Collboni convoca una qüestió de confiança pel fracàs del pressupost de Barcelona

  • El pressupost només ha tingut els vots a favor del PSC i ERC, insuficients per a aprovar-lo · El ple de la qüestió de confiança serà el 27 de març

VilaWeb
Arnau Lleonart
22.03.2024 - 12:31
Actualització: 22.03.2024 - 13:43

El batlle de Barcelona, Jaume Collboni, s’ha trobat forçat a convocar un ple extraordinari per a votar una qüestió de confiança el 27 de març per la incapacitat d’aprovar el pressupost d’enguany. Tal com s’havia previst, tan sols els regidors del PSC i d’ERC han votat a favor dels comptes, i Junts, Barcelona en Comú, el PP i Vox hi han votat en contra. És a dir, 15 vots a favor i 26 vots en contra.

En política local, on no es poden convocar eleccions anticipades per a resoldre un blocatge polític, es poden aprovar els comptes sense tenir prou majoria, vinculant-los al mecanisme de la qüestió de confiança. Ara, és un camí que només es pot recórrer dues vegades cada mandat. Si el batlle supera la qüestió de confiança també s’aprova el pressupost. Si no la supera –com és de preveure que passi–, s’obre un període d’un mes perquè l’oposició pacti una moció de censura, molt difícil políticament perquè caldria posar d’acord Junts, els comuns, ERC i el PP. Si no se’n presenta cap, els comptes s’aprovaran automàticament el 2 de maig.

Aquest mecanisme ja ha esdevingut habitual a l’Ajuntament de Barcelona. Aquests darrers anys s’ha aplicat més d’una vegada. Ja hi va recórrer Ada Colau amb els pressuposts del 2017 i el 2018, i Xavier Trias amb el del 2014.

Durant el ple, Collboni ha agraït el vot afirmatiu dels regidors d’ERC, i ha criticat els de Barcelona en Comú. “Mai no havia vist tanta irresponsabilitat junta en poc temps”, ha dit, i els ha acusat de cometre un “greu error” que només beneficia la dreta i la ultradreta. Colau, per contra, li ha retret que no hagi arribat al ple amb una majoria pactada, i això que ho podia fer tant amb els comuns com amb Junts. “No se’ns pot demanar més”, ha dit, i ha recordat que no només el van investir batlle per a impedir que ho fos Trias, sinó que també van permetre la tramitació inicial del pressupost, al desembre. Llavors ja van dir que era un ultimàtum perquè el PSC negociés amb ells un govern de coalició, cosa que fins ara no s’ha produït.

Jordi Valls, tinent batlle d’Economia, ha negat que votar el pressupost fos “un xec en blanc”, com Colau ha dit que hauria suposat perquè no impediria que el govern de Collboni aprovés mesures contràries al model de ciutat dels comuns. En oposició, ha dit que el pressupost que proposen no segueix “el model dels comuns”, sinó “el model Barcelona, construït entre tots”, i li ha recordat que la pacificació de carrers i els carrils bici ja existien abans del seu mandat. “Vostè ni té culpa ni ha de demanar perdó ni penitència, però sí que té responsabilitats. Si no s’aprova el pressupost, vostè té responsabilitats”, li ha dit.

Elisenda Alemany, d’ERC, ha dit que el pressupost que s’havia presentat és molt bo, i que compleix les tres prioritats del seu partit: fer una ciutat oberta i atractiva internacionalment, millorar la qualitat de vida dels ciutadans, i mantenir el caràcter i singularitat de Barcelona. També s’ha adreçat als comuns i ha dit que, a l’anterior mandat, ERC ja va donar suport a pressupostos municipals sense exigir l’entrada al govern a canvi. “És absurd demanar governs progressistes i tombar els pressupostos progressistes que tenen a mà”, els ha dit, i ho ha vinculat amb la negativa d’En Comú Podem d’aprovar el pressupost de la Generalitat i que va comportar la convocatòria d’eleccions a Catalunya.

Junts havia presentat més de 300 esmenes al pressupost. El seu regidor Ramon Tremosa ha dit que el pressupost actual és igual al que van negociar ja fa sis mesos, i ha acusat Collboni de deixar passar el temps esperant que arribessin pactes pels pressupostos de la Generalitat i de l’estat espanyol. Finalment, però, els comptes d’aquestes administracions s’hauran de prorrogar, cosa que, diu, l’ha deixat desorientat. “Està més sol que fa deu mesos”, li ha dit. A més, ha retret que el govern municipal no abaixi els impostos per la bonança econòmica, i li ha dit: “Ha deixat la ciutat de Colau, sense Colau.”

Daniel Sirera, del PP, també li ha recriminat que el PSC no hagi variat substancialment el model de ciutat: “Vam treure Colau del govern municipal, però el seu esperit destructiu continua.” A Colau li ha criticat que vulgui entrar al govern i, llavors sí, aprovar el mateix pressupost que ara rebutja: “Vostè va dir que passaria a l’oposició. O menteix ara, o abans”, li ha dit. Com Junts, ha criticat la “pressió fiscal” de Barcelona, i que, alhora, redueix certes despeses socials.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any