Els Agents Rurals troben milers de peixos morts al pantà de Flix

  • L'anòxia, la falta d'oxigen a l'aigua, és la principal causa de mort que s'estudia · Els Agents Rurals portaran el cas al jutjat

VilaWeb
Redacció
19.08.2022 - 20:02
Actualització: 19.08.2022 - 21:00

Els Agents Rurals han trobat milers de peixos morts al pantà de Flix, a la Ribera d’Ebre. No descarten que en siguin més de cinc mil, tot i que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), amb qui treballen per determinar les causes de la mortaldat, redueix aquesta xifra a alguns centenars.

“Han mort silurs grans, i alevins de peixos de totes les espècies, carpes, black bass, luciopercas… Tot ha mort”, ha lamentat Miquel Àngel Garcia, cap dels Agents Rurals a les Terres de l’Ebre. Una de les hipòtesis és que s’hagi produït algun fenomen natural d’explosió de microorganismes, bacteris, microalgues o protozous en general, com ha passat abans en algun cas puntual.

L’ACA, per la seva part, apunta que els peixos van morir per anòxia, és a dir, per la falta sobtada d’oxigen a l’aigua. Aquest fenomen és habitual a l’estiu o en períodes llargs de sequera, quan els cabals del riu baixen o la làmina d’aigua és molt fina i les temperatures molt altes.

El cas és que l’episodi de mortalitat dels peixos coincideix amb el moment en què es van fer unes proves a les comportes del pantà de Riba-roja, cosa que va comportar una reducció sobtada de l’oxigen a l’aigua. Tot i la coincidència, els Agents Rurals asseguren que encara no està clar per què s’ha produït l’anòxia.

Des de l’ACA recorden que les aigües profundes dels pantans de vegades són més pobres en oxigen, i no descarten que aquesta pugui ser la causa “No utilitzen cap líquid tòxic. És una qüestió bastant tècnica. Investiguem d’on es recullen les aigües que es llancen d’un pantà a l’altre”, ha detallat Garcia, el cap dels Agents Rurals, i ha apuntat que no seria una causa de negligència clara.

“La causa estaria relacionada amb les característiques de l’aigua als pantans de Riba-roja i Flix. A més, el de Flix és un embassament petit i amb un cabal actualment molt reduït, on qualsevol canvi de les característiques de l’aigua pot provocar això” ha explicat.

El que sí que queda descartat, tant per l’ACA com pels Agents Rurals, és que s’hagi produït algun abocament al riu o s’hagin usat productes químics. Amb tot, continuen a l’espera d’alguns resultats analítics al laboratori i es vol revisar la sèrie històrica de dades de l’estació automàtica de l’ACA i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre.

Els Agents Rurals portaran el cas al jutjat

Des de l’ACA avisen que s’emprendran actuacions legals si s’acaba determinant alguna anomalia, mentre que els Agents Rurals volen presentar el cas al jutjat pel seu gran impacte ambiental i econòmic.

“Estem preparant les diligències per al jutjat, sigui quina sigui la responsabilitat. És una petita catàstrofe mediambiental i el jutjat ha d’analitzar els fets i dir la seva, decidir si hi pot haver algun tipus de responsabilitat”, ha defensat Garcia.

Per la seva banda, Agents Rurals i l’ACA volen arribar al final de la qüestió i resoldre la causa de la mortalitat de peixos al pantà de Flix per identificar-la, corregir-la i evitar nous episodis de cara a futur.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor