El govern d’Àustria ha començat a preparar la població per a una crisi elèctrica que impliqui una apagada indefinida i generalitzada a Europa. D’aquesta manera, l’executiu que comanda Alexander Schallenberg vol conscienciar els ciutadans d’un perill com més va més real. “La qüestió no és si hi haurà una gran apagada, sinó quan”, ha declarat la ministra de Defensa, Klaudia Tanner. Segons l’agència EFE, hi ha diverses causes que podrien desembocar en aquesta apagada continental, però les principals podrien ser problemes tècnics o sobrecàrregues per pics de demanda que desestabilitzin el sistema.

El govern ha començat una campanya d’informació, tant en mitjans de comunicació com als carrers, que recomana als austríacs de proveir-se dels productes necessaris per a “sobreviure” a l’apagada. Entre els materials i productes de supervivència hi ha combustible, espelmes, bateries, aigua potable i aliments en conserva. El Ministeri de Defensa ha assenyalat que tenir prou reserves equival a tenir material per a dues setmanes de càmping. A més, l’exèrcit ha ressaltat la importància de cooperar amb els veïns i familiars per a evitar que cap ciutadà resti desprotegit o vulnerable.

Els perills de l’apagada

En una societat com més va més digitalitzada i tecnològica, una apagada generalitzada condicionaria pràcticament qualsevol activitat, de la circulació als carrers a la conservació de menjar o l’ús de qualsevol mitjà de comunicació com ara ordinadors, telèfons o internet. Per tant, l’impacte econòmic, però també en el dia a dia de la gent, és gairebé incalculable.

Per això el govern enllesteix les mesures per a plantar cara a aquesta crisi i s’ha proposat de preparar i adaptar les casernes militars abans del 2025. El pla preveu que siguin autosuficients i, segons que ha declarat a Efe el tinent coronel Pierre Kugelweis, aquests espais militars servirien de base de suport a organitzacions civils com ara els bombers i els sanitaris.

Aquests darrers divuit mesos, l’exèrcit ha fet maniobres en què ha assajat la resposta a situacions com una apagada generalitzada, tot posant especial èmfasi a millorar la coordinació amb la policia i més organitzacions.

“Una apagada és una amenaça amb un gran impacte en la societat. I és important que tots els serveis d’emergència, com la policia, les ambulàncies o els bombers continuïn funcionant. En cas d’apagada, la tasca principal de les forces armades és proveir i donar suport a les altres organitzacions d’emergència”, conclou el militar.

Què hi ha rere la campanya del govern?

El govern austríac ha decidit d’alertar la població sobre la possible apagada després d’haver valorat uns quants incidents recents. Per una banda, la caiguda a escala mundial de les xarxes socials vinculades a Facebook i, per una altra, l’augment del preu de l’electricitat i l’escassetat de combustible al Regne Unit. A més, monitoren més variables com els problemes en certes cadenes de proveïment, com ara les relacionades amb els microxips i l’encariment de les matèries primeres.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.