Els Agents Rurals intensifiquen el control d’embarcacions fondejades que malmeten la posidònia

  • D'ençà de començament d'any, han interposat deu denúncies per no complir la normativa a la Costa Brava

VilaWeb
ACN
16.09.2023 - 09:24
Actualització: 16.09.2023 - 11:24

El cos d’Agents Rurals patrulla la costa del Principat tot l’any i intensifica les sortides durant l’estiu, quan l’activitat nàutica creix. A la Costa Brava, ho fan amb l’ajuda d’un parell d’embarcacions (una llanxa ràpida i una híbrida amb poc calat) amarrades al port de Roses (Alt Empordà) que els permeten de detectar infraccions. Una de les accions que vetllen per evitar és l’ancoratge d’embarcacions sobre posidònia, una planta aquàtica protegida. De la seixantena d’inspeccions que es van dur a terme l’any passat en aquesta línia, es van interposar set denúncies. D’ençà de començament d’any, ja s’han denunciat deu embarcacions en un nombre d’inspeccions semblant. Cosa que representa, de moment, un augment de gairebé el 43%.

Els Agents Rurals intensifiquen durant l’estiu el patrullatge per mar per donar resposta a l’augment d’embarcacions que hi naveguen i vetllar perquè es compleixi la normativa. Controlen que no es faci pesca furtiva d’espècies protegides, com ara el corall, i en espais prohibits, que els pescadors disposin de llicència i que les captures compleixin amb les mides que marca la normativa. També revisen que els submarinistes tinguin els permisos necessaris per capbussar-se en espais regulats, com ara la reserva natural parcial de les illes Medes, i que les embarcacions no envaeixin els camps de boies reservats per als banyistes o les zones protegides.

A més, d’ençà de fa uns anys, els agents marins posen especial atenció en l’ancoratge de les barques per evitar que malmetin les praderies de posidònia. El coordinador del grup de suport marí dels Agents Rurals a Girona, Albert González, explica que aquesta planta aquàtica és molt important perquè afavoreix la biodiversitat marina. En aquesta línia, la tasca del grup de suport marí del cos és la de protegir-la, vigilar que es respecti la senyalització i sancionar les embarcacions que hi ancoren a sobre.

Posidònia

La posidònia és una planta aquàtica endèmica de la Mediterrània protegida d’ençà de fa més d’una dècada perquè és amenaçada i en situació de regressió. Coneguda també com a “altina”, frena la pèrdua de sorra de les platges i ajuda a mantenir l’aigua transparent. A més, afavoreix la biodiversitat perquè crea un hàbitat per múltiples espècies marines i oxigena la mar perquè capta el CO₂ i allibera oxigen, tal com faria qualsevol planta terrestre.

Fondejar sobre les praderies de posidònia pot malmetre la planta i causar un gran impacte al medi. González alerta que la posidònia és fràgil i que si les àncores n’arrenquen, costa de regenerar i apareixen clapes de sorra que destrossen l’hàbitat.

Camps de boies

Per protegir-la, a la Costa Brava els agents actuen en l’àmbit dels dos parcs naturals marins. Són el parc natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter, que ja disposa d’un pla rector d’ús i gestió (PRUG) que estableix la normativa a seguir, i del parc natural del Cap de Creus, on el PRUG s’elabora. “Són els instruments que ens permeten de saber què es pot fer i on”, detalla González.

Dins aquestes zones hi ha uns quants espais abalisats on no es pot accedir i també punts oberts on és prohibit de tirar l’àncora a l’aigua. És el cas, per exemple, de la cala Montgó, a l’Escala (Alt Empordà), i les illes Medes, a l’Estartit (Baix Empordà), que fa anys que disposen de camps de boies. A més, darrerament s’instal·len durant l’estiu boies d’ancoratge gratuïtes diürnes a tres cales que es troben entremig: Pedrosa, Ferriola i Falaguer. “Antigament, s’hi fondejava i les praderies de posidònia estan molt danyades”, explica González, que afegeix que la gent s’hi va acostumant i acaba entenent que es pot gaudir d’aquests espais i alhora respectar el fons marí.

Una de les deu embarcacions sancionades aquest estiu a la Costa Brava és un iot d’una eslora important que es va trobar –durant la sortida d’elaboració d’aquest article– fondejat a cala Montgó. Era massa a prop de la costa dins una zona prohibida i senyalitzada per presència de posidònia. En casos com aquest, igual que en la resta de denúncies, els agents que patrullen per mar aixequen acta i es tramita als serveis jurídics, que després els sancionen segons el que determina la normativa.

Per evitar d’ancorar o haver de fer ús de les boies, algunes embarcacions d’esbarjo de pocs metres d’eslora s’instal·len àncores GPS. Són petits motors que es col·loquen a la proa del vaixell i segons les coordenades que els indiquen, mantenen la posició durant tota l’estona que es vol estar aturat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor