El periodisme que l'actualitat necessita

Aquest 2020 és un any de canvis arreu del món, i nosaltres us volem ajudar a entendre'ls. En temps de crisi, el periodisme compromès és més important que mai i el vostre suport és l'únic que pot assegurar la continuïtat de VilaWeb.
Si ho vols i ho pots fer, col·labora amb VilaWeb.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) inclou des de dilluns la carn processada (com el bacó, el pernil dolç, les salsitxes, l’embotit…) en la llista de productes que poden causar càncer, al mateix nivell que el tabac, l’alcohol, l’arsènic i l’amiant. L’Agència Internacional per la Investigació del Càncer, depenent de l’OMS, considera provada científicament la relació entre la ingesta excessiva de certs tipus de carn amb el càncer colorectal.

Però realment la carn processada és tan perillosa com el tabac, tal com han repetit molts mitjans? El diari The Guardian ha recorregut a una interessant infografia de l’entitat Cancer Research britànica per a respondre-hi que no, que comparar salsitxes o bacó amb el tabac en termes de risc de càncer és extremadament confusionari.

Al gràfic ‘Tobacco vs Meat: What’s the Risk?‘ es deixa clar que una cosa és el grau de risc de produir càncer i una altra el nivell de proves científiques que relacionen el consum d’un producte amb el desenvolupament de la malaltia. Així, per l’OMS les evidències científiques que la carn processada pot causar càncer són tan altes com les del tabac, però en canvi el risc que el consum de tabac desemboqui en càncer és molt més alt que no en el cas de les carns.

En concret, a la Gran Bretanya el 86% dels càncers de pulmó són causats pel tabac, mentre que el 21% dels càncers colorectals deriven del consum excessiu de carns processades i carn vermella. Una altra dada: el tabac és la causa del 19% de tots els càncers al país, mentre que les carns representen el 3% dels casos.

La diferència entre risc i solidesa d’evidències també es plasma a la infografia amb les dades següents: el nombre de càncers anuals a la Gran Bretanya que es podrien prevenir si ningú no fumés seria de 64.500, mentre que si ningú no mengés carn processada o vermella, la xifra seria inferior a 8.800.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.