Entren en vigor les polèmiques ‘lleis mordassa’

  • La majoria absoluta del PP va dur endavant la nova llei de seguretat ciutadana, la legislació antigihadista i la reforma del codi penal, que introdueix la cadena perpètua

VilaWeb
Redacció
30.06.2015 - 17:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

A mitjanit entren en vigor la nova Llei de Seguretat Ciutadana i l’última reforma del codi penal espanyol, les anomenades ‘llei mordassa’, aprovades en un temps rècord pel PP amb l’oposició de la resta de partits, la UE, l’ONU i moltes entitats perquè consideren que limita drets fonamentals dels ciutadans com ara la llibertat d’expressió i el dret de manifestació. Amb el nou codi penal, per exemple, s’introdueix la cadena perpètua i amb la substituta de la ‘llei Corcuera’, mig centenar de conductes relacionades amb mobilitzacions ciutadanes passen a ésser infraccions. També entra en vigor una nova legislació antigihadista, pactada entre PP i PSOE.

Es tipifiquen com a infraccions, per exemple, les manifestacions no comunicades que es facin davant institucions com ara el congrés espanyol, el senat o els parlaments, i s’estableix un mecanisme per a fer legals les anomenades ‘devolucions en calent’ a la frontera de Ceuta i Melilla. També s’impedeix a cossos policíacs com els mossos d’esquadra d’accedir als bancs de dades internacionals, reservats només a la policia espanyola.

Les ‘lleis mordassa’ preveuen multes de 601 a 30.000 euros per l’ús no autoritzat d’imatges de policies; fins a 600.000 euros per a manifestacions no comunicades davant ‘infrastructures greus’, i de 601 a 30.000 per a accions encaminades a impedir desnonaments.

Protestes a tot el país

Arran de l’entrada en vigor hi ha programades manifestacions i concentracions en molts municipis del país: Alcoi (plaça d’Espanya, 20.00), Alacant (el Postiguet, 11.00), Altea (plaça de l’Ajuntament, 19.00), Barcelona (Jardinets de Gràcia, 18.00), Castelló (plaça de Maria Agustina, 19.00), Dénia (plaça del Consell, 20.00), Gandia (plaça Major, 20.00), Eivissa (Vara del Rey, 16.00), València (plaça de Sant Agustí, 20.00) i Villena (plaça de Santiago, 20.00); demà se’n fan a Alacant (plaça del 25 de Maig, 19.00) i Lleida (plaça de Ricard Vinyes, 19.00).

 

Informació relacionada:

Espectacular manifestació d’hologrames davant el congrés espanyol contra la ‘llei mordassa’ (11-4-2015)

‘La llei mordassa ens trasllada als dies foscs del règim de Franco’, diu The New York Times (23-4-2015)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any