‘La tertúlia proscrita’

Collboni torna a tramitar el pressupost de Barcelona encara sense majoria

  • Diu que el context polític actual, amb la Generalitat i el govern espanyol negociant també els seus comptes, pot facilitar l'acord

VilaWeb
Arnau Lleonart
14.02.2024 - 12:45
Actualització: 14.02.2024 - 12:52

El batlle de Barcelona, Jaume Collboni, ha anunciat que la comissió de govern demà tornarà a aprovar el pressupost de l’ajuntament per tal que comenci el tràmit de l’aprovació definitiva al ple de març. Una vegada aprovat al govern, dimarts es portarà a debat a la Comissió d’Economia. “Barcelona té govern, però encara no té el pressupost que necessita el 2024”, ha dit. A final de l’any passat el batlle ja va intentar d’aprovar el pressupost, però el va acabar retirant per la manca de suport polític, perquè l’oposició també li va demanar que conformés un acord de govern amb més grups. Si continua sense tenir el suport però insisteix a tramitar els comptes, Collboni es podria trobar abocat a una qüestió de confiança per a aprovar-los. Un supòsit que, ara per ara, no vol comentar: “Pas a pas”, ha dit.

“Hi ha una fragmentació política que obliga tothom a fer un esforç per arribar a acords”, ha dit, i ha recordat que ja s’havien aprovat qüestions que s’han de sostenir en el pressupost, com ara la cobertura de la Ronda de Dalt: “La ciutat està en marxa i no pot perdre cap oportunitat, i menys pel fet de no tenir el pressupost que la ciutat necessita.”

Ha explicat que el pressupost és pràcticament el mateix que ja va registrar a final d’any i que va acabar retirant per manca de suport polític, però amb una modificació: un augment del 2% dels ingressos (71 milions d’euros) per la correcció de les recaptacions de l’estat espanyol. Ha detallat que aquest pressupost inclou 777 milions en inversió.

El govern de Barcelona té un suport minso, només els 10 regidors del PSC dels 41 que hi ha en total, i l’oposició continua demanant-li un acord que inclogui també el govern de la ciutat. Tanmateix, Collboni diu que el context polític d’ara és diferent perquè els governs de la Generalitat i de l’estat espanyol també negocien el pressupost. “Espero que en les setmanes vinents veurem com comença la tramitació i l’aprovació de la Generalitat i de l’estat, també amb un clima de diàleg i d’entesa en un escenari com el de Barcelona, de fragmentació política i de governs sense majories”, ha dit. Collboni ha afegit que obria la mà a tots els grups i que tenia la predisposició d’escoltar totes les propostes.

Amb tot, ha negat que pretengui assolir un acord per un intercanvi de suports: “No vinculem la posició d’uns grups a Barcelona, Catalunya i Espanya. Són acords diferents i parlen de polítiques diferents, però és evident que hi ha un context: ara a tots els nivells es treballa en la consecució d’acords pressupostaris.”

El batlle ha detallat alguns dels aspectes més destacats que inclouen els comptes que el seu govern ha dissenyat per al 2024, com ara la construcció de cinc mil habitatges nous, un nou pla de barris, l’impuls de l’economia i inversions com la cobertura de les Rondes, la nova Rambla, la rehabilitació de la rodalia de l’estació de la Sagrera i el nou Port Olímpic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any