vaccí sida

“Volem ser prudents, però estem esperançats.” El doctor José Moltó, investigador de la Fundació Lluita contra la Sida, és optimista per l’avanç del projecte Mosaic, un estudi internacional per a determinar l’eficàcia del vaccí que la farmacèutica Janssen ha desenvolupat contra la sida. L’estudi ja ha arribat a la tercera fase, l’última abans de comercialitzar-se, i 3.800 voluntaris de països de tot el món participen en la prova pilot. Es preveu que n’arribin els resultats el 2024.

La Fundació Lluita contra la Sida –amb seu a l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona–, l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona i l’Hospital General de València són els tres centres de recerca del país que participen en l’estudi, juntament amb 55 centres més de tot el món, de vuit països d’Europa i d’Amèrica. A Barcelona i a València, hi participen més d’un centenar de voluntaris. Ara com ara, ja han rebut tres dosis de les quatre que té el vaccí, repartides durant dotze mesos. “Una vegada hagin rebut la quarta dosi, caldrà fer-los seguiment durant un any i mig. Els resultats finals de l’estudi els esperem el 2024”, explica Moltó.

Els primers assaigs en humans –en les fases 1 i 2– van demostrar que el vaccí Mosaic és segur. “A més, tenim dades que ens mostren que és capaç de produir la resposta biològica que cerquem. Sabem que és capaç d’originar anticossos i respostes cel·lulars específiques contra el VIH, i que apareixen en una magnitud molt important en la gran majoria de gent”, explica José Moltó. I destaca: “Si aquestes respostes són duradores en el temps, és molt encoratjador. Ara ens falta saber si som capaços de prevenir noves infeccions. I això ho determinarà la fase 3.”

“Estem més esperançats que no unes altres vegades”

Els dos projectes de vaccí que fins ara s’havien provat contra la sida no havien arribat a superar la fase 3. “Ara estem una mica més esperançats que no en unes altres ocasions, perquè vam veure amb què vam fallar: eren vaccins molt conservadors que es dirigien a la capa del virus, que és la part que canvia més. Ara sabem que hem de dirigir-nos a regions que costa més que canviïn”, explica Moltó.

Reconeix que molta gent s’ha demanat per què s’ha trobat tan de pressa un vaccí contra la covid-19 i, en canvi, no per al VIH, trenta anys després de l’aparició de la malaltia: “Són virus molt diferents. El VIH canvia moltíssim i va molt de pressa. Durant la pandèmia de la covid-19, hem vist quatre variants a escala mundial. Doncs el VIH pot crear quatre variants en ben poques setmanes”, explica.

Placebo per a la meitat dels voluntaris

La meitat dels voluntaris han rebut el vaccí real de Janssen i l’altra meitat, el placebo: “Ens permet de comparar la taxa d’infeccions entre els voluntaris que hagin rebut el vaccí i la dels del placebo.” Segons que explica, els requisits per a ser voluntari del projecte Mosaic eren ser home, entre 18 anys i 60, i tenir relacions amb homes o persones trans.

Els responsables de l’estudi deixen clar que no hi ha cap risc d’agafar infecció de VIH arran dels vaccins ni originen sida, perquè no s’elaboren a partir del VIH viu o mort ni de cèl·lules humanes infectades.

S’acabarà la sida el 2030?

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.