet servir sempre que li ha convingut.

I, si no, feu un colp d’ull a aquests dos articles d’El Periódico i El Correo. En el primer, que significativament es titula ¿Per què la llei de claredat canadenca no fa honor al seu nom?, el subtítol ja ho deixa tot ben clar: “En contra del que sembla, la norma que invoca Miquel Iceta va servir més per frenar referèndums que no pas per promoure’n.” L’article d’El Correo encara és més interessant. Perquè Iceta hi diu que “una llei de la claredat a la canadenca és un pla B“, vol dir contra el referèndum d’autodeterminació. I explica, per si no havia quedat clar: “No significa ni el dret d’autodeterminació, ni el mal anomenat dret de decidir, ni cap tret d’unilateralitat.”

Demanava, al començament d’aquest editorial, com és possible que amb tots aquests antecedents el president Aragonès haja fet una proposta com aquesta, i he de dir que no ho sé, perquè fuig de qualsevol lògica que jo puga articular. És perquè la taula de diàleg ja no té cap credibilitat i han d’inventar-se una nova pastanaga per a anar passant el temps? És per provar de girar les aliances i acostar-se al PSC i als comuns, que en diversos moments han fet servir l’ham de la llei de la claredat per a frenar el procés independentista? És per a fer-los caure en contradicció sense adonar-se que la contradicció més gran és aquesta en què cau ell? És perquè no tenen cap proposta i creuen que poden eixir-se’n amb un colp d’efecte, sense calcular la repercussió que tindrà en la seua credibilitat? És per incapacitat? És per inconsistència? És per incompetència? I faig aquestes preguntes perquè si al capdavall és per convicció, si el govern és conscient que el camí que ens proposen de seguir és efectivament el del Quebec i el Canadà, aleshores la cosa és greu. Molt greu, en vista que el Quebec fa vint-i-set anys que no troba la manera de resoldre el seu conflicte polític.

PS1. El govern de coalició entre ERC i Junts, si hem de fer cas del que es va veure ahir, està pràcticament trencat. N’estarem atents.

PS2. VilaWeb ha posat en marxa el seu nou servei de podcast. És un altre pas endavant, possible gràcies al suport dels nostres subscriptors. Gràcies.

 

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Adrià Arboix
Adrià Arboix
27.09.2022  ·  22:06

Dimissió.

Marià Puig
Marià Puig
27.09.2022  ·  22:21

Aquest Aragonès se’ns riu de tots nosaltres a la cara. Sembla que reclami odi expressament. Si no, no ho entenc.

Josep Usó
Josep Usó
27.09.2022  ·  22:24

Sembla clar que no hi ha res més del que es veu. Aragyno dona per a més. I els que el mantenen, no volen la independència. En efecte, la cosa és greu. D’ací a dos dies, 1 d’octubre.

Matilde Font
Matilde Font
27.09.2022  ·  22:24

Ho proposen per incompetència i mala fe. Per desconeixement segur que no, amb la quantitat de sabuts i assessors que els rodegen.

Marçal Mariné
Marçal Mariné
27.09.2022  ·  22:28

La solució més francofila que veig a aquest problema és la guillotina.

Carles Serra
Carles Serra
27.09.2022  ·  22:28

Apreciat Vicent, encara et creus alguna cosa d’aquest botifler d’ER? ara per rematar aquesta situació que descrius, és saber que farà Junts i així d’una puta vegada tot quedi clar; prou de donar-li voltes a la nòria, prou de MENTIDES

Francesc Rosés
Francesc Rosés
27.09.2022  ·  22:31

“Demanava, al començament d’aquest editorial, com és possible que amb tots aquests antecedents el president Aragonès haja fet una proposta com aquesta, i he de dir que no ho sé, perquè fuig de qualsevol lògica que jo puga articular.”

Doncs perquè el senyor Aragonès, com la major part dels nostres polítics professionals, té un “nivellàs”. Jo crec que no ens mereixem aquest càstig.

Per què no ens esforcem a fer-los fora de la política com a pas previ a la independència? Amb ells, és segur que no l’assolirem. No els votem.

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
27.09.2022  ·  22:32

Quin President tan incompetent. Dimissió ja!

Josep Maria Bagant
Josep Maria Bagant
27.09.2022  ·  22:33

Ho ha fet a consciència car el seu profit personal i polític va per davant de Catalunya. Com el del seu cap el narcís Junqueras. I allò de la torrada i la mantega: si una cosa pot sortir malament, sortirà malament. Amb aquesta gent les coses sortiran malament.

GABRIEL MIR
GABRIEL MIR
27.09.2022  ·  22:38

Se’n diu “marejar la perdiu”.

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
27.09.2022  ·  22:40

El president Aragonés fa bandera de l’independentisme per captar vots però fa una política prounionista.
És una vergonya.

Jaume Riu
Jaume Riu
27.09.2022  ·  22:44

Si el president en funcions ens volgués enganyar, seria un fet gravíssim.
El fet seria un delicte tipificat des d’abús d’autoritat, malbaratament de funcions encomanades, estafa a la ciutadania per incompliment de contracte o directament robatori de recursos, amb condemnes d’inhabilitació i penes de presó agreujades pel càrrec que ocupa.
Però si el president no ens vol enganyar i es creu de debò això que diu, aleshores és molt pitjor.

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
27.09.2022  ·  22:44

Avui ha quedat definitivament demostrat,que’ns prenen per idiotes.Ara toca demostrar-los que no ho som d’ idiotes.

Jordi Serramià
Jordi Serramià
27.09.2022  ·  22:48

Sincerament, crec que respon a un aiguabarreig mental i polític per provar de sortir viu d’un debat de política general. El règim autonòmic ja no dóna per a més, dir ocurrències Maquiavèl.lques pot fregar el ridícul

Jordi Parera
Jordi Parera
27.09.2022  ·  22:55

Resumint la llei de la claredat: dona la potestat al congreso decidir la pregunta, quan es fa, quins percentatges de participacio i de vot afirmatiu, quin termini hi ha per negociar, la potestat de,decidir fronteres, ha de ser aceptat pel constitucional…
unes condocions tant beneficioses per espanya en les que paradoxalment ni el seu principal aliat el psoe esta d’acord , que no han trigat ni 10 minuts a negar i desmentir, aixo no es el que ha aconseguit la taula de dialeg no, aixo es el que proposa de futur com a pastanaga per anar tirant?! Si no s’enten potser es perquè no te cap sentit i la única explicació és que es un inepte irresponsable.

Jordi Torruella
Jordi Torruella
27.09.2022  ·  22:57

És molt important que tot això arribi als catalans amb menys consciència política per tal que els medis de comunicació afins al règim no ho tinguin tant fàcil per enganyar-los i robar-lis el vot. Cal fer pedagogia i desmuntar tots els cants de sirena, l’objectiu del qual és que tot segueixi igual.
Hem d’anar de cara a la llista cívica. I a les municipals, Primàries.

Gerber van
Gerber van
27.09.2022  ·  23:05

L’única lògica que es pot trobar és que Aragonès i ERC volen destrossar el procés d’independència de Catalunya. Són unionistes Espanyoles per excel·lència. No hi ha cap altra explicació.

teresa labourdette
teresa labourdette
27.09.2022  ·  23:07

Els assessors del president tenen molt mala bava i ens prenen per idiotes. I pel que fa al president, o té molt mala bava com els seus assessors, o bé és un incompetent.

Maria Villarroya
Maria Villarroya
27.09.2022  ·  23:08

ER són espanyols
porten 90 anys enganyant

Pere Guarch
Pere Guarch
27.09.2022  ·  23:30

Antiindependentista? I com és que els antiindependentistes s’hi oposen, doncs? Alguna cosa no quadra.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
27.09.2022  ·  23:31

El President Sr.Aragonés ho ha proposat, tothom ha dit que no… ja es pot passar la pantalla de la claredat.
Podríem dir que ha fet un Boyer: -ahí lo dejo.
Sigui com sigui, acabat el debat serem si fa no fa on érem. La cosa tampoc dona per gaire més.
Podríem dir, fent broma amb la claredat, que la cosa no està clara.
…o sí?

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
27.09.2022  ·  23:34

Se’n diu fer la viu-viu o, segons el marxisme de Groucho, canviar de principis segons bufi l’aire.
Per a un bon sofista com el sr. Aragonès és la forma natural d’anar fent.

Albert Pérez
Albert Pérez
27.09.2022  ·  23:39

El nen baixet que de forma repelent i malaltissa aixeca avorridament la mà per dir que ha fet els deures quan el professor ni ho ha demant i, pretesament aplicat, quan el professor fa una pregunta a l’aire, espontània, ell igualment salta i allà on es respon amb el sentit comú, diu una collonada que resulta que no era, tal qual ell pensava, al llibre de text que s’entesta en repetir com un lloro replicant…

Havia de dir alguna cosa que entrés als titulars, com fos, davant la tremenda absurditat de la seva presidència i aquí ens té parlant d’ell, increïble!

Aquest (MHP) de la Generalitat ha fet que, anys després, el MHP Montilla em sembli una persona interessant…

alexandre Cases
alexandre Cases
27.09.2022  ·  23:53

El president Aragonés ho està fent collonudament segons la seva ideologia. Els que no s’enteren de res son els que aquestes alçades encara creuen que aquest estafador és independentista (o simplement que tingui un lleuger amor a Catalunya).

Joan Garrigó
Joan Garrigó
27.09.2022  ·  23:58

El “mindundi” que exercei de President del nostre país,li falta comprensió lectora per entendre el que diu en la llei canadenca,primera possibiltat.
Segona possibilitat,creu que els rucs som nosaltres i actúa
de mala fé,ens vol vendre una burra cega i coixa.
Coneixent les seves actuacions,discursos i frases fetes d’aquest últim any,crec més en la primera hipótesi.
Al meu parer,no dona per més i supera a la suma de inutilitat i d’incompeténcia de Montilla i Zapatero.

Joan Benavent
Joan Benavent
28.09.2022  ·  00:05

No ens cal cap llei de la claredat. Sense llei, ací les coses les tenim cada dia més clares. A més, tenim una paperera de la hòstia (de la història, perdó).

Joan Benet
Joan Benet
28.09.2022  ·  00:27

Efectivament, la cosa és molt greu.
L’unic remei, una desfeta electoral de les que fan història

Marià Armengol
Marià Armengol
28.09.2022  ·  00:31

No siguem ingenus, aquesta ‘proposta’ no ha sortit impromtu del caparronet del MPHT. Com a assumpte ‘major’ dins el debat per força ha estat debatuda i consensuada dins el partit. Es més, no em crec capaç aquest MPHT d’haver-la parit ell. Li hàn encalomat ‘l’encàrrec’ de defensar-la des de les altes esferes d’ERC.
La intenció principal es intentar fer veure davant els crèduls que ells intenten avançar (encara que sigui com els crancs). La segona, si cola (que no hà colat, ni aquí, ni allà) es tirar de la nova proposta com a objectiu de màxims per aquesta i succesives legislatures (es a dir, continuar enganyant tothom per molts anys).
El seu somni sería que tots passessim ara a cridar: ‘Volem la llei de claredat’!!! i tindre ‘un objectiu, inabastable i inútil, que ens mantingui ‘entretinguts’…
Apart d’inútils, mala gent. Molt mala gent.
PS: Què, nois???… Hores d’ara encara no n’ha tingut prou Junts per sortit d’aquest ‘governet de merdeta’???

Marta Pallarès
Marta Pallarès
28.09.2022  ·  00:40

En Vicent Partal parla com un innocent. No crec que ho sigui. Però no sé què li fa pensar que els lectors anem tan tard com ell en veure la perversa maniobra. M’ofèn una mica i m’irrita molt. Per què s’hi ha posat tan tard a parlar-ne?!!

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
28.09.2022  ·  01:14

La proposta del MHP Aragonés m’ha sembglat des del primer moment una immensa presa de pèl, una més! Ni España és el Canada, ni té cap sentit fer un acord amb España, estat que mai, MAI!, compleix ni ha complert cap acord amb ningú. ignoraba el trasfons de l’acord canadenc, però ja en tinc prou amb el que sé del nostre desgraciat país.

Referèndum acordat? ja en vàrem fer un de Referèndum, legal (segons lleis aprovades per majoria absoluta al Parlament), i organitzat pel nostre Govern; que no era acordat? I què? en tot cas no era acordat no per culpa nostra. Però es va fer i el resultat va ser claríssim. Que no va votar “tohom”?. Va votar qui va voler, encara que amb risc físic evident de la seva salut i integritat. Si aleshores no es va poder acordar per què cal suposar que ara sí que es podrà acordar? Que ara “governen” les “esquerres” a España i és diferent? No em feu riure que no en tinc ganes…. Aquesta proposta del President Aragonés ni és pragmàtica, ni realista, i sí que té moltíssim de “màgica” i “hiperventilada”!

Vicenç, d’acord: ignorància, incompetència, ganes de respondre a la reacció contundent de les bases i a l’11S d’enguany, inconsistència, enganyifa descarada? Sí, és clar, tot això i molt més; fruit de uns acords previs que ningú ens ha explicat i que s’han amagat curosament a la ciutadania catalana. En resum: la proposta del MHP, fum i més fum…com sempre que parla.

Oriol Roig
Oriol Roig
28.09.2022  ·  01:19

Més que una llei de claredat ens cal una llei clara. Clara i catalana. Una Constitució sorgida d’un procés constituent. Foc nou. Això és el que volem votar tots els que fa anys que ens estem “votant a sobre”…

Roser Bravo
Roser Bravo
28.09.2022  ·  02:08

Cada dia que passa les propostes del President Aragonés són més nebuloses. No serà que està fent un pols a la ciutadania per a veure el que la ciutadania és capaç de soportar? Altra cosa ni s’entén, ni té lògica!!! Independentistes, tots a una aquest 1 O!!!!!!!!

Pere Subirana
Pere Subirana
28.09.2022  ·  02:19

Qui us estima us dira la veritat encara que sigui dolorosa i us faci plorar. Fa anys que En David Raventos us esta dient que Erc, Junts i Cup son traidors, aixi com els seus dirigents començant per Puigdemont i Junqueras. Pero vosaltres preferiu fer el mes facil que es desprestigiar la persona per tal de desprestigiar les idees. El temps li esta donant la rao en tot. Obriu els ulls i deixeu de seguir liders falsos que porten la independencia pel pedregar. Nomes qui esta cec es pot sorprendre de la veritat quan la veu.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
28.09.2022  ·  06:07

Dimissió, només són uns manats de Castella sense cap respecte pel poble català.

Rosa Guallar
Rosa Guallar
28.09.2022  ·  06:32

La situació és molt greu. Molt. De fa temps. Però crec que ara es fa més evident.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
28.09.2022  ·  06:38

Govern erc.comuns, i psc ajudant des de fora. Més clar que l’aigua del manzanares. Comunisme i espanyolisme, tarda, rufian, junqueras el tripartito por españa.una. El desastre descomunal.

Isabel Blazquez
Isabel Blazquez
28.09.2022  ·  07:02

Després de fer carrera política, no ha treballat mai, deu haver estudiat tots els processos independentistes…, té assessors, té els companys de partit, no s’enten. Potser lliga amb lo de fer la independència en 50 anys…

Albert Miret
Albert Miret
28.09.2022  ·  07:04

Algú necessita més proves de què ens van trair a canvi d’ocupar la Generalitat? Algú dubte de què aquesta colla de dropos ens volen portar a un laberint polític sense sortida? Queda algú ant babau que encara els vulgui votar perquè sempre ho havia fet?
Aquest escolanet el bisbe Junqueras des del principi del seu mandat ens està torejant per a tenir-nos inactius, però ens cal recordar que després del toreig ve la mort de toro. Farem alguna cosa per a ensenyar-los que per aquí no passarem, o preferirem ser la riota dels enemics? Aquest homenet i la seva banda s’estan burlant de tots els catalans i de la nostra terra. -Es evident que cap societat madura i mínimament intel·ligent deixaria continuar a uns enemics al seu govern. Fem fora a aquesta gentussa que és l’única culpable que encara no siguem independents.

josep ortinez
josep ortinez
28.09.2022  ·  07:35

La única possibilitat de llogica (partidista, és clar) seria que vulgui provocar que es trenqui el goberm i poder anar a eleccions abans no es pugui formar la llista civica amb un mínim de tranquilitat.
A més a més podria vendre que la culpa era dels altres, o sl menys intentar-ho.

Carles Ortiz
Carles Ortiz
28.09.2022  ·  07:51

Em sorprèn que el sorprengui senyor Partal. No és incapacitat, no és inconsistència, no és incompetència. És l’objectiu d’ERC, i també de Junts, ATURAR LA LLIBERTAT D’AQUEST PAÍS.
ERC i Convergència, en el seu moment, no podien aturar la revolució Catalana enfrontant-s’hi. Per això la van encapçalar, per desviar-la del seu objectiu i impedir la Independència de Catalunya

PERE AMETLLER
PERE AMETLLER
28.09.2022  ·  07:57

sigui quina sigui la lògica de la proposta al cap de l’Aragonès (i al dels assessors i estrategues que cobren només per pensar i mirar a cada moment d’on bufa el vent) hi ha una cosa clara: totes, totes, totes les “propostes” són adreçades cap a munt, cap els que manen i li han de fer cas. I aquests no són el poble, ni representants ni representats. Per als votants hi ha hagut, fins ara, antics principis i utopies esdevinguts eslògans, molt xantatge emocional i, ben aviat, molta por. Només els queda per a vendre’ns molta por. Només amb molta por podran aconseguir que ens rendim del tot. I la nostra rendició és el que vendran a l’amo (al visible i a l’invisible).

Joan López
Joan López
28.09.2022  ·  08:01

Si tothom poguès llegir aquet editorial magnific,sabria que aragones torna a enganyar als catalans,pero ell sap que el anunci amb la tv3 i catalunya radio que lo afinaran,restarà com si fos independentiste,això es el que fà Erc enganyar a uns i altres,s’an tornat o ja ho eran uns mentiders psicopatics.
A veure si es cert i junts trenca ja aquet acord de Vichy.

Josep Calbet
Josep Calbet
28.09.2022  ·  08:22

Fa temps que ER ha deixat clar que són independentistes però en un horitzó molt, molt, molt llunyà. La llei de claretat es, precisament, la estratègia per allunyar la independència en el temps. Fins mai.
I pel tripartit, el comuns ja estan pel tema i l’ Illa no pot dir amen a la primera, però…

Josep Morell
Josep Morell
28.09.2022  ·  08:25

No hi doneu més voltes , la direcció d´ Erc a més d’oportunista i vividora és profundament curta de mires, són curtets, no hi ha més.

Pep Agulló
Pep Agulló
28.09.2022  ·  08:33

PROVOCAR UNA CRISI DE JOVERN ?

És tan bèstia la proposta que sembla que només té una lògica, com diu Josep Ortinez, podria ser un desafiament en clau de fer despenjar Junts del govern i formar un tripartit…

El marge de maniobra de Junts és mínima. A la CUP la ciutadania sempre la perdona amb el no a tot, fins quan fa el joc als togats negant el dret de presumpció d’innocéncia a la Borrás.

Isabel M.T. Jordà
Isabel M.T. Jordà
28.09.2022  ·  09:22

Una altra jugada mestra.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
28.09.2022  ·  09:28

Sr. Partal, transformo totes les seves preguntes en afirmacions:

– És perquè no tenen cap proposta i creuen que poden eixir-se’n amb un colp d’efecte, sense calcular la repercussió que tindrà en la seua credibilitat.
– És per incapacitat
– És per inconsistència
– És per incompetència

Afegiria que és una patada endavant sense solta ni volta, perquè ja l’Aragonès d’ER no te cap credibilitat, i menys quan parla de la “taula de la vergonya”.

Al llarg d’aquests 5 anys hem pogut veure de quin peu calça la ER del Gran Botifler Oriol Junqueras. Col·laboracionisme amb la espanyolització de Catalunya, mentre Junqueras diu les seves mentides amb falses proclames independentistes cada cop que parla.
Al llarg d’aquests 5 anys hem descobert que l’enemic de Catalunya al 2017 el teníem a dins, la ER de Junqueras.

Jordi Nogués
Jordi Nogués
28.09.2022  ·  09:38

Molt bé Vicent! acabeu d’instaurar la tesi de les tres “is” a la qual m’hi apunto rapidament! Incapacitat, inconsistència i incompetènccia! Aquesta és la legenda que figura a la testa coronada del nostre “honorable”. Per a quant una moció de confiança??

Jordi Compte
Jordi Compte
28.09.2022  ·  09:41

Això s’aplica molt fàcilment, Aragonés es un botifler de merda i ERC ja no es esquerra republicana es la delegació de VOX a Catalunya

Albert Parés
Albert Parés
28.09.2022  ·  09:54

En el cas d’un estat plenament democràtic i en una mesa de negociació real el debat sobre una Llei de Claredat per poder fer un referèndum d’independència acordat i vinculant tindria sentit i seria interessant. En un estat com l’espanyol i en una taula de diàleg que es parla de tot menys del perquè es va crear (amnistia i autodeterminació) és fer volar coloms, com demostra el cop de porta del govern espanyol en menys d’una hora abans ni tant sols de debatre i/o estudiar la proposta. No és seriós que la proposta estrella del president Aragonès hagi tingut tant poc recorregut.

I no és seriós l’espectacle diari entre ERC i Junts. És insostenible que Junts segueixi el govern amb les crítiques i atacs que està fent al propi president Aragonès. Veig difícil que puguin reconduir la situació i si segueixen així però sense sortir del govern, Junts perdrà la poca credibilitat que encara té, ja que serà massa descarat que per mantenir la cadira fan qualsevol cosa. Potser busques que sigui el propi president que expulsi Junts del govern?

Maria Rosa Guasch
Maria Rosa Guasch
28.09.2022  ·  09:57

Efectivament, Vicent, la cosa és greu. Molt greu, diria jo. No té cap ni peus el que fa aquest president (que no em representa), el seu partit i el seu govern. Fan vergonya!
Només penso que voldrien que tots els independentistes marxessim del país a viure a l’estranger i donar per finiquitat el moviment. Tanmateix, crec que cal lluitar, creant aliances entre nosaltres i tornar a empènyer les multituds cap a la victòria. L’1 d’octubre serà un pols important. Aprofitem-lo.

Joan Vila
Joan Vila
28.09.2022  ·  09:58

Ho miris bom ho miris, aquest mapbuf és curt de gambals!

Tomas Pérez
Tomas Pérez
28.09.2022  ·  10:17

Teatre Acte1. Fins ara no enteniem el que feia aquest govern, ara és inexplicable. Acte2. Trencar tots els ponts només pot ser per pura estratègia partidista. Acte3 Quan pitxor millor, perquè tot seguirà igual. Fi!

Jordi Torres
Jordi Torres
28.09.2022  ·  10:21

Gerber van: Totalment d’acord.

Marta Pallarès: Perquè no pot fer-ho, crec jo.

A la pregunta: “Com és possible que amb tots aquests antecedents el president Aragonès haja fet una proposta com aquesta?”, en Vicent s’autorespon: “fuig de qualsevol lògica que jo puga articular”.

Per a qui ho vulgui entendre: “puga articular” no és el mateix que “sàpiga articular”.

Jo crec que en Vicent no ha entrat abans en la qüestió de la “incompetència conscient” del nostre govern (que seria el mateix que parlar de dol, o “dolo” en castellà) perquè ens duu a unes conclusions molt greus, com ell mateix apunta. Com a periodista honest que crec que és, els fets l’obliguen a obrir la porta per a què veiem la realitat, però la porta l’hem de creuar nosaltres, els lectors.

Un diari seriós no pot instigar teories conspiratives si no venen acompanyades d’una muntanya de proves fefaents. Fins i tot si les tingués, en Vicent s’afegiria a la llista de personatges populars del Polònia (segurament ja li tenen un de preparat), que és una de les eines de descrèdit que utilitzen normalment.

Com que jo no soc periodista i no tinc la responsabilitat de recolzar tot el que dic amb munt de proves, continuaré el raonament que en Vicent deixa en suspens: Que Esquerra plantegi ara una “llei de claredat” sabent el què això vol dir -que ho sap- significa que ER no només no és independentista, sinó que lluita activament contra l’independentisme. ER és un partit unionista, aquesta és la conclusió lògica a què un arriba si desenvolupa l’argument.

Això no sorprèn massa, molts hem hagut de fer aquest recorregut vital dolorós, que és assumir que els partits que es fan dir independentistes a casa nostra, no en són. Deixem de banda per un moment les paraules i els discursos. Els fets, el que FAN els “nostres” partits, el que voten… tot ens allunya cada cop més de la independència. I jo aquí incloc Junts i la CUP, per si no havia quedat prou clar.

Però centrem-nos ara en Esquerra, que és el protagonista de l’editorial. Per a mi és el partit unionista més efectiu de tots, ja que ocupa la Generalitat i pot liderar les polítiques contràries a la supervivència de la nació catalana des de dins, “sin que se note el cuidado”. Fixem-nos-hi: Dona suport incondicional al “gobierno”, evita l’enfrontament amb l’estat, col·labora amb la repressió (quantes causes contra independentistes hi ha on la Generalitat forma part de l’acusació?), divideix sempre que pot les forces independentistes, afebleix la nostra llengua, desmobilitza l’independentisme de base, ens humilia internacionalment tot emblanquinant l’acció de l’estat…

Si camina com un ànec, neda com un ànec i fa quac-quac com un ànec, potser hauríem de començar a pensar tots plegats que és un ànec.

Però el més important de tot, i aquí és on ER és molt més eficaç que un partit unionista tradicional com el PSOE o VOX: Tot això ho pot fer sense provocar una reacció de la majoria independentista, ja que és “un dels nostres”. Les seves accions no desperten els anticossos polítics que si despertaria un govern del PSC i els Comuns dient bajanades, acceptant sense protestar la imposició d’un 25% de castellà a les escoles per carregar-se la immersió lingüística, per posar un exemple.

Aquests són els partits polítics tenim.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
28.09.2022  ·  10:40

Els estats, de manera més “elegant” o de forma més destralera, tenen tots els recursos, i els fan servir, per no perdre cap de les seves nacions o territoris. El cas del Quebec queda clar en aquest Editorial, però podríem dir el mateix d’Escòcia. El Regne Unit té un altre estil, permet un referèndum quan sap que el guanya, si no, no. Ara ja són figues d’un altre paner, ara que els escocesos han sortit de la UE, que era el papus que es va fer servir contra la seva independència, no hi haurà acord possible perquè les enquestes diuen que guanya la independència. El cas d’Espanya és el més grotesc amb una constitució inmodificable que en l’article 2 diu: “La Constitución se fundamenta en la indisoluble unidad de la Nación española, patria común e indivisible de todos los espanyoles” i en l’article 8 diu: “Las Fuerzas Armadas, constituidas por el Ejército de Tierra, la Armada y el Ejército del Aire, tienen como misión garantizar la soberanía e independencia de España, defender su integridad territorial y el ordenamiento constitucional”. Mireu a Wiquipèdia el mecanisme de reforma constitucional espanyol i veureu que és impossible. La nostra única esperança és la ruptura amb l’estat fent una confrontació a tots nivells, que sigui insuportable per la UE. Això suposa un sacrifici de proporcions no gens ponderades, molt difícil d’assumir, però és l’únic camí.

Llorenç Marquès
Llorenç Marquès
28.09.2022  ·  10:50

He dit mil i una vegada, pero ningú em vol creure, que ERC no vol una república catalana com un nou Estat d’Europa, cap on van i volen, tot i enganyan a las seves bases, es seguir el full de ruta jesuitic, o vaticanista…. De ser un Estat associat d’Espanya i dins Espanya, si us ficseu bé, us en adonareu que el canvi de rumb a ERC, es va començar a produir quan es va disoldre, Unió de Duran Lleida, i ERC a través de un vaticanista com Junqueres, varen agafar el relleu com a partir catòlic… Mica en mica i a esquenes dels seus militants i votants, van giran cap a desactivar l’independentisme, per que el seu full de ruta secret, passa per fer fora la monarquia, tal com també volen els Comuns i una part del PSC, aconseguir una república espanyola, per tot seguit, i amb l’ajuda de qui estan ajudant, proposar ser un Estat associat d’Espanya i dins Espanya… cosa que si agrada al Vaticà….

Berta Carulla
Berta Carulla
28.09.2022  ·  11:02

En Jordi Torres fa una anàlisi molt lúcida, sense menysprear la resta de subscriptors ni molt menys.

Però voldria dir que si ERC és unionista (fent veure que és independentista i això és força greu) és perquè em penso que són uns incompetents i uns fluixos. Creieu que si tinguessin la capacitat de posar contra les cordes l’Estat no ho farien? Creieu que si tinguessin el coratge i la valentia de desobeir i arrossegar el país a una confrontació contra l’Estat que obligués aquest a trencar-se, com diu Germà Bel, no ho farien?

El problema de la seva rancúnia i rivalitat contra els juntistes és perquè se saben uns ineptes, uns incapaços, uns tous i uns fluixos, i NECESSITEN l’estat per avançar per la dreta els seus eterns rivals. Per això: perquè se saben esquifits no aspiren sinó a vèncer dintre de casa i fora són servents de l’amo.

Com que són molt esquifits són cobdiciosos. No són unionistes per ideologia sinó per incapaços.

Cal donar pas a persones que sí que se senten capaces.

Oscar Bernades
Oscar Bernades
28.09.2022  ·  11:03

L’independentisme d’ERC, cada vegada s’assembla més al federalisme del PSC. Sense entrar en la legitimitat política del referèndum d’autodeterminació, fet i guanyat per cert, encara que només es vulgui utilitzar com a instrument tàctic, però és d’estúpids renunciar-hi i convertir-ho en una “festa”…

Aleix Gaus
Aleix Gaus
28.09.2022  ·  11:08

Aquesta preposició és el fracas de la taula de diàleg van perduts i ara no saben que dir.
Crec que haurem d´anar per la llista cívica

Roser Roca
Roser Roca
28.09.2022  ·  11:28

En resposta a Pere Guarch (23.30), jo no descartaria que la ràpida negativa de Sánchez (tan ràpida que sembla com si ho estigués esperant) sigui el resultat d’un pacte. ER vol fer creure a l’independentisme que aquesta llei li és favorable i el fet que, d’entrada, el govern espanyol la rebutgi frontalment reforça aquesta idea. Aragonès hi insistirà, el “convencerà” i podrà presumir de la seva capacitat de “diàleg” amb el govern espanyol. Al final tots dos acabaran sortint-se amb la seva: frenar l’independentisme.

PEPE PEDREGAL
PEPE PEDREGAL
28.09.2022  ·  11:56

President de la Generalitat Aragonès, la seva proposta és indigna d´un President independentista, més aviat és la que hagués fet el representant del PSOE i VOX. S’està burlant de la majoria del poble català. Dimiteixi i serà l’única manera de dignificar una mica la seva persona.

Lluis Molist
Lluis Molist
28.09.2022  ·  12:04

Tot aquest deshori, te un nom i una causa: Junqueras, i preu a pagar per els indults.

Canya a aquesta colla de covards i botiflers !!

Jordi Camprubí
Jordi Camprubí
28.09.2022  ·  12:20

El nivell mental del President i de la majoria de polítics que formen l’actual govern de Catalunya és per plorar, estem en mans d’uns perfectes incompetents

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
28.09.2022  ·  12:54

Diverses vegades Junqueres s’ha emocionat parlant de la República espanyola i ha dit que Catalunya forma part dels pobles d’Espanya.

Probablement tenen al cap una Espanya republicana amb una Catalunya federada i dins la República Espanyola.

Cada pas que fa ERC ens acosta a aquesta República espanyola.

¿I si comencem a pensar seriament que els líders d’ERC volen ser mandataris d’Espanya perquè Catalunya els queda petita?

Vist així no m’ha estranyat gens la proposta castradora de Aragonès.

Ni em va estranyar la col·locació milionària a Ferrovial del germà de Junqueres.

Jordi Quinquillà
Jordi Quinquillà
28.09.2022  ·  13:01

Només el poble, salvara el poble. TOTS PER LA REPUBLICA CATALANA, i fora botiflers…

Josep Maria Boixareu
Josep Maria Boixareu
28.09.2022  ·  13:25

El President dels “nostres” pretèn prendre’ns el pél

Rubèn Sanz
Rubèn Sanz
28.09.2022  ·  13:29

Ja hi som amb l’enèsima pastanaga. MH Escolanet, que no recorda el pla Ibarretxe i com va acabar al Congreso? No recorda com en Guerra li va passar el ribot a l’actual Estatut que ningú ha refrendat? Quedi’s per vostè les pastanagues, no s’ennuegui i bon profit!

Joan Royo
Joan Royo
28.09.2022  ·  13:29

Dieu “És per provar de girar les aliances i acostar-se al PSC i als comuns, que en diversos moments han fet servir l’ham de la llei de la claredat per a frenar el procés independentista? Aquesta és la tàctica d’ERC, no ho dubtem. Si ja han signat en la taula de rendició, que qualsevol iniciativa serà d’acord amb la constitució i la legalitat espanyoles. Què més podem esperar? Ahir la comuna aplaudia amb les orelles en veure que el seu cant de sirena era assumit per un “independentista”. O Junts trenca el govern i promet que aixecarà la suspensió de la DUI o ja tarda l’ANC a formar candidatures cíviques per a les municipals i per a la nacional.

Ricard Collado
Ricard Collado
28.09.2022  ·  13:41

A la mitja hora ja et esponen que res de res. no deixa de ser curiosa la celeritat. Cosa que fa pensar que ja s’havia avisat primer a La Moncloa, si és així resulta vergonyós.
Seguir insistint quan l’altra part ja t’ha dit de manera més que clara i diàfana qure NO, sincerament ja no trobo adjectiu que ho defineixi

Albert Ventura
Albert Ventura
28.09.2022  ·  13:46

Ja no aspiren ni a ser un “pais satelite” que deien els espanyols.

M. Carme Serrat
M. Carme Serrat
28.09.2022  ·  13:51

Els centenars de milers de ciutadans que els varen votar i que els tornaran a votar són independentistes? Déu ens agafi confessats

Jordi Sanahuja
Jordi Sanahuja
28.09.2022  ·  13:54

Sense més cartes a les mans, és el moment de marejar el personal i emplenar les tertúlies de fum.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
28.09.2022  ·  14:24

A vore, els polítics de Junts són tan botiflers com els d’ERC i els de la CUP. Perquè, tots ells provenen d’un sistema de partits polítics forjats durant la transició. La transició deia que es pot discutir de tot, excepte de la unitat d’Espanya, això era i és intocable. I tots els partits polítics van acceptar aquesta roca fundacional (de la democràcia espanyola), fossen monàrquics, republicans, pseudorepublicans, nacionalistes perifèrics, antisistema o del Recreativo de Huelva.

Cal fer foc nou, cert, però com que la majoria dels votants catalans independentistes són més partidistes que independentistes (i aquesta és la gran tara) tenim el que tenim. Els independentistes catalans tenim la clau per poder fer foc nou, no votant ni a Junts, ni a ERC, ni a la CUP, els hereus polítics de la Transició espanyola.

Marc Mateos
Marc Mateos
28.09.2022  ·  15:26

Fa molt de temps que la cosa és molt greu.
Això d’Esquerra ja frega la fatxenderia rendicionista, ja s’ho trobaran. Espero que no hi haurà gaires independentistes que s’empassin totes les bajanades que fan; ara bé, i Junts i la CUP què?
Què han fet els partits per anar avançant cap a la independència tot posant en entredit Ecspanya en qualsevol assumpte?
Res de res. Al contrari, a vegades sembla una competició aviam qui s’abaixa més les calces, encara que ERC excel·leix ens aquests menesters.
Vagin fent que ja s’ho trobaran tots 3 partits.
Tot plegat no s’aguanta per enlloc.

Noemí Serra
Noemí Serra
28.09.2022  ·  16:29

No cal analitzar-ho tant. Ni trencar-se les banyes.
La resposta a la pregunta? Fàcil.
NO LA VOL.
Ha enganyat al poble i ha incomplert el mandat del poble igual que ho va fer Puigdemont, que tampoc la volia.

Roser Caminals
Roser Caminals
28.09.2022  ·  17:05

Aragonés no ha proposat la llei de claredat “a pesar de” sinó precisament perquè ha estat l’eina del Canadà contra la independència del Quebec.

Jordi Alou
Jordi Alou
28.09.2022  ·  17:05

Els papers escrits pels dominadors es una barrera infranquejable. Una diferencia amb els independitzes del Quebec i Escòcia es que no van a parar a la presó per voler un estat independent. El nostre infortuni es estar sota la bota de l`Imperi Residual Castellà que sempre ha resolt els problemes a cops de porra i amb sang i foc. No valen copies i taula de negociacions es un bluf per passar el temps

Francesc Fortian
Francesc Fortian
28.09.2022  ·  17:06

La realitat es que hi han dues ERC, la de la militància benintencionada que brega desde la base, organitzant-se i transmetent la ideologia republicana catalana, la que pensa amb el alliberament de la odiada Espanya borbònica i filo franquiste i la altre ERC, la que es va vendre per tapar forats, quan el Ballbé la va comprar per el seu gendre, la ERC que les dretes manipulen per controlar-nos i que establerts a la seva cúpula, només busca el benestar i la cadira dels seus quadres directius.
Mentres tinguin ben controlades les seves bases, seguirant munyint la mamella del poder amb interessos espuris.
El perill per ells no es Junts, que te les seves pròpies contradiccions, sinó la llista de la ANC, que els hi prendria una part important de les bases.

sebastia puig
sebastia puig
28.09.2022  ·  17:30

El paper de ER i els seus capsgrosos/es, no te nom. Pero sento que no hi hagi cap politic que ja no reclami el deficit fiscal i expoli que patim i no es posi en les altres comunicats i la reduccio fiscal que fan. Apart de fer populisme en contre de Cat, trovo que algu s’hauria de plantar i dir prou a la competencia fiscal entre regions i que ja no es parli del repartiment de diners dins del estat en un pacte caducat de fa mes de 10 anys on ha governat PP i Psoe, Parlant d’aquestes coses ens tapen la major. JA N’HI HA PROU !

jaume vall
jaume vall
28.09.2022  ·  20:00

Estic d’acord amb Berta Carulla sobre l’ anàlisi ben acurada que en fa en Jordi Torres.

Ara bé, més o menys tots ja ens hem desfogat titllant d’espanyolistes, unionistes, botiflers els dirigents d’ERC; de postconvergents, ambigus, especulatius els de Junts; inconsistents, infantils i poc fiables els de les CUP.

Molt bé, i?

Hem avançat un centímetre cap a la independència?

Hem desbrossat el camí cap a una llista cívica?

JAUME TERRIBAS
JAUME TERRIBAS
28.09.2022  ·  20:58

He dubtat molt de donar opinió a l’actual situació per no perdre més temps amb el baix nivell intelectual i politic del MHP de Cat, però amb limitaré a dir que la situació està arribant al límit, de molts milers de ciutadans independentistes farts i tips de tantes invecilitats i d’aquest dissortat personatge. Tal vegada l’objectiu és repetir els fets de 193.. per irritar als qui cercant un nou 6 d’Octubre per enfonsar de nou l’esforç de tots els catalans per assolir un Estat propi. Fins quan ???.

jordi roca
jordi roca
28.09.2022  ·  21:03

En Pere Aragones, tan sols es la veu del qui real ent remena les cireres a ERC, i aquedt personatge cada cop hem recorda mes Alejandro Lerroux.
Si pogusim preguntar a l’Avi des del seu nuvol de Polonia probablement confirmaria que junquerisme i lerrouxisme son sinonims. I bona nit a tothom

Maria Teresa Casals
Maria Teresa Casals
28.09.2022  ·  22:06

Evidentment la situació és molt greu. Aquest govern va néixer mort. Quan dos col·lectius emprenen camins divergents no es poden trobar. Però , a parer meu, hi ha temes més preocupants. Els independentistes tenim tendència a flagelar-nos i a posar tothom al mateix sac. Perdonin. El que es va treure aquesta provocació de la màniga va ser el president d’Esquerra. Els qui no van complir els acords signats són els d’Esquerra. i jo vaig escoltar com el portaveu de JUNTS reclamava els compliments dels acords i posava sobre la taula la possibilitat d’una moció de confiança. Que JUNTS té contradiccions internes?. . Segur. Que té un pacte contra natura a la Diputació de Barcelona.? Sí. Em sembla que ens ajudaria a tots intentar la imparcialitat a l’hora de fer judicis.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any