Cas Helena Jubany: el laboratori diu que no pot confirmar ni desmentir l’ADN del jersei

  • La família informa que es fan nous estudis amb tècniques que fa servir l'FBI

VilaWeb
Redacció / ACN
22.05.2024 - 11:41
Actualització: 22.05.2024 - 11:56

La Unitat de Genètica Forense de l’Institut de Ciències Forenses de la Universitat de Santiago de Compostel·la (INCIFOR) diu que no pot confirmar ni desmentir que l’ADN trobat al jersei d’Helena Jubany sigui dels dos sospitosos, segons que ha informat la família de la víctima.

L’INCIFOR va comunicar a la jutgessa instructora, el 10 de maig, que actualment no existeixen eines vàlides en el camp forense per a donar valors estatístics en mostres d’ADN degradades i amb barreja d’uns quants perfils masculins. D’altra banda, la família ha informat també que la policia científica va oferir a la jutgessa de fer nous estudis d’ADN amb tècniques noves que fa servir l’FBI.

La jutgessa desestimà el sobreseïment del cas

Al gener, la jutgessa que instrueix el cas per l’assassinat de Jubany va desestimar el sobreseïment que havien sol·licitat els dos investigats, Xavi Jiménez i Santi Laiglesia. La magistrada els va recordar llavors que encara no s’havien practicat totes les diligències acordades en el seu dia i que no era el moment processal per a prendre aquesta decisió.

En una altra interlocutòria, demanava que es completessin les proves d’ADN pendents i es comparessin de manera exhaustiva els perfils genètics dels investigats amb les mostres recuperades del jersei de la víctima. Finalment, urgia la policia científica a determinar si hi havia rastres biològics a les notes anònimes que va rebre Jubany poques setmanes abans de morir.

En el cas de l’INCIFOR, la jutgessa requeria als laboratoris que determinessin si els perfils genètics dels investigats eren descartables o no, d’acord amb el material genètic trobat al jersei de la víctima, i en quin percentatge, en relació amb el conjunt de la població, amb l’objectiu de donar un valor estatístic a la prova.

S’esgota la demanda de la família de Jubany

Una vegada el laboratori ha informat que no té eines per a arribar a aquestes conclusions, quedaria esgotada la demanda de la família de donar validesa forense a la prova científica que 24 dels 25 marcadors d’ADN trobats al jersei coincideixen amb els perfils genètics dels dos investigats. La família assegura que, tot i que el laboratori no pot arribar a aquesta conclusió, sí que dóna explicacions tècniques que, segons ells, explicarien per què un dels 25 marcadors no coincideix amb cap dels dos investigats.

D’altra banda, els familiars informen que, el 26 de gener, la policia científica va remetre al jutjat un informe d’estudi d’ADN dels anònims que conclou que en un d’ells no es va obtenir cap resultat destacable i en l’altre es va trobar un perfil d’ADN masculí que no correspon a cap investigat.

La família ha informat que, el 14 de març, el laboratori d’ADN de la Unitat Central d’Anàlisis Clíniques de la Comissaria General de la Policia Científica a Madrid va oferir a la jutgessa la possibilitat de fer nous estudis d’ADN aplicant noves tècniques d’anàlisi del genoma que fa sevir l’FBI. Segons relata, la jutgessa va instar a fer-ho. Aquests estudis ampliarien les anàlisis a més peces de roba de la víctima, que ja s’havien analitzat i en què s’havia trobat ADN nuclear que es va considerar no concloent.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any