L’Organització Mundial de la Salut (OMS) inclou des de dilluns la carn processada (com el bacó, el pernil dolç, les salsitxes, l’embotit…) en la llista de productes que poden causar càncer, al mateix nivell que el tabac, l’alcohol, l’arsènic i l’amiant. L’Agència Internacional per la Investigació del Càncer, depenent de l’OMS, considera provada científicament la relació entre la ingesta excessiva de certs tipus de carn amb el càncer colorectal.

Però realment la carn processada és tan perillosa com el tabac, tal com han repetit molts mitjans? El diari The Guardian ha recorregut a una interessant infografia de l’entitat Cancer Research britànica per a respondre-hi que no, que comparar salsitxes o bacó amb el tabac en termes de risc de càncer és extremadament confusionari.

Al gràfic ‘Tobacco vs Meat: What’s the Risk?‘ es deixa clar que una cosa és el grau de risc de produir càncer i una altra el nivell de proves científiques que relacionen el consum d’un producte amb el desenvolupament de la malaltia. Així, per l’OMS les evidències científiques que la carn processada pot causar càncer són tan altes com les del tabac, però en canvi el risc que el consum de tabac desemboqui en càncer és molt més alt que no en el cas de les carns.

En concret, a la Gran Bretanya el 86% dels càncers de pulmó són causats pel tabac, mentre que el 21% dels càncers colorectals deriven del consum excessiu de carns processades i carn vermella. Una altra dada: el tabac és la causa del 19% de tots els càncers al país, mentre que les carns representen el 3% dels casos.

La diferència entre risc i solidesa d’evidències també es plasma a la infografia amb les dades següents: el nombre de càncers anuals a la Gran Bretanya que es podrien prevenir si ningú no fumés seria de 64.500, mentre que si ningú no mengés carn processada o vermella, la xifra seria inferior a 8.800.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.