ACN Barcelona.- El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, s’ha compromès a treballar “colze a colze” i amb “transparència” amb el Govern per comprovar el compliment de les inversions fixades als pressupostos generals de l’Estat i els compromisos adquirits pel president espanyol Mariano Rajoy. El ministre ha assegurat que el govern espanyol “farà tot l’esforç del món” per anar “narrant” amb transparència l’execució de les obres. Serna ha dit aquestes paraules davant del conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, amb qui ha participat en la inauguració d’unes jornades sobre la nova eina de gestió d’obres BIM. D’altra banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha destacat la importància de la implantació del nou sistema per reduir el “desviament” de costos en l’execució de les obres.

De la Serna i Rull s’han tornat a trobar a Barcelona després dels anuncis fets la setmana passada pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en matèria d’infraestructures i de la presentació dels pressupostos estatals. El ministre i el conseller han compartit una breu trobada privada abans de la inauguració de les jornades i posteriorment han intercanviat unes paraules abans de marxar. En els parlaments oficials, el ministre ha destacat la importància de l’execució de les obres i com la nova eina BIM pot ajudar en aquesta tasca. Ha destacat que, entre d’altres, el BIM permetrà millorar en transparència i ha expressat la voluntat del govern espanyol de ser transparent pel que fa al “compliment dels compromisos adquirits”. De la Serna ha asseverat que s’anirà “narrant” sobre les actuacions que es vagin fent a Catalunya i que l’executiu estatal té “tota la intenció del món” de fer-ho conjuntament amb la Generalitat. Nova tecnologia a l’Aeroport de BarcelonaPel que fa al contingut de la jornada, el ministre ha destacat els avantatges que comporta l’aplicació del nou sistema BIM (Building Information Modeling) i ha dit que l’Estat espanyol ha de ser “capdavanter” en la seva aplicació. Ara per ara, ha explicat que han començat a treballar amb aquest sistema a les obres de remodelació del dic sud de l’Aeroport del Prat i que properament ho faran també als aeroports de Mallorca i Madrid. L’objectiu és que aquesta “no sigui una tecnologia aïllada” sinó que el govern espanyol impulsarà un nou pla d’innovació que haurà d’estar enllestit abans que finalitzi l’any. De al Serna ha dit també que el BIM no és només una nova eina de digitalització sinó que és el reflex d’un “canvi de model productiu”. Entre d’altres, ha destacat els avantatges en sostenibilitat, l’augment “singular” de la transparència, la reducció de costos, la millora de la productivitat i el fet que no sigui qüestió només d’un govern o del sector públic sinó que aquest canvi compta amb la col•laboració entre l’àmbit públic i el privat. Ha destacat també que seria una eina “molt vàlida per fer el seguiment del grau d’execució de compromisos”. Rull destaca la reducció del desviament de costosDe la seva banda, Rull ha destacat que el BIM suposa “un canvi de paradigma” i una aposta “transcendental”. Ha dit que un dels principals elements és que aquest canvi no l’està fent el govern sinó tot el sector de manera conjunta. El conseller ha posat èmfasi en el fet que aquesta nou sistema permetrà reduir “a la mínima expressió” el desviament de costos i també ha d’evitar el malbaratament tant d’esforços com de recursos, així com garantir la qualitat i l’eficàcia.Pel que fa a la transparència, el conseller ha explicat que el Govern ha creat una comissió interdepartamental del BIM que “interpel·la” totes les conselleries en l’aplicació d’aquesta nova eina. Per últim, ha apel·lat a la “voluntat política per fer les coses millor”.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]